Caroline Wozniacki ville under normale omstændigheder være stor-favorit til at vinde næste uges International turnering i Mexico, men starten på 2016 giver ikke anledning til større optimisme før turneringen

Man behøver ikke at være tennis-ekspert eller have en hverken positiv eller negativ vurdering af Caroline Wozniacki’s evner som tennisspiller for at erkende, at den danske topspiller ikke har leveret præstationer, som man berettiget kunne have forventet forud for sæsonen.

I årets første turnering i Auckland indledte Caroline ganske vist med at vinde 6-4, 6-4 over Danka Kovinic (MNE), der dengang var no. 57 og nu er avanceret til no. 46, men Carolines spil var ikke specielt overbevisende, hvilket dog er helt normalt for de fleste spillere i starten af sæsonen, så det gav ikke undertegnede anledning til at være “bekymret” for de kommende kampe og turneringer.

Det var faktisk opløftende i to næste kampe at konstatere, at Caroline havde fuldkommen styr på sit spil og modstanderne, da hun vandt 6-0, 6-2 over no. 63 Christina McHale (USA) og 6-1, 6-0 over no. 69 Alexandra Dulgheru (ROU), men samtidig måtte det erkendes, at begge modstandere manglede den power, som skal til for at hamle op med Carolines store sikkerhed.

Spillet gav dog anledning til for alvor at tro på, at hun allerede i årets første turnering kunne sikre sig titlen og dermed for 9. år i træk vinde mindst 1 titel.
Sådan gik det som bekendt ikke, da hun i semifinalen ikke rigtig fik spillet til at fungere mod no. 30 Sloane Stephens (USA), som Caroline i de 5 forudgående opgør aldrig tidligere har haft problemer mod, men denne gang fik Caroline ikke spillet til at hænge sammen, og Stephens havde for let ved at få initiativet i kampen, som hun vandt 6-2, 7-6(6).

I den næste turnering, som var årets første Grand Slam, Australian Open fandt Caroline heller ikke sit bedste spil frem, da hun allerede i 1. runde ellers var i vinder-position efter 6-1 i 1. sæt og oppe med break i 2. sæt, men alligevel tabte hun sætte 3-7 i tiebreak og 4-6 i 3. sæt mod no. 78 Yulia Putintseva (KAZ).
Både i førnævnte kamp mod Stephens og 1. runde ved Australian Open udstrålede modstanderne større sejrsvilje og tro end danskeren, som virkede både usikker og uden større gejst.

Noget lignende var tilfældet nogle uger senere, da Caroline i St. Petersburg igen tabte sin første kamp 4-6, 5-7 mod no. 66 Dominika Cibulkova (SVK), som Caroline førte 9-3 mod indbyrdes.

Derefter meldte Caroline afbud som følge af en knæ-skade til den efterfølgende uges Premier turnering i Dubai, hvilket både Caroline og finalisterne ved Australian Open, Angelique Kerber og Serena Williams fik voldsom kritik for af arrangørerne, der har baseret turneringen på, at de skulle være trækplastre.
Det blev ikke bedre af, at de topspillere (Halep, Kvitova, Pliskova), som derefter fik wildcard i Dubai, røg ud af turneringen efter en enkelt kamp, hvilket også var tilfældet for samtlige af de øvrige seedede.

I den seneste turnering i Doha, som er en Premier 5, hvor langt de fleste topspillere deltager, fandt Caroline heller ikke sit bedste spil frem, og hun var snublende tæt på at tabe i 1. runde den 18-årige kroatiske kvalspiller no. 80 Ana Konjuh, hvor Caroline måtte bruge 9 matchbolde, inden hun havde vundet 4-6, 6-3, 7-5.
Derefter vandt Caroline 6-3, 6-3 over no. 35 Daria Gavrilova (AUS), stadig uden at spillet var i top.
Som resultaterne havde flasket sig hidtil i turneringen kunne det være en oplagt chance for, at Caroline kunne gå hele vejen, hvis hun igen fik spillet til at fungere, hvilket kunne være befordrende for den selvtillid, som tilsyneladende har manglet i de forudgående turneringer, men endnu en gang tabte Caroline til en spiller, som hun tidligere har haft krammet på med 5-1 indbyrdes, og de 3 seneste opgør i 2009, 2011 og 2013 var sikre 2-sæts sejre til Caroline mod no. 115 Elena Vesnina (RUS), som vandt 7-5, 5-7, 6-3.
Selvom man må anerkende, at Vesnina havde præsteret fremragende resultater med sejre i kvalifikationen og i de første runder over (38) Caroline Garcia (FRA) og no. 3 Simona Halep (ROU), virkede Caroline i det meste af kampen stadig for passiv og uden den tænding, som hun tidligere var kendt for.

Stadig større jævnbyrdighed på WTA-touren

I de første 2 måneder af 2016 er det blevet stadig mere klart, at højt rangerede spillere ofte taber til næsten hvem som helst, hvis de ikke finder et rimeligt niveau, hvilket samtidig er udtryk for, at det generelle niveau blandt WTA-spillerne er ekstremt højt – ikke kun i top 100, men også endnu længere ned af listen.
Selv i $25.000 turneringer findes flere tilfælde, hvor top-seedede nær top 100 ryger tidligt ud mod spillere omkring top 4-500.

