Australian Open-sejr, Wimbledon-semifinale, oprykning med kvindelandsholdet og en række imponerende juniorresultater. Det er svært at være andet end stolt af årets danske tennispræstationer på den internationale scene.

Det er svært at finde et sted at starte. Ja men tænker det bliver svært for Dansk Tennis Forbund at begrænse sig, når de skal finde tre nominerede til årets danske tennisspiller. Alligevel træder en ting i karakter hos sportschef Jens Anker fra Dansk Tennis Forbund.
”Det Caroline leverede var på alle måder fantastisk, men også fuldt fortjent. Det er frugten af mange års hårdt og dedikeret arbejde. Forhåbentligt bliver titlen ved Australian Open blot den første af mange titler i Grand Slamsammenhæng,” udtaler Jens Anker.

Den store præstation har fået mange andre imponerende præstationer til at blegne i sammenligningen. En skam, for der har været rigtig meget at kippe med klaphatten med i dette kalenderår som dansk tennisfan. I Wimbledon var det ikke Caroline Wozniacki, men den tidligere mester på det grønne græs, Frederik Løchte Nielsen, der stjal fokus. Efter et par imponerende turneringssejre i optakten til turneringen i London blev danskeren sammen med makker Joe Salisbury tildelt et Wild Card til herredoublerækken. Det var starten på et eventyr, der på mange måde havde lighedspunkter til den rejse Løchte Nielsen var på tilbage i 2012, da han sammen med en anden britisk makker, Jonathan Marray, gik hele vejen og vandt Wimbledon på et Wild Card. Så lang en rejse blev det ikke til denne gang, semifinalen blev endestationen af årets udgave af turneringen i England. Men uden at være kvalificeret via egen rangering understregede det med al tydelighed, at Frederik Løchte Nielsen er en del af den absolutte verdenselite i herredouble, når han ellers spiller turneringer på øverste niveau. I dagligdagen er det primært challenger-turneringer der fylder kalenderen op, plus kampene for Danmark i Davis Cup. Her nåede Danmark i år anden runde af Davis Cup Zone 2, hvor det i Gentofte blev til et klart nederlag mod Egypten.

Juniorsucces smitter af på senior
Den flittige læser af tennisavisen vil uden tvivl have bemærket, hvordan vi i tidligere numre har beskæftiget os med de danske juniorer. Herunder i særdeleshed Clara Tauson, Holger Rune og Elmer Møller. Udviklingen går dog stærkt, hvilket betyder Clara Tauson med sejren i den store turnering i Osaka har spillet sig i top-3 i verden, Holger Rune op på en rangering, der kvalificerer ham til næste års Australian Open via en god præstation i samme japanske turnering.
”De bliver ved med at imponere. De arbejder benhårdt og meget målrettet. Det er sjovt at være en del af, den udvikling de er I lige nu,” fortæller Jens Anker.
Clara Tauson var en af hovedarkitekterne på det danske FED-Cup hold, der i foråret sikrede sig oprykning til den Euro/Afrikanske Zone 1, mens Holger Rune fik sin Davis Cup-debut da han vandt en flot kamp i Gentofte mod Egypten. De to, samt Elmer Møller, lever et tennisliv der allerede meget ligner en professionel spillers. Mange rejser, turneringer og dedikeret træning. Spørgsmålet er naturligvis, hvordan Dansk Tennis Forbund kan bidrage i en tid, hvor så godt som alle støttekroner til forbundet er skåret væk.
”Vi hjælper, hvor der er behov for det. Mange af spillerne har meget professionelle setups og er mere eller mindre selvkørende. Forbundet vil dog helt sikkert stadig spille en rolle. Selvom vores økonomi er begrænset i forhold til den der kræves på et professionelt niveau, så vælger vi alligevel at anvende en væsentlig del af vores ressourcer på at hjælpe dem der satser internationalt,” lyder det fra Jens Anker.

At der aktuelt er stor succes på både senior- og juniorsiden ser sportschefen i Dansk Tennis Forbud som lidt af en tilfældighed.
”I bund og grund er der ingen sammenhæng mellem de gode senior- og de gode juniorresultater. Men fælles for dem alle er at de er utroligt dedikerede og arbejder stenhårdt. Vi er glade for alle sejre og fremskridt, små som store, på og udenfor banen,” lyder det fra Jens Anker.

Håber på en afledt effekt
De seneste 10 år har Caroline Wozniacki alene skabt mere opmærksomhed til tennis i Danmark end et specialforbund af Dansk Tennis Forbunds størrelse tør drømme om. En effekt i form af et medlemsboom eller udvikling af sporten har der dog ikke været tale om. Stille men sikkert har medlemstallet bevæget sig i den forkerte retning med enkelte afstikkere til den positive side. En ny generation af flere danske profiler i international tennis kan måske være med til at ændre på den udvikling.
”Alt andet end lige må det gøre det noget nemmere at tiltrække nye medlemmer og evt. sponsorer. Jeg håber på alle leder og kanter, at de her positive vibrationer kan være med til at skabe en positiv hype omkring tennissporten herhjemme,” fortæller Jens Anker.

Det næste store kapitel, i al fald et medierne vil rette opmærksomhed på, vil være den FED-Cup Danmark til februar spiller i Polen. Her er der mulighed for Caroline Wozniacki vender tilbage til det danske landshold efter et par års fravær. Skulle det ske, at Wozniacki og Tauson står side om side i jagten på triumfer til Danmark, så vil det uden tvivl være en stor og yderst positiv historie der vil gå hele vejen rundt i de danske medier.

Forrige artikelTennisregler for begyndere
Næste artikelITF Junior: Holger og Elmer fortsætter perlerækken af toppræstationer mod sæsonafslutning
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.