Marginalerne var ikke med Clara Tauson, da sejren var indenfor rækkevidde. Carlos Martinez har overtaget rollen som træner efter udløb af aftale med KB

Selvom det var velkendt for de fleste med indsigt i dansk tennis, at 20-årige Clara Tauson tidligere på året havde tilknyttet KB-træner Jacob Holst på “ad-hoc” basis, var det sparsomt med oplysninger om det setup, som efter den lange skadesperiode skulle forsøge at hjælpe Clara tilbage til tennistoppen, hvor hendes oplagte potentiale berettiger hende til at befinde sig.

Dog blev der i marts måned omsider oplyst, at KB sammen med Københavns Erhvervsklub støttede Clara både økonomisk og sportsligt, da Jacob Holst ville fungere som medrejsende coach indtil udgangen af april 2023.

ITF Maribor: KB offentliggør aftale med Clara Tauson, der er i W40 semifinale

Hverken Team Tauson eller KB har efterfølgende informeret om, hvorledes setup’et bliver derefter, selvom der hos tennisinteresserede danskere er stor interesse for at følge med i hendes karriere.

Hemmelighedskræmmeriet omkring Clara Tauson fører ofte til spekulationer og gætterier om hendes tilstand, hvilket ikke mindst blev forstærket, da DTF var totalt tavse om årsagen til, at Clara ved Billie Jean King Cup ikke ikke blev sat til at spille mod Norge, hvor en sejr ellers ville betyde, at Danmark fortsat var med i kampen om oprykning, som stadig var den erklærede målsætning efter den indledende sejr over Kroatien.

BJKC: Danmark reddet på målstregen fra nedrykning trods ambition om oprykning

Da Clara forud for sidste uges turneringer ikke optrådte i lodtrækningen til W60 Oeiras, og hun desuden blev frameldt W60 Wiesbaden ugen efter, blev KB spurgt om årsagen til disse frameldinger, men klubben ville end ikke oplyse, at årsagen til frameldingen til Wiesbaden efterfølgende viste sig at skyldes, at Clara fik mulighed for at deltage i hovedturneringen til WTA 125 Reus, hvor hun oprindelig var no. 7 på Alternate listen.

Clara mødte i 1. runde 28-årige Viktoriya Tomova (BUL), der er rangeret ca. 50 pladser højere end Clara, der på den seneste rangliste er no. 121.
Under kampen, der kunne følges på livestream fra bettingsider, blev der i en tennis facebook-gruppe fremsat et “rygte” om, at Clara havde fået ny træner, Carlos Martinez, som senest har været træner for Daria Kasatkina, indtil deres samarbejde sluttede for få måneder siden.

Da Tennisavisen desuden både havde fået at vide, at Jacob Holst var tilbage i KB og ikke mere var med Clara, samt at hun havde tilknyttet en spansk træner, og det desuden blev oplyst, at Carlos Martinez var tilstede under kampen i Reus, var det nærliggende at få den opfattelse, at rygterne ikke var grebet ud af den blå luft.

Derfor blev familien spurgt, om de kunne bekræfte, at Clara nu har Carlos Martinez som træner, og samtidig blev opfordret til at fortælle nærmere om setup’et.
Da der ikke blev svaret på henvendelsen, forsøgte Tennisavisen forgæves at få det bekræftet ad anden vej, og derfor blev historien ikke bragt i Tennisavisen tirsdag.

TV 2 har tydeligvis også forsøgt at få svar på de samme spørgsmål – endda med endnu større ihærdighed end Tennisavisen – idet de efter en henvendelse til turneringsledelsen i Reus fik bekræftet, at Carlos Martinez var indskrevet som træner for Clara, og derved blev offentligheden alligevel informeret om samarbejdet.

Tennisavisen har ikke fået svar på, hvorfor dette samarbejde skulle holdes hemmeligt, selvom historien som en selvfølge under alle omstændigheder ville komme ud, da det blev konstateret, at Martinez var med Clara i Reus.

Det er svært at få øje på argumenter for at hemmeligholde aftalen, da det er en positiv nyhed, som kan åbne store perspektiver for Claras fortsatte bestræbelser på at nå til tops, og ved selv at informere om setup’et kan familien samtidig være med til at sikre sig mod, at der sniger sig misforståelser ind, samt at hemmelighedskræmmeriet omkring Clara ikke bliver “udstillet”.

