Holger Rune fulgte hjemmebanefavoritten Gastao Elias helt til dørs, inden portugiseren sikrede karrierens 8. titel efter 2 timer 46 minutter

Da 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune lørdag spillede sig i karrierens første ATP Challenger finale måtte han tilbringe 2½ time på banen, inden han trods generende kramper sikrede sejren i 3 sæt mod Timefoy Skatov (KAZ).

Challenger Oeiras: Klassespil sikrer Holger Rune både finaleplads og SE til Biella

Modstanderen i søndagens finale, 30-årige Gastao Elias kunne til gengæld nøjes med at spille 2 sæt i sin semifinale, idet hans portugisiske landsmand Nuno Borges var nødsaget til at trække sig efter, at de begge havde vundet et sæt hver.

Elias havde bemærket, at Holger havde problemer med fysikken i slutningen af sin semifinale, og derfor kunne det blive til portugiserens fordel, hvis kampen blev langvarig, hvilket skulle vise sig at blive tilfældet, idet Holger også i finalen fik brug for behandling.

Holger kom bedst fra start i 1. sæt, hvor han for det meste havde overtaget på grund af både tempo og sikkerhed i spillet, og han brød Elias serv til 3-1, men han blev dog straks selv brudt tilbage rent i sit næste serveparti, hvor han først blev presset til en fejl, som han fulgte op med dobbeltejl til 0-30 samt et par fejl yderligere.
Forspringet blev dog straks genetableret, da Elias blev brudt i sit næste serveparti med både en vinder og smash efter et perfekt lob samt et par fremprovokerede fejl, og Holger udbyggede forspringet, da han holdt serv til 5-2, hvorefter han havde sin første sætbold ved 30-40 i portugiserens serv, men med 2 portugisiske serve-esser i træk samt endnu en skarp serv reducerede Elias til 3-5.

Der blev fornyet spænding om udfaldet, da Holger indledte sit næste serveparti med en dobbeltfejl, og presset blev større efter endnu en dobbeltfejl til 15-40, hvorefter Elias brød tilbage til 4-5.
I portugiserens næste serveparti havde Holger yderligere 2 sætbolde, da han pressede Elias til en fejl til 15-40, men begge blev afværget, og Elias fik derved udlignet til 5-5.

De 3 afværgede sætbolde fik dog ikke Holger til at ryste på hånden, og han vandt sit næste serveparti ved 40-15, og han satte Elias under pres i hans næste serveparti med en vinder til 0-15, og en dyb servereturnering på en skarp udad-skruet serv fremprovokerede en fejl til 0-30, hvorefter Elias igen blev presset til fejl, som gav Holger 3 nye sætbolde, og efter en portugisisk fejl på den første sikrede Holger sig 1. sæt 7-5.

Oeiras 4 2021
ALL RIGHTS RESERVED 2021@SARAHAWKKK – FPTénis

Holger kom foran 30-0 i sit første serveparti i 2. sæt, og han fulgte i det næste point op ved nettet og  pressede Elias dybt i baghånden, men et perfekt passer-slag og et par efterfølgende danske fejl betød, at Holger blev brudt allerede fra starten af sættet.

I portugiserens næste serveparti stødte Holger ind i en af banderne ved banen, og efter en fejl i den næste duel til 30-15 satte Holger sig ud på bænken, hvor han fik behandling ved en medical timeout.
Da spillet blev genoptaget holdt Elias serv til 2-0, og Holger fik heller ikke muligheder for at bryde portugiserens efterfølgende servepartier, hvorimod han selv måtte afværge 2 sætbolde, da han servede ved 3-5 for at blive i sættet.
Inden partiet blev færdigspillet, forsvandt livestream-signalet, og derved gik mange glip af afslutningen af sættet, som Elias servede sikkert hjem på sin 2. sætbold efter 40-0.

 

Oeiras 4 2021
ALL RIGHTS RESERVED 2021@SARAHAWKKK – FPTénis

Livescoren i starten af 3. sæt viste, at Holger blev brudt fra start på den 2. mulighed ved 30-40, men han fik derefter selv 2 muligheder for at bryde tilbage ved 15-40, men først efter 4 break-muligheder lykkedes det at udligne til 1-1, og Holger holdet derefter serv til 2-1.

