Uventet nederlag kan set i et udviklingsperspektiv gavne en mere hensigtsmæssig planlægning af fortsættelsen af sæsonen

18-årige Holger Vitus Nødskov Rune har haft masser af succes på det seneste med 2 ATP Challenger titler på stribe, og efter kort tids omstilling til hardcourt kvalificerede han sig med 3 sejre til hovedturneringen ved US Open, hvor han i 1. runde vandt 2. sæt mod selveste verdens-etteren Novak Djokovic.

US Open 2021: Holger Rune – “The NextGen monster that everybody is talking about” efter sæt-gevinst mod Djokovic

Efter det stramme program med omstilling fra et halvt års grustennis til hardcourt og 2 gange jetlag på grund af 6 timers tidsforskel fra Europa til New York og tilbage igen – samt hypen efter Djokovic-kampen – er der formentlig mest brug for en periode til at sunde sig og lade batterierne op for derefter at have fuldt fokus på ATP-touren, hvor Holger med sin forbedrede rangering har større mulighed for mindst at komme ind i kvalifikationen.

Et stort sæsonmål for Holger er imidlertid også at kvalificere sig til Next Gen Finals i Milan for de 7 højst rangerede U21-spillere (årgang 2000 og yngre) samt en enkelt plads mere, som ofte tildeles en italiensk spiller i form af wildcard.
Holger er lige nu no. 8 på Race To Milan, men på liverankingen er han blevet passeret af Juan Manuel Cerundolo (ARG), der i sidste uge optjente 80 point, da han vandt ATP Challenger titlen i Como i Italien.

Chancen for at forbedre muligheden for at kvalificere sig til Milan – samt optjene yderligere point til indfrielse af målet om at nå ATP top 100 i år – har uden tvivl spillet en afgørende rolle, da det blev besluttet at deltage allerede i denne uge ved ATP Challenger 100 i Tulln i Østrig, hvor Holger ved at vinde titlen – og optjene 100 point – både kunne erobre 8. pladsen tilbage samt nærme sig 7. pladsen, hvor Brandon Nakashima (USA) på 7. pladsen er 104 point foran Holger.

I praksis skulle deltagelsen i Østrig dog vise sig ikke at være den mest optimale plan, da Holger både virkede træt og umotiveret, da han i 1. runde mødte 4. seedede no. 114 Kamil Majchrzak (POL).
Ganske vist vandt Holger uden at spille op til sit allerbedste 1. sæt 6-3 efter at have brudt polakken 3 gange, mens han selv blev brudt efter et sjusket parti efter et rent break til 2-1.

I 2. sæt var Holger dog for langt under det niveau, som havde givet den førnævnte succes, og allerede i det første serveparti blev han brudt på den 2. polske break-mulighed efter 0-40, og selvom Holger derefter vandt sine egne servepartier, var han på intet tidspunkt i nærheden af at bryde tilbage, og med sit tredje rene serveparti til 6-4 sikrede Majchrzak sig sættet, der var et skoleeksempel på, at der ikke er plads til at slække på koncentrationen mod en hvilken som helst spiller på Challenger touren.

Majchrzak havde for alvor vejret morgenluft, og da Holger ikke fik udnyttet 3 fordele i det første serveparti i 3. sæt, brød polakken i stedet Holgers serv, og han udbyggede føringen til 2-0, inden Holger holdt serv til 1-2.
Ved det efterfølgende sidebytte fik Holger behandling i en medical timeout, da han havde ondt i højre skulder.
Da spillet blev genoptaget fik Holger med et perfekt lob en lille åbning ved 15-30 i polakkens serveparti, men med en servevinder og en efterfølgende vinder på et fremtvunget smash-oplæg samt en dansk servereturnering i nettet bevarede Majchrzak forspringet til 3-1.
Holger bevarede kontakten, da han holdt serv til 2-3, men i polakkens efterfølgende serveparti var gassen tilsyneladende gået ud af ballonen hos Holger, der med 2 “vildskud” efterfulgt af 2 dobbeltfejl blev brud rent til 5-2, hvorefter Majchrzak problemfrit kunne sikre sejren 3-6, 6-4, 6-2 med et rent parti.

Kampen kan genses herunder.

Når der ses bort fra den mistede mulighed for at forbedre rangeringen, kan nederlaget dog vendes til noget positivt, da det vil være en mulighed for, at Holger både kan nå at få en tiltrængt pause og lade op til kommende opgaver på hardcourt.
Derfor kan det være nærliggende at fravælge næste uges ATP Challenger 125 i Szczecin i Polen på grus, og i stedet lade batterierne op og være topmotiveret, når Holger formentlig får mulighed for at deltage i ATP 250 turneringen på hardcourt i Metz, hvor kvalifikationen indledes søndag den 19. september, hvilket er umiddelbart efter Davis Cup i Kolding 17-18. september.

Ugen derefter deltager Holger formentlig på hardcourt i ATP Challenger 125 i Orleans i Frankrig.
Ganske vist er Holger tilmeldt ATP 250 i Sofia i samme uge, men chancen for at komme direkte i hovedturneringen er meget lille, og som følge af risikoen for krav fra Bulgarien om 10 dages karantæne, hvis Frankrig kommer i rød zone, er Holger ikke tilmeldt kvalifikationen i Sofia.

Forrige artikelTurneringer uge 36: US Open 2. uge med Johanne Svendsen i junior-rækken. Holgers sidste Challenger
Næste artikelDavis Cup: Danmark uden både Holger Rune og Mikael Torpegaard
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.