Frem til semifinalen havde Holger Rune leveret sit bedste tennis, men efter en mentalt udmattende semifinale kunne han ikke helt modstå Felix Auger-Aliassime, som vandt 3. titel på stribe

19-årige Holger Vitus Nødskov Rune spillede i en fejlfri finale ved ATP 250 Stockholm Open formentlig sit bedste kamp hidtil i karrieren, og ved ATP 500 Swiss Indoor Basel fortsatte han de gode takter uden at blive brudt eller afgive et eneste sæt undervejs til finalen.

Det var dog nærmest et mirakel, at Holger i semifinalen mod Roberto Bautista Agut både afværgede 7 break-muligheder og 4 sætbolde i ved 2-6 i tiebreak i 2. sæt, men selvom nogle vil hævde, at sejren var “ufortjent”, da Bautista Agut dominerede 2. sæt, var det netop Holgers formidable evnet til at løfte sit spil på “Big points”, der sikrede sejren, som derfor var fuldt fortjent.

ATP 500 Basel: Mental kraftpræstation sikrer Holger Rune både top 20 og første ATP 500 finale

Mens Holger måtte bruge store mentale resurser for at sikre sejren i semifinalen, var den 22-årige canadier Felix Auger-Aliassime til gengæld suveræn, da han forinden vandt en sikker sejr 6-3, 6-2 over tennissportens nye topnavn Carlos Alcaraz.
Desuden havde canadieren de 2 forudgående uger vundet ATP 250 titler i både Firenze og Antwerpen, hvorved han inden finalen havde vundet 12 kampe i træk.

Begge finalister havde gennem hele turneringen ikke tabt et eneste serveparti, og derfor lå det i luften, at der blot skulle et enkelt lille udfald til fra en af spillerne, hvis et sæt skulle afgøres inden tiebreak ved 6-6, og det var præcist tilfældet i Holgers 2. serveparti, hvor han efter en vinder på 2 bolden og en canadisk fejl på servereturneringen førte 30-0, men efter en canadisk longline vinder fra baghånden og en direkte dansk fejl på 2. bolden lukkede Auger-Aliassime ind i partiet ved 30-30.

Holger førte derefter 40-30 efter endnu en canadisk servereturnering, der blev for lang, men da Holger – trods initiativ – var for uskarp, da han havde presset sin modstander til en kort bold foran servelinjen, slog canadieren kontra og pressede Holger helt ud i baghåndshjørnet og fulgte op med en vinder til 40-40.
Derefter forsøgte Holger sig med en stopbold, som Auger-Aliassime nemt nåede frem til, og da Holgers flugtning derefter havnede i nettet var kampens første break-mulighed en realitet.

Selvom Holger ligesom tidligere i turneringen satte en kvalificeret 1. serv, når der var mest brug for det, blev han alligevel brudt, da han – uden at være presset på returneringen – sendte 2. bolden direkte i nettet, og derved blev den manglende skarphed ved 30-15 og førnævnte stopbold samt sidstnævnte fejl på 2. bolden afgørende for sættet, hvor canadieren på intet tidspunkt var presset i egen serv.

I starten af 2. sæt var Holger langt bedre med i canadierens servepartier, og han havde desuden en break-mulighed til 2-0, da han med en longline vinder fra forhånden passerede sin modstander, der var lokket til nettet med en stopbold.
Det var blot 2. gang i turneringen, at canadieren havde en break-bold imod sig, men den blev straks fjernet med en skarp 1. serv på det yderste af linjen uden chance for Holger, som heller ikke kunne stille noget op, da Auger-Aliassime med en servevinder og en direkte vinder på 2. bolden efter yderligere 2 førsteserver udlignede til 1-1.

I de 2 næste servepartier fulgte begge med til 40-40 uden at få chance for et break, men efter yderligere et par problemfrie servepartier til begge blev Auger-Aliassime ved stillingen 4-3 til Holger sat under pres,  da Holger efter en canadisk dobbeltfejl fremprovokerede fejl til 0-30 med en dyb returnering på 2. serven, og efter endnu en 2. serv fulgte en længere slagudveksling, hvor Holger havde mulighed for 0-40, men bolden havnede i nettet, da Holger forsøgte at afgøre pointet med en longline vinder fra baghånden.

Til gengæld fik Holger derefter 2 break-muligheder, da han ramte tæt ved baglinjen på et mirakuløst retur-lob på en skarp velplaceret 1. serv udad, hvorefter canadierens smash havnede i nettet til 15-40.
Begge muligheder blev dog afværget med esser, og canadieren udlignede derefter til 4-4  med en smash-vinder på 2. bolden fulgt op af endnu et es.

