Uden at afgive et eneste serveparti spillede Holger Rune sig videre efter indsats til 9-taller. Frederik Løchte og Treat Huey sikkert videre til kvartfinalen i double

Inden 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune gik på banen i årets første kamp ved kvalifikationen til ATP 250 turneringen Adelaide International 1 mod no. 184 Ramkumar Ramanathan, var han blevet advaret om, at han ikke kunne forvente at få mange muligheder for at bryde modstanderens serv.

Den 27-årige inder følger ofte sin serv op med at vinde sine point ved nettet, og det mønster blev fulgt gennem hele kampen, og derfor fik det afgørende betydning, at Holger fik brudt serven allerede i det første parti, inden Ramanathan for alvor fandt rytmen i sine servepartier, hvor han vandt i 81 procent af tilfældene bag sin 1. serv.

Til gengæld vandt Holger i sine servepartier 84 procent bag 1. serven, og i begge de tilfælde, hvor inderen havde break-mulighed, vandt Holger sit serveparti til henholdsvis 3-1 og 5-3, og han vandt sine servepartier rent til både 4-2, og da han sikrede 1. sæt 6-4.

I 2. sæt var dominansen i egne servepartier hos begge endnu mere udtalt, da stillingen på intet tidspunkt blev 40-40, og derfor var den logiske konsekvens, at sættet blev afgjort i tiebreak, hvor Holger fra starten kom på hælene efter minibreaks til både 0-2 og 0-3, og da Ramanathan vandt sine næste 2 server, var Holger helt ude i tovene ved 0-5.

Fightergenet og sejrsviljen er dog helt intakt trods en længere turneringspause, og da Holger derefter vandt begge sine server og tog det ene minibreak tilbage til 3-5, var situationen en smule mere overskuelig, men inderen sikrede sig alligevel 3 sætbolde, da han vandt sin serv til 6-3.
Holger bevarede kontakten, da han igen vandt begge sine server, men Ramanathan havde fortsat en sætbold tilbage, da det igen blev hans tur til at serve.
Med endnu et minibreak var Holger dog helt tilbage, men efter sidebyttet ved 6-6 vandt Ramanathan igen sin serv, som skaffede den 4. sætbold, som dog var i Holgers serv, der ikke svigtede, og efter 2 vundne point bag serven, havde Holger matchbold ved 8-7.
Holger behøvede kun den ene matchbold, som sikrede sejren 6-4, 7-6(7).

Kampen kan være et forvarsel om, hvad der venter om 2 måneder, da Holger kan møde Ramanathan igen ved Davis Cup, hvor serv-flugt spillet muligvis kan udnyttes, hvis Indien vælger at afvikle opgøret på græs.

Et væsentligt fokuspunkt for turneringen er, at Holger både mentalt og spillemæssigt skal forsøge at præstere til mindst et 9-tal på en skala til 10.
Den opgave blev bestået i den første kamp, og der kunne uddeles endnu et 9-tal, da Holger i kvalfinalen mødte 26-årige Juan Pablo Varillas (PER), der er no. 129 på ATP-ranglisten.
Varillas tager herunder afsked med 2021, som han betegner som et følelsesladet år, inden opladningen til 2022 blev indledt.

Statistikken fra Resultina efter kvalfinalen viste, at Holger vandt 83 procent bag 1. serven og 77 procent bag 2. serven, samt at Varillas i hele kampen ikke havde en eneste break-mulighed.
Det havde Holger til gengæld allerede i modstanderens første serveparti ved 0-40, og han brød serven i 2. forsøg, hvorefter han udbyggede føringen til 3-0 efter et rent serveparti.
Varillas reducerede både til 1-3 og 2-4 efter rene servepartier, inden Holger med endnu et break til 6-2 sikrede sig 1. sæt.

I 2. sæt vandt Holger sine 4 første servepartier rent, hvorimod Varillas måtte afværge en break-mulighed, da han udlignede til 1-1, men ved ved stillingen 2-3 lykkedes det for Holger at bryde serven efter yderligere 2 break-muligheder.
I kampens sidste parti vandt Varillas omsider et point i Holgers serv, men efter endnu 3 point i træk havde Holger matchbolde ved 40-15, og på den 2. matchbold sikrede han en sikker sejr 6-2, 6-3.

De 2 sejre indbringer 12 point til ATP-ranglisten, samt at Holger er videre til hovedturneringen, hvor han i 1. runde møder 22-årige Corentin Moutet (FRA), der er no. 92 på ATP-ranglisten, hvor han i maj måned var no. 67 som sin hidtil højeste rangering.

Moutet kan dog risikere et større dyk på ranglisten, idet han i denne uge mister 162 indefrosne point, som han optjente for 2 år siden med en finaleplads ved ATP 250 i Doha, hvorved han på liverankingen – inden kampen mod Holger – er no. 115 med 643 point.
Til gengæld avancerer Holger 4 pladser på liverankingen til no. 99 med 742 point, og derved er han godt på vej mod top 100 delmålet.

Holger har ikke tidligere mødt Moutet i en officiel turnering, men han mødte franskmanden i juli 2020, hvor han ved opvisnings-turneringen “Ultimate Tennis Showdown” havde 2 matchbolde, inden Moutet vandt efter “suddan death”.

Ultimate Tennis Showdown: Holger Rune 2 matchbolde fra sejr i første møde mod top 100

Hvis Holger igen kan præstere et 9-tal i Adelaide, er endnu en sejr yderst realistisk, hvilket afspejles i odds fra betting-tjenester, og en sejr vil betyde avancement på yderligere ca. 5 pladser på liverankingen.

Kampen afvikles kl. 0130 dansk tid natten til tirsdag som den første kamp på Court 3.
Desværre er der ikke TV-dækning fra banen, og hidtil har der heller ikke været livestream af ATP-kampene fra betting-tjenesterne, så natteravnene kan formentlig kun følge kampen på livescore.

Frederik Løchte Nielsen
Foto: Sportsfotograf.com – Frederik Løchte Nielsen

Af samme grund var det heller ikke muligt at følge med på TV eller livestream, da 38-årige Frederik Løchte Nielsen sammen med 36-årige Treat Huey (PHI) vandt deres første double kamp 7-6(3), 6-2 over Alex Lawson (USA) og Jiri Vesely (CZE).
De er dermed videre til kvartfinalen, hvor de formentlig på onsdag møder 4. seedede Tomislav Brkic (BIH) og Santiago Gonzalez (MEX)

Forrige artikelTurneringer uge 1: Holger Rune generalprøve mod Indiens no. 1. Clara Tauson undgår Osaka og Halep
Næste artikelATP 250 Adelaide: Holger Rune vandt flest point men Corentin Moutet vandt de vigtigste
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.