Som forudset inden turneringen har Holger Rune spillet sig i semifinalen mod Cameron Norrie, som har overtaget favoritværdigheden

Da Holger Vitus Nødskov Rune kort efter sin 19-års fødselsdag vandt sin første ATP 250 titel, var en væsentlig årsag, at han især mod Alexander Zverev og Emil Ruusuvuori præsterede tennis på øverste hylde, samt at han har fået langt større stabilitet i spillet.

Selvom han i de første kampe ved ATP 250 turneringen Open Parc Auvergne-Rhone-Alpes i Lyon ikke helt ramte samme høje niveau som i de 2 førstnævnte kampe, rakte spillet dog til sejre over de 2 franskmænd, Arthur Rinderknech og Adrian Mannarino, idet Holger i pressede situationer formåede at skærpe koncentrationen og vinde de afgørende point.

ATP 250 Lyon: Holger Rune i kvartfinalen efter sejr i 2 sæt mod tricky franskmand

Da 3. seedede Gael Monfils desuden på grund af en skade blev erstatte af no. 181 Michael Mmoh (USA) som Lucky Loser, der i 1/8-finalen mødte no. 158 Manuel Guinard (FRA), der forinden havde vundet 2 kampe i kvalifikationen og derefter 6-4, 6-7(5), 6-2 over no. 68 Hugo Gaston (FRA), var vejen tilsyneladende banet for Holger til mindst at nå semifinalen.

Inden kvartfinalen torsdag måtte Holger vente på at få opklaret, hvorvidt hans modstander blev Mmoh eller Guinard, da deres opgør blev afbrudt onsdag aften på grund af mørke ved stillingen 5-5 i 3. sæt efter mere end 3 timers kamp, og først efter yderligere 11 minutter spil torsdag eftermiddag blev det afgjort, at Guinard vandt 4-6, 6-4, 7-5.

Guinard fortalte efter kampen, at han ikke havde fået meget søvn efter afbrydelsen, og da Holger i forvejen var tårnhøj favorit inden kvartfinalen, blev forventningerne til dansk sejr ikke mindre, selvom franskmanden kunne forvente at få den største opbakning fra tilskuerne.

I starten af kampen lå det lidt i luften, at Holger ville få muligheder for at bryde modstanderens serv, idet han allerede i franskmandens 2. serveparti havde en break-mulighed, hvorimod han selv vandt begge sine servepartier rent.

Guinard vandt derefter selv et rent serveparti, hvor en dansk fejl efter en slagudveksling samt et par fejl direkte på returneringen af 2. serven gjorde opgaven lettere for franskmanden.

I Holger næste serveparti blev han for passiv og overlod initiativet til Guinard, der afsluttede det første point med en direkte vinder fra forhånden, og da et forsøg fra Holger på en stopbold efter 2. bolden havnede langt udenfor, var der pludselig ud af den blå luft pres på Holger ved 0-30.
Derefter fejlbedømte Holger et lob fra Guinard, og han nåede for sent at slå til bolden, så presset øgedes yderligere til 0-40, og efter et es til 15-40 afgjorde Holger selv partiet med en dobbeltfejl til fransk føring 4-2, som blev udbygget i franskmandens næste serveparti, hvor han efter 5 forsøg udnyttede en fordel til 5-2.

Derefter kom Holger igen i problemer i sit eget serveparti, hvor Guinard havde sætbolde ved 15-40 og senere yderligere en sætbold, som Holger dog afværgede og reducerede til 3-5.
Da Guinard derefter servede for sættet havde Holger chancen for at melde sig tilbage i sættet med break-muligheder ved 15-40, men igen var Holger for passiv i en slagudveksling, hvor Guinard til sidst pressede Holger til en fejl, hvorefter den næste break-mulighed blev afværget med et es.
En upresset dansk fejl medførte derefter fransk sætbold, hvor Holger igen stod langt bag baglinjen uden at lægge pres på modstanderen, som efter endnu en dansk fejl vandt 1. sæt, hvor Holger var milevidt under sit niveau fra de tidligere kampe.

I starten af 2. sæt var det stadig svært at få øje på et ægte engagement fra Holger, der i stedet for at forsøge at få rytme i spillet tilsyneladende insisterede på at spille “legebold” med overdreven brug af stopbolde, og allerede i Holgers serveparti ved 1-1 havde Guinard en mulighed for at bryde serven efter en dansk fejl, som den stærke vind dog kunne have sin indflydelse på.

Eminent spil ved nettet afværgede dog muligheden, og i stedet fik Holger selv mulighed for et break i franskmandens næste serveparti, da han først lagde en kontra stopbold til 15-30 og dernæst lukrerede på et fejlopspring ved baglinjen i næste point til 15-40, men 2 fejl forhindrede i første omgang mulighederne for Holger, der frustreret bad sit team om ikke at kigge på ham.

En fremprovokeret fejl gav dog Holger en ny break-mulighed, som blev udnyttet efter en fransk fejl, og Holger fulgte op med et rent serveparti til 4-1.
Derefter havde Holger i franskmandens næste serveparti break-muligheder ved både 0-40 og senere i partiet yderligere 3 muligheder, men Guinard afværgede alle 6 muligheder.

