Holger Rune fandt ikke det nødvendige topniveau mod Taro Daniel, der efter en bundsolid indsats med ganske få gratis point, forhindrede den forventede kvartfinale mellem Holger Rune og Andrey Rublev

Efter den suveræne sejr i 1. runde over 5. seedede Cristian Garin ved ATP 250 Serbia Open i Beograd, var der god basis for optimisme, inden Holger Vitus Nødskov Rune i 1/8-finalen mødte 29-årige Taro Daniel (JPN), som Holger med en solid indsats havde besejret i 2 sæt ved deres første indbyrdes møde for 7 måneder siden ved en ATP Challenger i Polen.

Challenger Szczecin: Efter solid 1. runde mod japaner gav Holger Rune 2. seedede med “spanskrøret”

Dengang var Holger no. 145 på ATP-ranglisten, hvor han i mellemtiden nærmer sig top 70, hvorimod Daniel konstant har været placeret omkring en halv snes pladser udenfor top 100.

Både mod Casper Ruud i Monte Carlo og mod Garin i Beograd var Holger fokuseret og spillede disciplineret det meste af kampen, og han han havde overtaget i store dele af kampen mod Ruud, mens Garin nærmest var chanceløs, når Holger rullede sig ud med sit tempofyldte offensive spil.

En advarselslampe burde dog være tændt for Holger, hvis han havde fulgt de 2 sidste sæt i 1. runde kampen mellem Daniel og Dusan Lajovic, der i 2019 nåede finalen på hjemmebanen i Beograd.
Halvdelen af de optjente 600 fra 2019 talte fortsat med til ATP-ranglisten forrige uge, hvor serberen var no. 49, men efter bortfald af de 300 point, er han dog dalet 29 pladser til no. 78 på den seneste rangliste.

Lajovic vandt overbevisende 1. sæt 6-2, men i resten af kampen var Daniel bundsolid, og han havde desuden reflekserne på plads, som ovenstående eksempel fra Japanerens Instagram viser et eksempel på.
Daniel vandt kampen 2-6, 6-1, 7-6(2), selvom ATP allerede havde forudsagt, at Holger i 1/8-finalen skulle møde Lajovic.

Daniel fortsatte i samme stil mod Holger, som derfor fik meget få gratis point, hvorimod han i sine egne første 3 servepartier hver gang kom bagud 0-30, og han måtte redde 2 japanske break-muligheder efter flere danske fejl i sit første serveparti, hvor 1. serven var fraværende, indtil 2 førsteserver dog til sidst sikrede udligning til 1-1.

Daniel fik kæmpet sit næste serveparti hjem på den 5. fordel til 2-1, uden at Holger dog havde break-mulighed, og herefter forivrede Holger sig med en fejl på 2. bolden efter en god førsteserv og satte sig igen under pres ved 0-30 i sit næste serveparti, men med tålmodig opbygning af spillet ved de næste 4 point udlignede Holger til 2-2, hvorefter han fik noget behandling ved nakken ved en kortvarig medical timeout.

Efter et rent japansk serveparti var Holger igen nede 0-30, inden han fandt fokus og udlignede med 4 point i træk, men han fik stadig ikke lagt pres på japaneren, der efter endnu et rent serveparti førte 4-3.

Omsider fik Holger for første gang i sættet en god start på sit serveparti, da han førte 30-0, men hvor han i de tidligere partier skærpede koncentrationen ved 0-30, skete det præcis modsatte, idet 4 fejl på stribe – incl. 2 dobbeltfejl – forærede kampens første break til japaneren, der herefter for 3. gang i træk førte 40-0 i egen serv, og på den 2. sætbold sikrede Daniel sættet 6-3, og de danske frustrationer i form af verbale udbrud kunne tyde på, at Holger var mentalt udfordret ved indgangen til 2. sæt.

Ligesom i kampen mod Casper Ruud genfandt Holger dog koncentrationen i sine egne servepartier i starten af 2. sæt, og han vandt derved sine 3 første servepartier uden større problemer, men det samme var tilfældet for Daniel, som udlignede til 3-3 med et rent parti.

Det kneb derefter gevaldigt med at bevare koncentrationen i Holgers næste serveparti, hvor han alt for nemt blev brudt rent af Daniel, der fortsat spillede bundsolidt med ganske få fejl, men med en kortvarig opblomstring forhindrede Holger 2 japanske muligheder for at udbygge føringen, og med tålmodigt og koncentreret spil på den første danske break-mulighed i sættet, lykkedes det for Holger at bryde tilbage til 4-4.

En dobbeltfejl til 0-30 lagde dog igen pres på Holger, der blev brudt rent til 4-5, og ved 40-30 i egen serv havde Daniel derefter sin første matchbold, som dog blev forpurret efter en stor afbrænder.
En mislykket dansk stopbold gav japanere en ny matchbold, som Holger afværgede efter en monster duel, og i stedet spillede Holger sig frem til en break-mulighed, som blev udnyttet med en longline vinder fra baghånden til 5-5.

