Corona har påvirket alle internationale tennisturneringer. Men hvornår er det forsvarligt at genoptage en sport, hvor rejseaktiviteten er større end de fleste andre sportsgrene? Det er der stor uenighed om internt i tennissporten.

Wimbledon er aflyst, US Open afvikles uden tilskuere og French Open er rykket til efteråret.
Tre Grand Slamturneringer med meget forskellige måder at håndtere udfordringen med Corona på. Et godt billede på, hvilke udfordringer der har ramt tennissporten efter verden er begyndt at genåbne. I sin karakter er international tennis global og karakteriseret ved, at der spilles overalt i verden og alle nationaliteter er velkomne. Et udgangspunkt der gør, at tennis er hårdt ramt, fordi det er svært at adskille spillere fra hinanden og forhindre stor rejseaktivitet på tværs af kontinenter.
De store økonomiske interesser i en global sport som tennis er naturligvis en faktor, der har påvirket, hvordan de tre Grand Slamturneringer har ageret i deres planer for 2020. Wimbledon meldte tidligt ud, at man ikke ville afholde årets udgave af den mest traditionsrige tennisturnering i verden. En beslutning funderet på, hvor hårdt ramt det britiske samfund har været ramt af corona. Men også en beslutning taget med udgangspunkt i, at den traditionsrige turnering som den eneste Grand Slam har tegnet en såkaldt pandemi-forsikring. En forsikring der betyder, at Wimbledon ikke vil lide et større økonomisk tab ved at aflyse årets turnering. Hvorfor andre turneringer, musikbegivenheder og lignende store events ikke har forsikret sig på denne måde kan, set i bagklogskabens ulideligt klare lys, virke besynderligt. Særligt fordi det er mere end 10 år siden Wimbledon tegnede deres første pandemiforsikring i årene efter SARS og EBOLA havde lammet dele af verden.

US Open uden tilskuere
Det var givet, at hverken French Open eller Wimbledon ville kunne afvikles på deres oprindelige termin. Anderledes åbent har det længe stået, om US Open ville kunne blive afviklet i New York i slutningen af august frem til starten af september. Det virker det nu til, at den godt kan. Det bliver dog uden tilskuere.
Dermed vil verdens største tennisarena, Arthur Ashe Stadium, mest af alt føles som en spøgelsesby, når spillerne skal dyste om den amerikanske Grand Slam. At afvikle turneringen under så anderledes forhold, end sædvanligt, har splittet spillerne rundt om i verden.
”De regler, som de har fortalt os, at vi skal respektere for at være der, er ekstreme,” lyder det fra serbiske Novak Djokovic. Han fortæller videre, ar retningslinjerne vil være så godt som umulige af efterleve for ham, når han ønsker at medbringe hele sit team af trænere og specialister til turneringen.
Samme kritiske tilgang fornemmede man fra den australske rebel Nick Kyrgios. Han gik kort efter udmeldingen fra guvenøren i staten New York om retningslinjerne direkte til angreb på US Open på twitter.
”Folk, der lever i USA, presser selvfølgelig på for at US Open afvikles. Egoistisk. Jeg gør min beskyttelsesdragt klar til, når jeg rejser fra Australien og derefter skal jeg sættes i karantæne i to uger, når jeg vender tilbage, yder det fra Nick Kyrgios.

2020 Australian Open - Day 8
2020 Getty Images

En af årsagerne til den hårde kritik er det faktum, at USA er det land i verden, hvor flest mennesker er smittet med Covid-19. New York, hvor US Open afvikles, er den hårdest ramte stat i landet med mere end 30.000 døde. Ud over klare coronarestriktioner må tennisspillerne kun medbringe et entourage på en person til at følge dem gennem turneringen. Det er den slags protokoller der ryster verdensetteren Novak Djokovic og flere andre profiler, herunder også spanieren Rafael Nadal.

Forsvares af amerikanere
Der findes også opbakning til et US-Open uden en eneste tilskuer. F.eks. fra det nye stjerneskud i amerikansk dametennis, Danielle Collins.
”Det her er en massiv mulighed for spillere til at begynde at tjene penge igen, og her har vi så Novak Djokovic, der siger, at det gør det svært for ham, hvis han kun må medbringe en person. Spørger du mig, så giver jeg ikke meget for det argument,” forklarer Danielle Collins
Hun fortsætter.
”Det er nemt, når nogen, der har tjent 150 millioner dollars gennem deres karriere, fortæller andre, hvad de skal gøre med deres penge, men derefter afviser at spille US Open,” fortæller hun.

2020 Adelaide International - Day 6
2020 Getty Images

Tennisgenstart til august
Midt i juni annoncerede både kvindernes organisation, WTA, samt mændenes ATP, at turneringstennis på højeste niveau vil blive genoptaget først i august. WTA starter op med turneringen i Palermo fra den 3.august, mens mændenes ATP tour begynder 14.august i Washington DC. Alle turneringer vil være uden tilskuere.
”I alle aspekter er det vigtigste, at vi genoptager sæsonen på en forsvarlig og sikker måde,” siger ATP Tour-chefen Andrea Gaudenzi.
”For nu vil den fantastiske energi fra tilskuerne på stadion blive savnet voldsomt,” lyder det fra formanden for WTA Steve Simon.
Mens Serena Williams er positiv, er Simona Halep tøvende. Sikkert er det dog, at US Open ikke vil have samme afsluttende karakter for sæsonen, som den plejer. Umiddelbart efter turneringen i New York skal der dystes på grus rundt om i verden. Kulminationen venter fra den 20.september, hvor French Open spilles som en efterårsturnering. Med eller uden tilskuere.