Clara Tauson viste gode momenter, men der er brug for flere kampe, inden der kan stilles berettigede forventninger om succes på WTA touren

I begyndelsen af 2022 sæsonen så fremtiden lys ud for Clara Tauson, der opnåede et foreløbigt højdepunkt med en rangering som no. 33 – med pil opad.
Det meste af sæsonen blev derefter et mareridt – først på grund af alvorlig sygdom under WTA 1000 i Miami sidst i marts og derefter tilbagevendende problemer med ryggen.

Derfor var Clara ikke i stand til at forsvare de point, som havde bragte hende op ad ranglisten, hvor det i stedet gik den modsatte vej, hvorved hendes “Year-end Ranking” blev no. 128.

Sidst på sæsonen begyndte det dog igen at se lysere ud, da Clara atter oplevede sejrens sødme med en W25 titel i Selva Gardena i Italien, og ved de franske WTA 125 turneringer i Angers og Limoges i december blev spillet bedre for hver kamp, og kun Anhelina Kalinina (UKR) i topform var i stand til at hindre, at Clara kunne slutte sæsonen med en titel i et tæt finaleopgør, og derved vendte Clara tilbage til top 100 som no. 96.

WTA 125 Limoges: Trods finalenederlag ser Clara Tauson det positive i at hun igen er kampklar

Førnævnte problemer var stærkt medvirkende til, at Clara ikke opnåede de forventede resultater og indtægter, og ifølge udmeldinger til medierne betød det samtidig, at der ikke fortsat er økonomisk basis for at fortsætte med at have Olivier Jeunhomme fra Justin Henin Academy tilknyttet som coach.

Til gengæld oplyste Dansk Tennis Forbund (DTF), at Landstræner Frederik Løchte skulle have ledsaget Clara som coach i Australien, hvor Clara efter planen skulle have deltaget ved W60 Canberra forud for hendes planlagte deltagelse i kvalifikationen til Australian Open, men en fodskade tvang Clara til endnu en ufrivillig pause, som forsinkede starten på 2023-sæsonen.

DTF har dog efterfølgende oplyst, at Clara i de kommende turneringer ikke har coach med fra forbundet, men hverken Team Tauson eller hendes klub KB har svaret på, om klubben stiller coach til rådighed.

Den 20-årige danskers rangering som no. 96 ved tilmeldingsfristen 4 uger før WTA 250 i Lyon bevirkede, at Clara kun 3 var pladser fra at få direkte adgang til hovedturneringen i Lyon, hvor Clara vandt titlen for 2 år siden.
Tilmeldingsfristen til kvalifikationen er en uge senere, hvor Clara i mellemtiden havde mistet 60 point fra WTA 250 i Melbourne sidste år, hvorved rangeringen faldt til no. 108, men det rakte alligevel til kvalifikationen, og det samme er tilfældet i næste uge, hvor Clara er tilmeldt kvalifikatonen til WTA 250 Linz i Østrig.

Imidlertid mister Clara yderligere 130 point fra Australian Open sidste år, hvor hun nåede 1/8-finalen, og derfor vil hendes rangering mandag falde til no. 138.

Olga Danilovic
© 2019 Jimmie48 Tennis Photography
This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net
Unauthorized commercial usage is fee-liable.- Olga Danilovic

Risikoen for yderligere tilbagegang på ranglisten blev øget, da Clara i 1. kvalrunde ved WTA 250 Lyon lørdag aften mødte ranglistens no. 152 Olga Danilovic (SRB), der viste sig at være en både boldsikker og hårdtslående venstrehåndsspiller, der vandt opgøret 6-4, 6-4.

Danilovic kom bedst fra start, da hun kom foran 4-1 med dobbelt break, og selvom Clara fik det ene mine-break tilbage med 2 serbiske dobbeltfejl, bevarede Danilovic forspringet med endnu et break til 5-2 efter en dansk dobbeltfejl og manglende konsekvens, da Clara ikke udnyttede en stor chance ved nettet.

Clara tog dog igen det ene break tilbage, og hun afværgede desuden en sætbold og havde break-mulighed, da Danilovic servede for sættet, men en servevinder og et es samt endnu en servevinder sikrede serberen sættet 6-4, 6-4.

Der var især mod slutningen af 1. sæt gode takter fra Clara, der imidlertid kom skidt fra start i 2. sæt, da hun trods 30-0 blev brudt i det første serveparti.
Derefter fulgte et serbisk serveparti, hvor Clara havde 7-8 break-muligheder, inden det lykkedes at udligne til 1-1.

Spillerne fulgtes de ad til 4-4, hvor et par danske fejl blev afgørende, da Danilovic brød til 5-4.
Da hun derefter servede for kampen, afværgede Clara de 2 første matchbolde. På den sidste af dem var Clara under tungt pres i en længere duel, hvor Clara på fornem vis afgjorde duellen ved nettet, men Danilovic vandt alligevel partiet og sikrede sejren 6-4, 6-4.

I betragtning af at det var Claras første kamp efter en skadespause, kan hun ikke klandres for sin indsats, da det endnu ikke kan forventes, at Clara vinder over en modstander på det niveau, som Danilovic diskede op med.
Clara har således brug for flere kampe, inden der kan stilles større forventninger, men der var dog undervejs gode momenter fra danskeren.

Som nævnt er Clara tilmeldt kvalifikationen til WTA 250 Linz om en uge, men i de efterfølgende uger forventes, at Clara i en periode primært deltager i turneringer under ITF Women’s Tennis Tour, hvor hun er på Acceptancelisten med 1. prioritet til W60 Altenkirchen, som Clara tidligere har vundet, men da Withdrawal-deadline først er tirsdag 31. januar, skal tilmeldingen tages med forbehold.

Vejen tilbage til top 100 ligger formentlig ikke lige om hjørnet, idet Clara om et par uger mister henholdsvis 13 point og 60 point fra Dubai og Doha, hvor hendes nuværende rangering ikke giver adgang i år, og i marts måned mister Clara 65 point fra WTA 1000 Indian Wells.

Hvis Clara undgår nye alvorlige skader, er det dog under alle omstændigheder blot et spørgsmål om tid, inden hun hun igen er i kampform og vender tilbage på WTA touren og TV-skærmen.

 

Forrige artikelDH: Gentofte fik vigtig sejr over HRT
Næste artikelTurneringer uge 5: Davis Cup revanche mod Indien i Hillerød på DR fredag-lørdag
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.