Efter sikker sejr i første runde og sæt-føring i 1/8-finalen, fik rutinerede Valeriya Strakhova vendt slaget og vandt 6-0 i tredje sæt, men kampen var tættere end cifrene antyder

Da 16-årige Clara Tauson i sidste uge blev besejret i kvartfinalen ved W15 turneringen i Sandefjord, var Tennisavisens omtale af turneringen primært baseret på meldinger fra Torben Kyhl Sørensen, som overværede et par af kampene.

Vurderingen efter turneringen var, at – set udefra – er en væsentlig årsag til, at Suzan Lamens (NED) kunne sikre sejren 2-6, 6-3, 6-3, især at finde på det mentale plan.

ITF Sandefjord: Clara Tauson stoppet af hollandsk titelvinder i kvartfinale

Kort tid efter rejste Clara til Polen for at deltage i denne uges W25 turnering Kozerki Open 2019 i Grodzidsk Mazowiecki, og i næste uge er Clara også direkte i hovedturneringen ved W60 turneringen WSG Open i Warszawa.

Der har under Kozerki Open været mulighed for at følge med på livestream på turneringens facebook-side, hvor kampe fra Court 8 er vist, men da ingen af Claras kampe blev spillet på den bane, er omtalen fra turneringen ikke baseret på egne observationer, men til gengæld kan omtalen suppleres med meldinger, som Tennisavisen har modtaget derfra.

I den første kamp (R32) vandt Clara sikkert over 18-årige Karolina Kubanova (CZE), der i 1. sæt blev brudt til 1-3 efter et langt og jævnbyrdigt parti, og Clara havde også ved 4-1 break-mulighed, som dog blev afværget, men sættet blev sikret med break til 6-2 ved 15-40.
I 2. sæt brød Clara serv til både 2-0 og 4-0, inden tjekken holdt serv til 1-5, hvorefter Clara servede kampen sikkert hjem ved 40-15 til 6-2, 6-1.

I 1/8-finalen mødte Clara 24-årige Valeriya Strakhova (UKR), der er en fysisk stærk spiller, som spiller med stor intensitet og har spillet professionel tennis i ni år, med no. 231 som højeste WTA-rangering i 2016.

Selvom Clara ikke spillede op til sit bedste, lykkedes det alligevel i kraft af en god serv og lidt medgang på break-bolde at vinde 1. sæt, hvor Clara brød rent til 4-2 og derefter reddede break-bolde ved 15-40, hvorefter hun med endnu et break i et tæt parti sikrede sættet 6-2.

I 2. sæt løftede Strakhova sit niveau, og hun brød Claras serv ved 15-40 til 1-2 hvorefter Clara i kampens længste parti havde 3 break-muligheder, inden ukraineren sikrede partiet på sin 4. fordel.
Begge holdt derefter serv, indtil Clara ved 3-5 blev brudt ved 30-40, og ukrainsk sæt sejr 6-3.

Strakhova vandt derefter yderligere 6 partier i træk, hvorved hun vandt kampen 2-6, 6-3, 6-0, og derfor er det – på baggrund af førnævnte omtale fra Sandefjord – nærliggende at antage, at Clara mentalt gik ned med flaget i 3. sæt, men det er dog langt fra usædvanligt med 6-0 sætcifre i kampe, som alligevel er jævnbyrdige.

Derfor kan ingen med rette konkludere noget som helst fra en kamp alene på baggrund af cifrene, og studerer man forløbet af de seks partier, var stillingen 30-30 eller 40-40 i fire af dem, og det hører med i billedet, at Clara – efter at være brudt til 0-2 – havde 2 muligheder for at bryde tilbage, men i stedet blev det 0-3 efterfulgt af endnu et break til 0-4, og de to sidste partier gik også til ukraineren, der i løbet af kampen blev stadig bedre, hvilket ofte kendetegner rutinerede spillere.
3 sæt blev afviklet i “tusmørke”, da flere af de øvrige kampe havde trukket ud.

I henvendelsen til Tennisavisen anføres desuden disse betragtninger:
Spillere på 16 år har typisk meget, der skal udvikles de næste par år.
Man skal eksperimentere for at dygtiggøre sig og vedblive med at udvikle sig.
Ingen bliver jo nogensinde komplet som tennisspiller, hvilket jo bl.a. er charmen ved denne sport.
Heldigvis har Clara meget hun endnu kan udvikle, det være sig taktisk, teknisk, fysisk, træningsmæssigt, kostmæssigt, mentalt etc og samtidig få en masse erfaring i forskellige typer turneringer mod forskellige spiltyper. Altså 360 grader.
Clara træner ihærdigt på at udvikle sig på alle parametre dagligt, hvorfor det vil være forkert at fremhæve noget før andet.