Holger Rune var spilstyrende i tempofyldt revanche-kamp mod Gastao Elias, der blev besejret i 2 sæt

Da 30-årige Gastao Elias i søndags vandt finalen ved ATP Challenger på hjemmebanen i Portugal over 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune, var det de berømte små marginaler, der blev afgørende for, at Holger ikke fik revanche fra deres første finale-opgør ved M25 i Villena i Spanien tidligere på året.

Challenger Oeiras: Små marginaler til forskel i Holger Runes første Challenger finale

Kun få dage senere fik Holger dog endnu en mulighed for revanche, idet de begge – efter blot en enkelt dags pause – vandt i 1. runde ved denne uges ATP Challenger Biella 7 i Italien.
Holger vandt et intenst næsten 3 timer langt opgør over 3. seedede Daniel Altmaier efter at have overlevet 2. matchbolde i kampen, som han selv betegnede som sin hidtil både bedste og sværeste kamp.

Challenger Biella 7: Holger Rune overlevede 2 matchbolde inden sejr mod 3. seedet var i hus.

Derfor var der ekstra grund til optimisme inden 1/8-finalen mod Elias, da der var en ekstra dag til at restituere, og en sejr af denne kaliber er under alle omstændigheder gavnlig for selvtilliden.
Den samme konklusion var odds-sætterne hos flere betting-selskaber også nået frem til, da Holger inden opgøret fik tillagt favoritværdigheden, og det blev fra kampens start tydeligt, at Holger var topmotiveret og indstillet på at være spilstyrende.

Efter et rent serveparti brød Holger modstanderens serv på den 3. break-mulighed, og han udbyggede føringen til 3-0 i sit næste serveparti, hvor Holger dog måtte afværge 2 portugisiske break-muligheder undervejs.
Det var tæt på at blive 4-0, da Holger havde en break-mulighed i portugiserens næste serveparti, men Elias vandt partiet, hvorefter Holger med et rent serveparti øgede føringen til 4-1.

Når Holger var fuldt fokuseret, havde han et solidt overtag i spillet, og Elias kunne ikke stille andet op end at forsøge at holde trit, men da Holger servede ved 4-2, blev Elias alligevel lukket tilbage i sættet, hvilket startede med stopbold, som Elias lagde kort kontra, og efter en fejl fra forhånden til 0-30 fulgte 2 dobbeltfejl, hvorved Holger blev brudt rent i det eneste parti, hvor der blev slækket på koncentrationen i 1. sæt.

Efterfølgende øgede Holger igen tempoet og tog styringen, hvorved Elias kom bagud 0-30 i siet næste serveparti, og fra en presset position i forhånds-siden sendte Holger en skarp vinder på tværs til 15-40, og med en direkte vinder på servereturneringen sikrede Holger sig endnu et break til 5-3, hvorefter han holdt sin serv og sikrede sættet 6-3.

Det er velkendt, at Holger ofte anvender stopbolde, og 1. sæt var ikke nogen undtagelse, men langt de fleste stopbolde blev anvendt i velvalgte situationer og med en præcision, hvor Elias enten ikke nåede frem til dem eller blev passeret efterfølgende.

I starten af 2. sæt vandt Elias sine 2 første servepartier rent, hvorimod Holger ved stillingen 1-2 satte sig selv under pres, da han først sendte 2. bolden efter serven for langt og derefter missede en oplagt chance for at afgøre næste point med en flugtning ved nettet til 15-40, og selvom han reducerede med et smash, blev han brudt til 1-3 efter en fejl longline med forhånden.

Holger genfandt dog fuldt fokus på opgaven, hvorved han igen var spilstyrende, og han brød direkte tilbage, hvorefter han holdt serv til 3-3, og han fulgte op med endnu et break til 4-3, hvilket førte til at Elias fik sin 2. advarsel – og dermed pointstraf – efter at have kylet 2 bolde ud af anlægget.
Derfor indledte Holger ved 15-0 i sit næste serveparti, som blev vundet rent til 5-3, og dermed var spændingen om kampens udfald tilsyneladende ved at fordufte.