Efter endnu et rent dansk serveparti til 5-2 reducerede Guinard til 3-5, hvorefter Holger førte 40-0, da han servede for sættet, som han forsøgte at lukke med en stopbold, som Guinard lagde kontra, hvorefter Holger lagde bolden en anelse for langt på tværs.
På den næste sætbold forsøgte Holger sig igen med en stopbold, som Guinard nåede frem til, og da et lob fra Holger blev for langt, var der blot en enkelt sætbold tilbage.
En velplaceret 1. serv sikrede dog sættet 6-3, da franskmandens returnering blev en anelse for lang.

I starten af 3. sæt fulgtes spillerne ad, uden at nogen af dem var i risiko for at blive brudt, men efter et rent fransk parti til 3-2 kunne der være grund til bekymring, da Holger ved sidebyttet fik behandling af sit venstre ben, men efter en længere medical timeout vandt Holger derefter med offensivt spil sit serveparti rent til 3-3.

I det “psykologiske 7. parti” satte Guinard derefter sig selv under pres med en dobbeltfejl til 0-15, og presset øgedes, da han efter en longline vinder fra Holgers forhånd var bagud 0-30, og Guinard kom desuden bagud 15-40 efter en fejl i en duel, hvor Holger blot holdt boldene i spil uden at forcere, og det samme var tilfældet i den næste duel, hvor Guinard forsøgte at afgøre duellen med en satset cross forhånd, der blev for bred.

Ved sidebyttet fik Holger igen behandling, og da han derefter servede ved 4-3 var der tydelige tegn på krampe, idet Holger efter hvert point havde stadig sværere ved at bevæge sig, og da han efter 15-0 forsøgte sig med en underhåndsserv, som blev fulgt op med en dobbeltfejl til 15-15 var han for alvor under et pres, som blev øget efter en fejl fra forhånden til 15-30.
Efter endnu en underhåndsserv var Holger en smule heldig, da han på 2. bolden snittede netkanten, og bolden ramte sidelinjen, men han kom derefter bagud 30-40, da 2. bolden efter endnu en underhåndsserv blev for lang.

Inden Holgers næste serv fik han en advarsel for at trække tiden, men han afværgede dog break-muligheden, da han fulgte 1. serven op med en direkte vinder på 2. bolden.
Den næste 1. serv blev fulgt op af en stopbold, som Guinard sendte i nettet, hvorefter Holger afsluttede partiet med et es til 5-3.

I franskmandens næste serveparti var Holgers fokus alene på hans eget næste serveparti, og derved kunne Guinard problemfrit reducere til 4-5 med et rent parti, inden Holger skulle forsøge at hive sejren hjem i egen serv.

Efter yderligere behandling ved sidebyttet lykkedes det for Holger at fremprovokere fejl fra Guinard, da han satte pres på 2. bolden, og det blev 30-0, da Holger efter en 2. serv fortsatte med at sætte tempo i spillet og fremprovokerede endnu en fejl.
Efter den næste 1. serv lagde Holger en stopbold, som Guinard nåede frem til, men Holger sendte derefter bolden forbi ham ved nettet til 40-0 og dermed 3 matchbolde.
Den første matchbold blev forhindret af en dobbeltfejl, og på den næste lagde Holger efter en kort slagudveksling igen en stopbold, som Guinard nåede frem til og lagde på tværs, men trods kramper nåede Holger ud til bolden og afgjorde kampen med en vinder forbi franskmanden ved nettet til slutresultatet 3-6, 6-3, 6-4.

Selvom der ikke er grund til at være imponeret over Holgers spil i det meste af kampen, er det til gengæld al mulig grund til at fremhæve det vinderinstinkt, som i den sidste ende sikrede sejren, og reaktionen på billedet herunder viser tydeligt hvilken forløsning det var for Holger, der efter kampen efterlyste større fairness hos publikum, der forståeligt nok heppede mest på franskmanden.

Få timer efter disse linjer blev skrevet møder Holger – formentlig ved 1630-tiden fredag – 1. seedede no. 11 Cameron Norrie (GBR), der i kvartfinalen vandt et tæt opgør 6-4, 4-6, 7-5 over no. 37 Sebastian Baez (ARG), der ellers var bookmakernes favorit inden kampen.

Holger var hos de samme bookmakere favorit til at vinde titlen, men efter kvartfinalerne er disse odds ændret, så Norrie både er favorit mod Holger og til selve titlen.

Det ubesvarede spørgsmål er dog, om Holger vil være 100 procent klar til semifinalen.
I så fald er der grund til at tro på dansk sejr, men hvis han ikke er fysisk klar, må det være en overvejelse værd at melde afbud og i stedet fokusere 100 procent på French Open, hvor Holger i 1. runde møder 14. seedede Denis Shapovalov (CAN).

Semifinalerne indledes fredag kl. 1430, hvor 4. seedede no. 22 Alex De Minaur (AUS) møder no. 47 Alex Molcan (SVK) inden Holger og Norrie overtager scenen.

Begge semifinaler kan følges på TV 2 Sport X.

Forrige artikelDH: Tætte og vigtige opgør i lørdagens runde
Næste artikelATP 250 Lyon: Holger Rune tæt på comeback mod titelvinder Cameron Norrie
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.