Begge vandt derefter deres servepartier til 6-6 og i den afgørende tiebreak løftede Holger sit spil til samme højder som i de foregående kampe, og med denne mentale kraftanstrengelse vandt Holger 2. sæt, efter at han næsten havde været helt ude af kampen.

På det tidspunkt i kampen kunne man på live-odds få pengene 3 gange igen ved at spille på sejr til Daniel, men Holger formåede ikke at fastholde sit momentum, idet han blev brudt til 0-2 efter 15-40 i et sjusket serveparti, som fremkaldte nye verbale frustrationer hos Holger, og momentum var helt tilbage hos Daniel, der vandt sit serveparti til 3-0 efter 40-15.

Holger kom derefter på tavlen, da han ved 40-15 overraskede Daniel med en underhåndsserv, men Holger havde fortsat problemer med at bevare koncentrationen, hvilket medvirkede til, at Daniel 2 gange havde break-mulighed til 5-1, men Holger fik løftet sit spil og reducerede til 2-5, og han vandt derefter sit serveparti rent til 3-5.

Da Daniel servede for kampen fulgte Holger med til 30-30, hvor der stadig var en mulighed for comeback, men en stopbold gav derefter japansk matchbold, som blev effektueret efter en førsteserv, som blev returneret for langt, og derved vandt Daniel, der fortjener fuld anerkendelse for en bundsolid indsats, 6-3, 6-7(1), 6-3.

Daniel møder i kvartfinalen 2. seedede Andrey Rublev, der i 1/8-finalen var udfordret undervejs af 20-årige no. 93 Jiri Lehecka (CZE).

Holger og hans team har især fokus på, at Holger har brug for at forbedre fysikken, så han ved French Open og fremtidige Grand Slam turneringer fysisk kan stå distancen over 5 sæt, hvilket både ved US Open, hvor han vandt et sæt mod Novak Djokovic, og ved Australian Open, hvor han førte 2-1 i sæt mod Soon Woo Kwoon, er eksempler på endnu ikke var tilfældet, men samtidig har Holger som mål at vinde en ATP 250 turnering og nå top 25 i indeværende sæson.
Derfor gælder det om at finde den rigtige balance, når den fysiske træning afstemmes med et tætpakket turneringsprogram, og noget kunne tyde på, at “syretræning” ikke var den optimale optakt inden kampen mod Daniel, selvom Holger havde 2 kampfrie dage efter kampen mod Garin i mandags.

Et efterfølgende opslag på Instagram tyder på, at Holger er nået til samme erkendelse, og når han i sin videre udvikling får bedre styr på fysikken, vil nederlag mod spillere, som ikke har samme topniveau, blive stadig sjældnere.

Holgers tårnhøje ambitioner og passion for sporten medfører nogle gange store frustrationer, som kommer verbalt til udtryk, hvilket dog af både Kenneth Carlsen, Simon Bastiansen og Patrik Wozniacki i et indslag i Go’morgen Danmark på TV 2 blev fremhævet som positivt, når det samtidig bevirker, at han ved at komme ud med frustrationerne formår at bruge det konstruktivt, som det var tilfældet, da han efter at have foræret Casper Ruud 1. sæt i Monte Carlo efter en kæmpeafbrænder ved 5-3 i tiebreak genfandt fokus og fortsatte med at bevare det spillemæssige overtag langt ind i 2. sæt.

Der er dog stadig plads til forbedringer på det punkt, så han undgår at vise sin modstander, at han ikke er i mental balance, men med større erfaring og modenhed kan der ikke være tvivl om, at Holger har alle forudsætninger for at blive blandt de bedste.

Holger er frameldt kvalifikationen til næste uges ATP 250 turnering i München, men han figurerer fortsat som no. 12 på Alternatlisten til hovedturneringen, og han er desuden no. 8 på listen til ATP 250 i Estoril i samme uge.
I de efterfølgende uger er Holger tilmeldt ATP 1000 turneringerne i Madrid og Rom, hvor han i begge tilfælde forventes at spille kvalifikation.
I den efterfølgende uge er Holger tilmeldt både ATP 250 i Lyon og Geneve, hvor han er henholdsvis no. 2 og 4 på Alternatlisten til hovedturneringen, og ugen derefter går det løs ved French Open, hvor Holger er direkte i hovedturneringen.

Forrige artikelRang- og Entrylister: Opdateret oversigt med top 100 og udvalgte danske spilleres rangering og spilleplan
Næste artikelChallenger Savannah: Johannes Ingildsen og Mikael Torpegaard i Georgia
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.