I tennis er der dog altid en mulighed for at komme tilbage, og et enkelt break ville være tilstrækkeligt til at bringe Elias tilbage i kampen, efter at han havde reduceret til 4-5 med et rent serveparti, hvor Holger tilsyneladende allerede havde indstillet sig på, at han skulle serve kampen hjem.

Måske var der en smule “lukkenerver” på spil, da Holger indledte sit serveparti med 2 dobbeltfejl, og ved 15-30 blev Holger presset til en fejl i sit forhånds-hjørne, og efter en forhånds-vinder til 30-40, blev Holger i det næste point presset til endnu en fejl, hvorved Elias udlignede og skabte fornyet spænding om udfaldet.

Som flere gange tidligere i kampen løftede Holger igen koncentrationen, og med en sublim stopbold til 0-15 fulgte en længere cross baghånds-duel, hvor Elias som den første ændrede retning og sendte bolden ud til 0-30.
Ved 15-30 returnerede Holger serven med en direkte cross vinder med baghånden til 15-40, og i 2. forsøg brød han igen serven, og han kunne derfor atter serve for kampen ved 6-5.

Igen kom Holger bagud efter en direkte (større) fejl på 2. bolden og endnu en fejl til 0-30, og ved 15-30 blev en bold fra Holger efter tjek af mærke dømt ude til 15-40, hvorefter Elias med en vinder efter 2. bolden fra Holger atter brød tilbage til 6-6, så sættet måtte afgøres i tiebreak, hvor begge holdt serv, indtil Holger fremprovokerede en fejl fra portugiserens forhånd til 5-3, og endnu en fejl fra Elias direkte på 2. bolden betød 6-3 og dermed 3 matchbolde.
På den første matchbold fulgte Holger en udadskruet 1. serv op med en direkte vinder i samme retning på 2. bolden og sikrede sejren 6-3, 7-6(3).

Kampen – der kan genses herover – illustrerede samtidig, at Holger er i stand til at spille i et tempo, hvor han kan være spilstyrende mod de fleste på spillere på Challenger touren, hvor den mindste slækken på koncentrationen dog straks bliver udnyttet, men hvis han fortsætter af det udlagte spor fra de seneste kampe, er den første Challenger titel næppe langt borte.

Et studie af de kommende ugers entrylister åbner gode muligheder for Holger, der i næste uge kun er 3 pladser fra at være inde i kvalifikationen til en Challenger i Lyon – eller direkte i hovedturneringen på en “Special Exempt”, hvis han når finalen i Biella – men træning og genopladning kan dog være en overvejelse værd i stedet, idet Holger efterfølgende er sikret adgang til kvalifikationen ved Challengers både i Forli 14. juni og Milan 21. juni.

Det portugisiske tennis website Raquetc havde set frem til en ren portugisisk kvartfinale, men det blev både forpurret af Holger og 24-årige Alexandre Muller (FRA), der i sin 1/8-finale vandt 3-6, 7-6(3), 6-2 over 5. seedede Frederico Ferreira Silva.
Muller, der er no. 191 på ATP-ranglisten, møder Holger fredag i den 2. kamp på Campo 4, hvor der kl. 1400 indledes med kvartfinalen mellem no. 207 Renzo Olivo (ARG) og no. 235 Felipe Meligeni Rodrigues Alves (BRA).

Vinderen af det dansk-franske opgør møder i semifinalen vinderen af kampen mellem 6. seedede no. 173 Kacper Zuk (POL) og no. 219 Tomas Martin Etcheverry (ARG), der mødes kl. 1400 på Campo Centrale efterfulgt af kvartfinalen mellem no. 237 Marco Trungelliti (ARG)  og no. 532 Jacopo Berrettini (ITA), der er videre fra kvalifikationen.

Forrige artikelFrench Open 2021: Victoria Azarenka blev fulgt til dørs af “ukendte” Clara Tauson
Næste artikelChallenger Biella 7: Holger Rune fortsætter sejrsstime med ny 2-sæts sejr
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.