Clara Tauson udnyttede ikke sine chancer mod Danielle Collins. Frederik Løchte og Marcus Daniell chanceløse mod 2. seedede. Johanne Svendsen indleder juniorturneringen søndag

Da 19-årige Clara Tauson for første gang i karrieren spillede sig videre til 3. runde i en Grand Slam turnering, spillede hun en næsten fejlfri kamp på sit absolut højeste niveau.

Australian Open: Clara Tauson vinder over chanceløs top 10 spiller

Derfor blev der skabt berettigede høje forventninger til, at Clara kunne nå endnu længere i turneringen, men bookmakerne havde dog mere afdæmpede forventninger, idet 27. seedede Danielle Collins (USA) blev tillagt ca. 60 procent chance for at gentage sejren ved French Open 2020, hvor Collins i 2. runde vandt 6-2, 6-3.

Clara var fra starten af kampen langt fra samme niveau, som nærmest gjorde Anett Kontaveit til statist i torsdags. og Clara blev brudt til 0-2, og efter et rent parti til Collins, var Clara faretruende tæt på at komme bagud 0-4, idet hun ved 0-30 i sit næste serveparti var noteret for, at kun 25 procent af førsteserverne blev sat i spil, hvilket Collins udnyttede til at lægge pres på returneringerne og fremkalde danske fejl.

Ved 15-40 indledte Clara dog et enestående comeback, idet hun fik bedre styr på både spillet og nerverne, og derved fik hun overtaget og pressede Collins til flere fejl, og hun afværgede begge break-muligheder og vandt partiet til 1-3.

Collins vandt derefter sit serveparti til 4-1, men i amerikanerens næste serveparti forhindrede en forrygende vinder- som kan ses i videoen herover – ved stillingen 4-2 40-30 at Collins kunne udbygge føringen, og efter en amerikansk dobbeltfejl brød Clara tilbage, da hun hårdt presset i baghåndshjørnet returnerede bolden i fødderne på Collins, der blev presset til at lægge bolden i nettet.

Samtidig med at Clara fik løftet sit spil, kom der flere fejl fra Collins, der i sit næste serveparti følte sig presset til at satse mere i 2. serverne for modvirke de aggressive danske returneringer, og 2 dobbeltfejl medvirkede til, at Clara igen brød serven, hvorefter hun med 5 vundne partier i træk fuldførte et comeback, der sikrede Clara 1. sæt 6-4.

I 2. sæt fik Collins brudt stimen af danske partier, da hun indledte med at vinde sit serveparti rent, men efter efter et sikkert dansk serveparti efter 40-15, blev Collins i sit næste serveparti presset til fejl efter 2 tunge dybe returneringer til 0-30, og ved 15-30 viste Clara stort overblik, da hun pressede Collins til en kort bold og fulgte den op med en elegant stopbold til 15-40.
På den 2. break-mulighed var Clara presset ned i forhåndshjørnet, men med en sublim cross forhånd passerede hun Collins ved nettet og brød til 2-1, og hun konsoliderede sit break, da hun vandt sit serveparti til 3-1 på den 2. fordel efter 40-0.

Collins bevarede kontakten med et rent parti til 2-3, hvorefter Clara ved 40-0 i sit næste serveparti øgede til 4-2, da hun nåede frem til en tilbage-skruende høj servereturnering, der var på vej tilbage over nettet, men Clara rakte ketsjeren over nettet og lagde en følt bold på tværs, hvilket kan ses i videoen herunder.

I Claras næste serveparti ved 4-3 kom et nyt vendepunkt i kampen, da Collins udlignede til 15-15, da hun modstod et massivt dansk pres og fik vendt duellen med en skarp cross baghånd, som hun fulgte op med en longline vinder modsat.
I den næste slagudveksling afsluttede Collins med en longline vinder fra forhånden til 15-30, hvorefter Clara satte sig selv under pres, da hun på 2. bolden -trods overtag efter serven – valgte at lægge en stopbold, som Collins nemt kunne nå frem til og afgøre med en vinder på tværs til 15-40.
Efter en dansk 2. serv satte Collins de næste 3 bolde med tempo tæt på baglinjen og pressede Clara til at sende bolden i nettet, hvorved Collins var tilbage i opgøret på et tidspunkt, hvor begge spillede godt samtidig.

Det næste amerikanske serveparti blev et nøgleparti, som formentlig i den sidste ende blev afgørende for udfaldet af kampen, idet Collins trods både 0-30 og 2 danske break-muligheder vandt sit serveparti til 5-4, idet Clara derefter kom bagud 0-40 i egen serv, og selvom hun afværgede de 2 første sætbolde, brød Collins serven og vandt 2. sæt 6-4.

I 3. sæt havde Collins overtaget i egne servepartier, da Clara blot vandt et enkelt point i de 2 første amerikanske servepartier, hvorimod hun selv måtte kæmpe for at vinde sine egne servepartier, og hun måtte afværge 2 break-muligheder, da hun udlignede til 1-1.

Trods besvær i egne servepartier fulgte Clara med til 4-4, men da hun servede ved 4-5 for at holde sig inde i kampen, kom hun igen under pres efter en skarp servereturnering, som fremprovokerede fejl, og en dansk fejl til 0-30 øgede presset, som blev endnu større, da Collins med en grotesk defensiv modstod et sandt dansk bombardement, hvor hun blev sendt rundt på banen, men alligevel spillede Collins sig frem til 15-40 og dermed 2 matchbolde, da hun afsluttede duellen med en longline vinder.