I denne artikel fra Ubitennis fra 23. februar 2023 gives et godt indblik i, hvad Carlos Martinez står for, da han i et interview giver sin version af årsagerne til, at samarbejdet med Kasatkina ophørte.

En af hans pointer er, at Kasatkina mangler den power, som kan udmanøvrere en modstander, og derfor efterlyste han bl.a. vilje til at fokusere på større stabilitet i spillet.

I interviewet blev Martinez spurgt, om der var andre spillere, som han kunne tænke sig at arbejde med, hvis muligheden byder sig, og han havde nogle spillere i tankerne, hvis de ville følge hans måde at se tingene, og interviewet sluttede med dette citat fra Martinez:

“I feel that I have a lot of passion and power to help players who want to keep improving and working hard. Tennis is my passion and nothing is going to stop it. Even this situation with Dasha which is very sad. I’m ready to help whoever wants to achieve something good.”

Med det potentiale Clara besidder sammenholdt med en vilje til at arbejde hårdt og målrettet, lyder ovenstående som det perfekte match, hvis de sammen finder den rette kemi.

I den første kamp med Martinez som coach så det flere gange ud til, at samarbejdet kunne indledes med en sejr over Viktoriya Tomova, der trods den højere rangering var undertippet hos bookmakerne, der formentlig stadig havde Claras tårnhøje niveau mod Elina Svitolina ved W100 Oeiras i frisk erindring.

Meldinger fra træningen tyder da også på, at Clara er oppe på et niveau, hvor de færreste udenfor top 50 kan være med, og derfor er det formentlig blot et spørgsmål om, at Clara får større kamprutine og samtidig opnår nogle sejre, som styrker den selvtillid, der er en væsentlig faktor i tennis – og elitesport i det hele taget.

Clara havde da også i store dele af kampen initiativet mod Tomova, der til gengæld er bundsolid og forærer meget få point til modstanderen.

I 1. sæt havde Clara 2 muligheder for at bryde serven ved 1-1, men til gengæld brød Tomova danskerens serv på den 4. break-mulighed til 3-1.
Clara brød derefter rent tilbage, men hun blev igen brudt til 2-4, og igen brød hun tilbage til 3-4 efter hele 5 break-muligheder, hvorefter Clara omsider vandt sit serveparti rent og udlignede til 4-4.
Efter endnu et dansk break efter 30-40 vandt Clara igen sit serveparti, som sikrede 1. sæt 6-4.

I 2. sæt førte Clara 3-1 efter et break til 2-1 og 3 afværgede bulgarske break-muligheder, men Tomova udlignede til 3-3, da Clara blev brudt ved 15-40, og da hun ikke udnyttede break-muligheder ved 0-40 og endnu en mulighed efter 40-40, fik Tomova udlignet til 4-4 i egen serv efter 40-15.
Da Clara derefter blev brudt ved 15-40, kunne Tomova serve for sættet 5-4, men Clara brød ligeledes serven ved 15-40 og udlignede til 5-5, hvorefter de begge brød ved 30-40 i de næste 2 partier, hvorved sættet blev afgjort i tiebreak, som Tomova vandt 7-4.

3. sæt blev indledt med 2 break til hver, og i det hele taget bar kampen præg af, at det sjældent var en fordel selv at serve, hvilket heller ikke var tilfældet, da Clara blev brudt 3-4 på den 2. mulighed efter 0-40, hvorefter Tomova kom foran 40-0 i egen serv, og i 2. forsøg bragte hun sig afgørende foran 5-3.

Clara fik dog reduceret til 4-5, da hun ligeledes holdt serv i 2. forsøg efter 40-0, hvorefter Tomova på den 3. matchbold vandt kampen 4-6, 7-6(4), 6-4.

Den afgørende forskel var, at for mange dueller blev afsluttet med fejl fra Clara, men med flere kampe og større selvtillid vil nederlag til spillere, hvis primære styrke er stabilitet uden samme power, som Clara er i stand til at generere, formentlig blive væsentlig sjældnere.

Det forventes, at Clara deltager i kvalifikationen til Grand Slam turneringen French Open.

 

 

 

 

Forrige artikelTennisavisen – Maj 2023
Næste artikelTE/ITF Junior: Første single titel til Cecilie Fridthjof og flere danske fremgange
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.