Efter to stensikre sejre fik Clara Tauson ikke spillet til at fungere i kvartfinalen mod Sazan Lamens, der mødte op med en frisk titel fra Estland

Selvom Clara Tauson blot er 16 år, har hun for længst overbevist de fleste tennisinteresserede danskere om, at hun har potentiale til at blande sig med WTA-toppen, hvis hun fortsætter med at udvikle sig.

Ikke mindst har en forrygende periode i årets første måneder med junior Grand Slam titlen ved Australian Open og førstepladsen på junior-ranglisten samt en stribe titler på ITF World Tennis Tour’en også overbevist sponsorer som Yonex, Crown Plaza og Seier Capital om, at det giver mening at støtte Clara på vejen mod toppen.

På Facebook følger mange Claras karriere i flere forskellige tennis-grupper, og flere han undret sig over, at der fortsat i turnerings-planlægningen nogle gange indgår $15.000 turneringer (W15), hvor Clara i de færreste kampe møder modstandere, der for alvor kan presse hende.

Rang- og Entrylister uge 29: Den kringlede vej til WTA og ATP for Clara og Holger

Problematikken er også forsøgt belyst i artiklen herover, hvor det dog påpeges, at Clara på grund af sin alder højst må spille et begrænset antal professionelle turneringer, men i det regnskab tælles W15 ikke med indtil 5. august, og derfor har Clara fortsat mulighed for at spille 9 pro-turneringer resten af året, selvom hun netop har deltaget i W15 turneringen Sandefjord Open i Norge, og heller ikke W15 i Kaltenkirchen, hvor Clara nåede finalen i sidste måned, har indflydelse herpå.

Til gengæld får Clara pr. 5. august konverteret point optjent i W15 til WTA-ranglisten, hvor hun derved formentlig avancerer yderligere i forhold til den nuværende placering som no. 324.
Deltagelse i W15 kan derved både bidrage til at optjene vigtige WTA-point, og samtidig får Clara mulighed for nogle ekstra kampe.

Turneringen i Sandefjord fik god bevågenhed fra Norges Tennis Forbund, som ovenstående opslag med flere billeder viser.

De 2 første runder i Sandefjord gav næring til den opfattelse, at Clara er “for god” til at spille i W15, da hun i 1. runde (R32) vandt komfortabelt 6-2, 6-2 over 26-årige Louise Brunskog (SWE), og i 1/8-finalen blev 20-årige Annick Melgers (NED) totalt udspillet 6-1, 6-0.

Torben Kyhl Sørensen
Foto: Privat – Torben Kyhl Sørensen, profilbillede fra Facebook

Torben Kyhl Sørensen, der er aktiv i flere tennis-grupper på Facebook, overværede sidstnævnte kamp, og han har givet grønt lys til, at Tennisavisen kan videreformidle nogle af hans observationer, som han slog op i gruppen “Wozniacki, Tauson & WTA Update”.

Der var dog ikke meget at berette om selve kampen, idet Clara var 2-3 klasser bedre end sin modstander, og derfor foretrak Torben at beskrive forholdene ved turneringen nærmere med disse ord:

Kort sagt; ikke luksuriøst. Der er ingen linjedommere, ingen bolddrenge, ingen pointtavle og sådan set heller ingen tilskuerpladser. Banerne er omgivet af trådhegn, så det er svært at tage ordentlige billeder og hvis man vil følge kampene, må man enten sidde på græsset eller i bedste fald prøve at anskaffe en stol fra hallen ved siden af banerne.

Eftersom spillerne selv skal hente boldene, spilles der kun med 4 bolde ad gangen, så ikke for mange bolde triller rundt nede bag baglinjen.
Dommeren står for at feje banen og linjerne mellem sættene, mens spillerne selv fejer deres banehalvdel af efter kampen. Selv linjerne er af en anden beskaffenhed, end man ser i større turneringer. Når bolden rammer linjen her, går den næsten helt død og er nærmest umulig at få tilbage over nettet.

Klasseforskellen i kampen kommer bedst til udtryk i denne kommentar, som Torben hørte fra Claras modstander efter kampen:
Every time I hit a second serve, she hits a winner. I’ve never played against someone like this.

Efter kampen havde Clara stadig overskud til træning på Court 2.
Billedet herunder sammen med Robert Gustafsson er fra Norges Tennis Forbund.