Man bør derfor nogle gange anerkende, når lavere rangerede spillere leverer en overraskelse, hvilket også gælder både Stephens, Putintseva, Cibulkova og senest Vesnina, som alle spillede fremragende mod Caroline, men det hører altså også med i billedet, at Caroline både virkede usikker og overlod for meget initiativ samt manglede udstråling under de fleste af hendes kampe.

Caroline bliver hånet og dømt ude på sociale medier

Følger man med i kommentarerne på de sociale medier, kommer der stadig flere skadefro kommentarer om, at hun er “piv-ringe” og uværdig til at være fanebærer ved OL, er helt færdig som topspiller, der aldrig kommer tilbage i top 10 eller nogensinde vinder en Grand Slam – ofte fremsat med en retorik, som tydeligt viser, at mange faktisk fryder sig over, når det ikke går godt for Caroline, der gennem hele sin karriere er blevet nedgjort af danskere, som aldrig har været villige til at anerkende hendes fornemme resultater uden at finde alle mulige bortforklaringer om modstandernes ringe niveau.

Mange har desuden kritiseret, at Caroline burde bruge mere tid på træningsbanen og forbedre sit spil i mere aggressiv retning – fremfor at deltage i reklame-stunts o.lign.
Hvad angår prioriteringen af trænings-forberedelser contra pleje af det brand, som Caroline har været dygtig til at opbygge ved at deltage i forskellige kommercielle arrangementer, tyder de meldinger, som fremsættes af forskellige personer, der har mulighed for at følge hendes færden, på at hun fortsat arbejder benhårdt med både fysikken og teknikken.

Livet må være andet end kun tennis for at holde dampen oppe

Hvis alt kun skulle handle om tennis, uden at levne plads til andre ting, såsom at pleje hendes brand, som er hendes klart største indtægtskilde, ville hun formentlig brænde helt ud, da ingen i længden kan blive ved at holde dampen oppe, hvis man ikke giver sig selv rum til at beskæftige sig andet i livet end tennis.
Det vil desuden være forståeligt, hvis Caroline efter at have været fast inventar i top 10 siden 2009, kan få perioder, hvor motivationen måske ikke er helt i top.

Hvorvidt det er forklaringen på, at hun på det seneste ikke har udstrålet helt samme engagement på banen, eller det mere skyldes, at hun som følge af slidtage eller flere uventede nederlag ikke har samme tro på, at hun igen kan nå langt i turneringerne, skal jeg ikke gøre mig til dommer over, da kun hun selv og folkene omkring hende formentlig kan svare på det.

Caroline har dog forud for indeværende sæson givet udtryk for, at hun selv ved, at hun har spillet til at ligge i top 10, hvilket er svært at argumentere imod i betragtning af, at hun konstant har befundet sig der i årevis.

I en alder af 25 år er det svært at forestille sig, at hun på kort tid har mistet de evner, som har bragt hende til den position, og derfor er jeg fortsat overbevist om, at hun på et tidspunkt vil være tilbage i top 10, hvis hun både undgår længere skades-pauser, og hun desuden selv for alvor er motiveret herfor, og ikke mindst genfinder gejsten og udstråler større sejrsvilje, end det hun har signaleret hidtil i 2016.

Selvfølgelig kan der stadig forbedres mange ting i selve spillet, f.eks. mere fart i forhånden, hvor gennemsnits-farten på hendes transportslag på et tidspunkt i en kamp forleden blev målt til 95 km./timen.

Monterrey kan blive come back for Caroline Wozniacki

Hvad angår den kommende uges turnering, kan jeg ikke få øje på, hvem der kan forhindre Caroline i at gå hele vejen og vinde titlen, hvis hun ellers kan finde sit tidligere niveau, men hvis det ikke er tilfældet, kan hun tabe i alle runder undervejs til finalen.

I 1. runde mod (89) Olga Govortsova (BLR) samt i 1/8-finalen mod (68) Mirjana Lucic-Baroni (CRO) eller (90) Tatjana Maria (GER) vil Caroline i nogenlunde form næppe få problemer.
En eventuel kvartfinale mod 8. seedede (48) Timea Babos (HUN), (51) Misaki Doi (JPN), (82) Polona Hercog (SLO) eller (83) Heather Watson (GBR) er bestemt heller ikke skræmmende navne.

Derimod kan det i en semifinale mod 3. seedede (25) Anastasia Pavlyuchenkova (RUS) eller 5. seedede (33) Caroline Garcia (FRA) sagtens blive nødvendigt at præstere på højt niveau, hvis Caroline skal i finalen, hvor (17) Sara Errani (ITA) er seedet til at blive modstanderen, men hvis Caroline har fundet kampforment til den tid, bliver det næppe Errani hun skal frygte, da hendes spillestil ikke plejer at volde problemer.
Største trussel i en eventuel finale vil formentlig være (66) Dominika Cibulkova (SVK), der som nævnt vandt det seneste møde i St. Petersburg, og Cibulkova har desuden den power, som kan gøre ondt på Caroline, hvis hun overlader for meget initiativ til modstanderen.

Turneringen kan følges på TV2 Sport og Tennistv.com

 

Forrige artikelITF Junior Gjøvik: Karoline Laursen vinder kval. Nygaard og Vanshelboim Lucky Looser
Næste artikelTE Junior Stockholm: Elmer videre efter god fight. Holger og Clara bye
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.