Ved 5-5 fulgte et kontroversielt dansk serveparti, der samtidig afgjorde sættet – og dermed kampen, idet Holger foran 15-0 satte sig selv under pres, da han efter en upresset fejl forsøgte sig med en stopbold, som var milevidt fra at komme over nettet, hvorefter Auger-Aliassime for alvor satte pres på Holger med en longline vinder fra baghånden til 15-40.
Det første break blev afværget efter en slagudveksling, hvor canadieren sendte bolden i nettet, og på den næste mulighed var Holger heldig med, at en oplagt mulighed for et passerslag ramte lige uden for linjen.

Herefter fulgte et point, som muligvis fik afgørende betydning for sættet, idet Holger følte sig generet af flere lysglimt fra den modsatte ende af banen under en duel, hvor Holger til sidst havde fejltræf på en canadisk bold tæt på baglinjen.
Dommeren erkendte, at han ville have forlangt pointet spillet om, hvis han havde set det, og da Holger spurgte “What are you doing?” lød det prompte svar: “Looking at the ball!”.

Efter det næste point reagerede Holger med et højlydt “come-on”, da en 1. serv på kroppen fremkaldte fejl og afværgede den 3. canadiske break-mulighed, og Holger fortsatte med at vende frustrationerne til energi, da han afsluttede den næste duel med en aggressiv longline vinder fra baghånden til dansk fordel.

Den næste duel blev dog kort, idet en dansk fejl gjorde stillingen lige, hvorefter Holger blev presset fra side til side, indtil en dansk fejl gav den 4. canadiske break-mulighed i partiet, og selvom Holger satte 1. serven og havde initiativet i den efterfølgende duel, blev han brudt efter en fejl, som forstærkede frustrationerne efter førnævnte kendelse, som Holger fortsatte med at bebrejde dommeren, som reagerede ved at uddele en advarsel.

Det er dog tvivlsom, om dette point reelt blev afgørende for kampens udfald, da Holger efterfølgende faktisk havde fordel i partiet, men de fleste har formentlig forståelse for, at en fejlkendelse på så vigtigt et tidspunkt i karrierens største finale, kan fremkalde store frustrationer hos en 19-årige ambitiøs spiller.

Da Auger-Aliasime derefter servede for kampen, blev den første matchbold ved 40-0 reddet af en dobbeltfejl, og der blev tændt et spinkelt håb om come-back, da Holger i en ekstrem presset position med en bold på tværs tvang sin modstander til en defensiv flugtning, som blev besvaret med en vinder.
På TV-skærmen så det ud til, at Holger også afværgede den 3. matchbold, da han under en cross baghånds-duel pludselig satte ekstra fart i bolden og skiftede retning til canadierens forhånd, som tilsyneladende blev for lang, men den blev alligevel inde og forårsagede dansk fejl, som sikrede Auger-Aliassime sejren 6-3, 7-5.

Der kan intet indvendes mod sejren, da Auger-Aliassime var mest effektiv på de afgørende bolde, og Holger havde ikke helt samme mentale skarphed som i de tidligere kampe, men han kan under alle omstændigheder se tilbage på et par forrygende uger, hvor han formentlig har overbevist de sidste tvivlere om, at han fremover vil være en af de spillere, der konkurrerer om topplaceringerne på ranglisten og de store Grand Slam titler.

 

Finalepladsen bevirker desuden, at Holger på den nye rangliste mandag er i top 20 som no. 18, og han kan avancere yderligere, hvis han også får succes ved ATP 1000 Rolex Paris Masters, hvor han formentlig tirsdag møder den tidligere schweiziske Grand Slam vinder Stan Wawrinka, som bookmakerne ikke forventer kan hamle op med Holger.

Oprindelig var Holger tilmeldt i double sammen med Stefanos Tsitsipas, og de skulle efter planen allerede have spillet mandag, men efter søndagens finale modtog Tennisavisen besked om, at Holger var både træt og “snotforkølet”, og derfor har han meldt fra i doublen, hvilket Tsitsipas har fuld forståelse for, hvilket Holger også selv havde, da de for halvanden måned siden havde spillet sig i semifinalen ved ATP 1000 i Cincinnati, og Tsitsipas prioriterede singlen, hvor han spillede sig frem til finalen, so Borna Coric (CRO) vandt.

 

Det er dog et spørgsmål, om Holger efter 2 forrygende uger kan nå at mobilisere tilstrækkelig mental og fysisk energi til endnu en kraftpræstation, men i tilfælde af tidlig exit, bliver der til gengæld mulighed for at lade op, inden Holger 8-12. november er topseedet foran Lorenzo Musetti ved Next Gen Finals i Milan.

 

Forrige artikelB93 viste tænder i første opgør mod Gentofte
Næste artikelTurneringer uge 44: Dæmpede forventninger til Holger Rune ved Paris Masters inden Next Gen Finals
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.