Clara Tauson
All rights reserved Espen Hildrup 2018

Torben var også på pletten, da Clara i kvartfinalen igen mødte en 20-årige hollænder, Suzan Lamens, men denne gang dog en langt mere kompetent modstander, som ugen forinden havde vundet titlen ved W15 turneringen i Parnu i Estland, hvor Clara i øvrigt havde meldt afbud efter freeze-deadline.
Bortset fra 1/8-finalen, hvor Lamens vandt i 3 sæt over junior-ranglistens no. 43, Darja Semenistaja (LAT), havde hun vundet titlen efter sikre 2 sæts-sejre, og i både semifinalen og finalen uddelte hun “æg” (6-0) til sine modstandere i et af sættene.

Kampens forløb kan godt begrunde, at det stadig kan give god mening, at W15 ikke nødvendigvis helt droppes fra den videre planlægning.

Clara fik en god start med et break efter hollandsk dobbeltfejl, og hun vandt 1. sæt 6-2, men ved stillingen 6-2, 1-2 lød meldingen fra Torben, at Clara – efter at hendes serv blev brudt – tydeligvis ikke var tilfreds med sit eget spil, og selvom hun brød tilbage, gav hun højlydt udtryk for, at hun var i vildrede med, hvordan hun skulle håndtere sit spil.

Torben havde dog sit eget personlige bud, som han skrev i facebook-gruppen, nemlig at undlade at gå efter vindere konstant, og han efterlyste en plan B, i stedet for at gå endnu hårdere efter vindere, når boldene bliver ved at komme tilbage som følge modstanderens solide defensiv.

Hollænderen vandt 6-3 efter et sæt, hvor Clara ikke formåede at holde serv, og de verbale frustrationer afslørede, at Clara ikke havde høje tanker om sin egen formåen i kampen.

Trods en føring på 2-0 i starten af 3. sæt, fik Lamens bragt balance i regnskabet, og lysten til at fortsætte blev stadig mindre, hvis hendes egne verbale udbrud skulle tages bogstaveligt.
Da Clara blev brudt til 2-3, havde hun en Medical Time Out, hvor hun fik den ene fod tapet ind.
Herefter brød Clara dog tilbage, men hun virkede fortsat rådvild, og da hun derefter missede 2 breakbolde, var Lamens på sejrskurs ved 5-3, og hun sikrede derefter sejren 2-6, 6-3, 6-3.

Torben opsummerede indsatsen således:
“Det var noget af en kold dukkert. Det er selvfølgelig kun Clara selv, der ved, hvor stor betydning problemet med hendes højre fod havde. Fra sidelinjen virkede det mest som et mentalt problem.

Lamens solide defensiv, varmen og måske smerter i foden kombineret gjorde Clara frustreret, så hun spillede under niveau. Ydermere kunne hun ikke få sin far på banen i dag og tale hende på rette spor, så vi fik tydeligt at se, at Clara stadig kun er 16 år, og set ud fra mit beherskede perspektiv ikke specielt moden af sin alder, så hun nogle gange bliver grebet af en “til helvede med det hele” indstilling, hvor hun bare hamrer til bolden uden nogen dybere plan. Og det fungerede altså ikke i dag.

Som det fremgår af Torbens bemærkninger, var farmand Søren Tauson ikke til stede. I stedet blev Clara ledsaget af Robert Gustafsson.

Clara Tauson
All rights reserved Espen Hildrup 2018

Turneringens fortsatte forløb kan følges hos ITF på dette link samt på Norges Tennis Forbunds Facebook, hvor denne optakt til semifinalerne findes

I næste uge er Clara tilmeldt W25 turneringen Kozerki Open 2019 i Grodzisk Mazowiecki i Polen, og ugen efter er Clara på Acceptance-listen blot en enkelt plads fra at gå direkte i hovedturneringen i W60 turneringen WSG Open i Warzaw i Polen, og det er derfor næsten 100 procent sikkert, at hun undgår at spille kvalifikation.

Acceptance-listerne skal erfaringsmæssigt altid tages med forbehold, men i begge de nævnte polske turneringer er withdrawal-deadline passeret, og derfor skal afbud begrundes og dokumenteres.

I uge 33 er der først withdrawal-deadline på tirsdag, men Clara er tilmeldt som 1. prioritet ved W25 i Leipzig, hvor hun desuden er anført med “JE” (Junior Exempt).
Acceptancelisterne for de efterfølgende uger er endnu ikke tilgængelige – dog er US Open en undtagelse, og ved Entry-deadline var både Clara og Holger Rune tilmeldt juniorernes US Open som 1. prioritet.

Forrige artikelRang- og Entrylister uge 30: Hop på 1106 pladser åbner muligheder for Natacha Schou
Næste artikel21&U Invitational: Holger Rune sprudlede i puljen, men blev overlistet af defensiv i semi
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.