Efter total dansk dominans i 1. sæt forpassede Holger Rune 5 muligheder for break til 4-2 i 2. sæt, hvorefter der kom grus i maskinen - og øjet

Efter konvertering af wildcard ved denne uges ATP Challenger turnering AnyTech365 Andalucia Open til næste uges ATP 250 udgave fik 17-årige Holger Vitus Nødskov Rune alligevel muligheden for at deltage i Challenger turneringen, da han sign’ede in til kvalifikationen, hvor han kom ind som Alternate.

Andalucia Open Marbella: Challenger wildcard til Holger Rune konverteret til ATP 250

Første skridt mod hovedturneringen blev taget søndag eftermiddag, hvor Holger i overbevisende stil vandt 6-1, 6-3 over 25-årige David Pichler (AUT), der er no. 485 på ATP-ranglisten.
Holger havde i hele kampen helt styr på egne servepartier, mens østrigeren i 2. sæt holdt serv indtil 3-3, inden han blev brudt i de 2 efterfølgende servepartier.

Kampen kan genses herunder.

Dermed havde Holger taget det første skridt mod hovedturneringen, inden han i mandagens kvalfinale mødte 20-årige Carlos Sanchez Jover (ESP), der i 1. kvalrunde havde vundet 6-3, 6-2 over 6. seedede no. 359 Michael Geerts (BEL).

Holger afgav kun 4 point i egen serv i 1. sæt

Ligesom i søndagens kamp dominerede Holger sine egne servepartier, især i 1. sæt, hvor Holger vandt et af partierne rent, og i de 3 øvrige afgav han blot et enkelt point, og selvom Sanchez Jover afværgede 6 break-muligheder i sættet, blev han alligevel brudt til både 0-2 og på sætbolden til 2-6.

Det sker ofte, at kampe skifter karakter fra starten af et nyt sæt, og Sanchez Jover fulgte lidt bedre med i Holgers servepartier, dog uden at spille sig frem til break-muligheder, hvorimod Holger havde en enkelt break-chance ved 30-40, da spanieren udlignede til 1-1.

Vendepunkt da 5 break-muligheder ikke blev udnyttet

Efter at Holger derefter holdt serv ved 40-15 til 3-2, satte spanieren en 40-15 føring over styr i sit næste serveparti, og en mislykket stopbold betød dansk break-mulighed, som ikke blev udnyttet, da Holger nåede frem til en stopbold og lagde bolden på tværs en anelse ved siden af linjen, og skiltet på livestream.com viste “8 breaks saved”.
Holger fik dog endnu en break-mulighed, men en længere slagduel endte med, at en forhånd fra Holger blev en anelse for lang.
I stedet havde spanieren derefter endnu en mulighed for udligning til 3-3, men Holger fremprovokerede en spansk fejl, og endnu en spansk fejl gav Holger den 3. break-mulighed i partiet, men efter et tjek af mærket på Holgers servereturnering blev den mulighed også afværget, og skiltet viste “10 breaks saved”.
Et dansk smash skaffede en 4. break-mulighed, hvor Sanchez Jover havde heldet med sig, da 2. bolden efter 2. serven ramte netkanten og havnede på Holgers banehalvdel, men Holger nåede frem og holdt duellen i gang, indtil spanieren lagde en stopbold, som blev fulgt op med et lob, som Holger ikke kunne holde indenfor stregerne.
Da spanieren derefter forsøgte sig med en mere forudsigelig stopbold, som Holger straffede prompte, havde Holger endnu en break-mulighed, som blev afværget, da Holger var presset til et smash-oplæg, og skiltet viste nu “12 break saved”.
På den næste spanske 1. serv endte Holgers returnering i nettet, hvorefter Sanchez Jover alligevel reddede partiet, da han på 2. bolden pressede Holger til at sende bolden i nettet.

Dette nøgleparti, hvor spanieren reddede 5 break-muligheder, blev uden tvivl afgørende for kampens videre forløb, og i Holgers efterfølgende serveparti betød 3 danske fejl på stribe, at spanieren for første gang i kampen havde break-mulighed ved 15-40.
Den første mulighed blev dog afværget på fornem vis ved nettet, og den næste blev ligeledes afværget efter en risikabel stopbold, som Holger fulgte op med vinder ved nettet, men da Holger igen forsøgte sig med en stopbold, der ramte netkanten men blev på den danske side, havde spanieren endnu en break-mulighed, som blev udnyttet, da Holger sendte 2. bolden forbi sidelinjen til spansk break og 4-3 føring.