I portugiserens næste serveparti havde Holger 2 break-muligheder, som dog begge blev afværget, og senere afværgede Holger en portugisisk break-mulighed i det “psykologiske” 7. parti ved 3-3.
Kampen var således stadig helt åben, da Elias holdt serv til 4-4.

I det næste serveparti afværgede Holger 3 gange portugisiske break-muligheder, og på endnu en break-mulighed gik Holger til nettet, hvor han havde mulighed for at afgøre duellen med en flugtning, men den blev ikke skarp nok, og i stedet blev han passeret af Elias, som derved brød til 5-4.

Efter endnu en medical timeout, hvor Holger fik behandling, kunne Elias efter 2 timer og 46 minutter med et overbevisende serveparti – med både servees, servevinder og fremtvunget fejl efter serven ved 40-15 – sikre sig titlen og sejren 5-7, 6-4, 6-4.

Oeiras 4 2021
ALL RIGHTS RESERVED 2021@SARAHAWKKK – FPTénis

Dermed gentog Elias sejren fra M25-finalen i Villena i Spanien, hvor Holger også havde vundet 1. sæt.
Sejren betød, at Elias kommer i fornemt selskab i sit hjemland, idet han ifølge opslaget herunder har vundet 8 titler ligesom hans landsmænd Rui Machado og Pedro Sousa.

Tennisavisen har efterfølgende modtaget billeder både fra kampen og præmieceremonien.

Oeiras 4 2021
ALL RIGHTS RESERVED 2021@SARAHAWKKK – FPTénis

På det efterfølgende pressemøde erkendte Holger, at han var skuffet over, at det ikke lykkedes at vinde hans første ATP Challenger titel, som er et af de store kortsigtede mål, men han kunne alligevel glæde sig over en uge, hvor han kunne være godt tilfreds med sit spil.
Udfordringerne med fysikken bevirkede, at Holger var nødsaget til at spille mere aggressivt og netsøgende, men det var i den sidste ende de små marginaler, der blev afgørende i kampen, hvor Holger havde sine muligheder.

På et efterfølgende opslag på Instagram – hvor antallet af følgere er støt stigende og nu er over 53.000 – indleder Holger med ordene “Man ser ikke tårerne bag masken…hård finale idag”, men han glæder sig alligevel over en solid uge med god tennis mod svære modstandere, samt at den fortsatte fremgang betyder, at han på den dugfriske rangliste er no. 291, og han vil forsøge at skifte sølvet i Oeiras ud med guld, når han i denne uge deltager i ATP Challenger Biella 7 i Italien.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Holger Vitus Nødskov Rune (@holgerrune)

Holger får dog en vanskelig start i Biella, hvor han i 1. runde møder 3. seedede Daniel Altmaier (GER), men hvis han vinder kampen, kan han eventuelt allerede i 1/8-finalen få mulighed for en ny revanche-match mod Gastao Elias, der i sin første kamp møder 19-årige no. 386 Flavio Cobolli (ITA), der har fået wildcard.
Både Holger og Elias er med i turneringen på en “Special Exempt”, fordi de på grund af finalen i Oeiras ikke kunne nå at deltage i kvalifikationen til Biella, hvor der er flere point på spil, idet der i finalen spilles om henholdsvis 48 og 80 point, men der i Oeires var 30 point til Holger og 50 til Elias.
Tabellen herunder viser, hvor meget Holger kan avancere yderligere på ranglisten, afhængig af hvor langt han når.

Modregnes R16 Kvart Semi Finale Vinder
1 7 15 29 48 80
Ny Point 203 211 225 244 276
Mulig rank. 07-jun 279 274 261 249 240
Forrige artikelSofia vandt UTR-turneringen på B 93
Næste artikelTurneringer uge 22: Clara Tauson og Frederik Løchte i French Open. Ny Challenger for Holger Rune
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.