Clara kæmpede videre og udviste stort mod, da hun afværgede den første matchbold ved at presse Collins til en fejl, og på den næste matchbold var Clara flere gange presset helt i bund, men med en ekstrem defensiv holdt hun sig inde i duellen, hvor hun med en longline baghånd fik presset Collins til en kort returnering, som Clara fulgte op med en vinder i kampens bedste duel.

Collins fik igen overtaget efter en skarp returnering på 1. serven og spillede sig til endnu en matchbold, som Clara igen afværgede, da duellen sluttede med en fransk fejl.
Efter en dansk servevinder kunne Clara udligne til 5-5, da hun fra en presset situation i baghåndshjørnet fremprovokerede endnu en amerikansk fejl.

Collins vandt derefter sit næste serveparti til 6-5 efter 40-15, og i det næste danske serveparti kom den tilsyneladende godt slidte Clara igen under pres efter 2 fejl i træk, hvor Collins med en longline vinder fra baghånden sikrede sig 3 nye matchbolde, men allerede i første forsøg sikrede Collins med en servereturnering på modsatte sidelinje sejren med cifrene 4-6, 6-4, 7-5.

I et efterfølgende interview med Eurosport herunder var Clara især irriteret over, at førsteserven ikke fungerede, hvorved hun måtte bruge en masse energi på at vinde sine servepartier.

De 2 sejre betyder, at Clara på liverankingen avancerer 6 pladser til no. 33 på WTA-ranglisten med 1.539 point, og der skal ske flere sensationer i resten af turneringen, hvis Clara bliver overhalet af flere spillere inden næste opdatering af ranglisten.

Australian Open 2022
Foto: Johan Tønsberg – Frederik Løchte Nielsen og Marcus Daniell

Mens kampen mellem Clara og Collins fortsat var i gang på Rod Laver Arena, indledtes på Court 17 opgøret i double, hvor Frederik Løchte Nielsen og Marcus Daniell (NZL) i 2. runde mødte 2. seedede Rajeev Ram (USA) og Joe Salisbury (GBR), der er blandt favoritterne til at vinde titlen.

Løchte og Daniell kunne ikke stille meget op mod favoritterne, der vandt en stensikker sejr 6-1, 6-2.

Favoritter videre i Men’s singles

I Men’s singles flaskede resultaterne – set med danske øjne – sig på en måde, der betyder at Holger Vitus Nødskov Rune trods exit i 1. runde avancerer 3 pladser på liverankingen, idet 11. seedede Jannik Sinner (ITA) vandt 6-4, 1-6, 6-3, 6-1 over Taro Daniel (JPN), mens 32. seedede Alex De Minaur (AUS) vandt 6-4, 6-4, 6-2 over  Pablo Andujar (ESP).

Sinner og De Minaur møder hinanden i 1/8-finalen, hvor australieren har revanche til gode for finalenederlaget ved Next Gen Finals i 2019, hvor Sinner som 18-årig bragede ind på verdensscenen, da han udnyttede et wildcard og sensationelt vandt titlen.
Året efter vandt Sinner igen over De Minaur, da de mødtes i kvartfinalen ved en ATP 250 turnering i Sofia.

Både 2. seedede Daniil Medvedev (RUS) og 3. seedede Alexander Zverev (GER) er videre til 1/8-finalen efter sikre 3-sæts sejre, hvorimod 4. seedede Stefanos Tsitsipas (GRE) måtte bruge 4 sæt mod den franske showman Benoit Paire, som blev besejret 6-3, 7-5, 6-7(2), 6-4.
6. seedede Rafael Nadal (ESP) måtte ligeledes afgive et enkelt sæt, da han vandt 6-3, 6-2, 3-6, 6-1 over 28. seedede Karen Khachanov (RUS), hvorimod 5. seedede Andrey Rublev (RUS) blev sendt ud i 3. runde af den tidligere US Open vinder Marin Cilic (CRO), der vandt 7-5, 7-6(3), 3-6, 6-3.

Johanne indleder i både single og double søndag

Lørdag blev juniorernes udgave af Australian Open indledt, men den 17-årige danske deltager Johanne Christine Svendsen kommer først i aktion søndag, hvor hun både spiller single og double sammen med Petra Marcinko (CRO), der er no. 1 på ranglisten.

Både Johanne og Marcinko er i samme 1/4-del i single, hvor de derfor kan mødes i kvartfinalen, hvis begge lever op til deres seedning.
Johanne er seedet 6, og hun indleder tidligt søndag morgen dansk tid mod no. 263 Zara Larke (AUS), der er videre fra kvalifikationen.

Både i de 2 sidste turneringer i 2021 og i optakten til Australian Open ved Grade A turneringen i Traralgon blev Johanne sendt ud allerede i 1. runde, men der er dog grund til optimisme, hvis Johanne kan genfinde de takter, der har ført hende til en ranglisteplacering som no. 14 i starten af 2022, hvilket fortjent førte til udnævnelsen som Årets juniortennisspiller i 2021.

Kampene i juniorrækkerne kan følges på Discovery+.