Ved det efterfølgende sidebytte havde Holger en medical timeout, fordi han han havde problemer med gener i øjet, og ved samme sidebytte fik Sanchez Jover behandlet armen ved en medical timeout, og da spillet omsider blev genoptaget indledte Holger med 3 fejl på stribe i spanierens serveparti, men ved at skærpe koncentrationen fik Holger med et par vindere og fremprovokeret fejl udlignet til 40-40, men efter danske fejl direkte på de næste 2 servereturneringer udbyggedes føringen til 5-3.

Da Holger servede for at blive i sættet fortsatte det fejlbehæftede spil, som betød spansk sætbold ved 30-40, men en fejl på returneringen gav udligning, hvorefter Holger blev fanget med en bold i fødderne ved et net-fremstød, og på den 2. sætbold, blev Holger fanget på det forkerte ben og passeret til 3-6, og kampen skulle derved afgøres i 3 sæt.

Comeback mulighed forpurret af krampe

I den sidste del af sættet havde usikkerheden forplantet sig i Holgers spil, og det var desuden svært at få øje på en attitude, som for alvor signalerede at Holger VILLE vinde kampen, og i starten af 3. sæt blev indtrykket forstærket yderligere, da Sanchez Jover havde holdt serv til 1-0, og Holger efter en ny stribe fejl kom bagud 0-40 i egen serv, hvorimod spanieren tilsyneladende havde fået styrket troen på sejr og havde langt større sikkerhed i spillet.
Selvom Holger derefter løftede spillet på de næste bolde og udlignede til 40-40, blev han alligevel brudt, da en stopbold blev prompte straffet og spanieren derefter afgjorde partiet med en vinder, og han understøttede sit break med et rent serveparti til 3-0.

Det hævdes ofte af tennis-kommentatorer, at der altid vil opstå muligheder i en kamp, selvom det ser sort ud, og en sådan mulighed opstod, da Holger løftede sit spil, og efter at have holdt serv til 1-3, fik han flyttet noget af presset over på sin modstander, da han overtog initiativet i spillet og brød rent tilbage til 2-3, og da han derefter afværgede en enkelt spansk break-mulighed og selv holdt serv, var han helt tilbage i kampen ved 3-3.

Ved næste sidebytte havde Sanchez Jover sin 2. medical timeout, som denne gang var noget med benet, men begge holdt serv uden at være i alvorlige problemer frem til 5-5, hvorefter Holger havde mulighed for et afgørende break, da spanieren blev presset til en fejl og kom bagud 15-40.
På den første break-mulighed forivrede Holger sig efter 2. bolden, da et forsøg på en direkte vinder ramte udenfor banen.
Samtidig blev det stadig mere tydeligt, at Holger viste tegn på krampe i benet, og han tog sig ekstra tid og modtog en advarsel, inden han var klar til at modtage 1. serven, som derefter blev returneret direkte i nettet, hvorefter en dansk stopbold i nettet efterfulgt af en cross forhånd, der via netkanten havnede ved siden af linjen, betød at Sanchez Jover alligevel holdt serv til 6-5.

Ved det efterfølgende sidebytte fik Holger massage i kampens 4. medical timeout, men der var ikke mere at skyde med, da han servede for at blive i kampen, som Sanchez Jover efter break ved 15-40 vandt 2-6, 6-3, 7-5.

Indtrykket fra kampen er, at Holger først og fremmest tabte til sig selv, fordi han ikke formåede at bevare tilstrækkelig fokus, hvilket også tidligere er set i kampe, hvor der – formentlig ubevidst – slækkes på koncentrationen efter overbevisende spil i 1. sæt, men det ændrer ikke på den opfattelse, at Holger igen fik vist, at han har de spillemæssige kvaliteter til at gøre sig gældende, og derfor er det fortsat et spørgsmål om mere erfaring og større modenhed, inden Holger kan sikre sin første Challenger titel.

Kampen kan genses herunder.

Dermed får Holger en uges pause, inden han i starten af næste uge er direkte i hovedturneringen ved ATP 250 udgaven af AnyTech365 Andalucia Open, med mindre der uventet dukker en muighed op som Lucky Loser, når de sidste kampe 1. runde af hovedturneringen afvikles tirsdag,