Viasat, som har rettigheder til Wimbledon indtil 2018, har hidtil forhindret, at danske tennis-interesserede selv kan vælge hvilke kampe, man ønsker at følge.

Undertegnede bestilte i 2013 lige før Wimbledon en måneds abonnement til 229 kr. for Viaplay i den sikre formening, at det derved ville være muligt at vælge mellem 6-7 baner, når TV3 Sport dækkede Verdens mest prestigefyldte tennisturnering.

Den mulighed betragtede jeg som en selvfølge, da jeg var bekendt med, at vore skandinaviske naboer havde denne mulighed via Csports, som er C Mores (tidl. Canal+) webportal, og at der ved de 3 øvrige Grand Slam turneringer (Australian Open, French Open og US Open) var en sådan mulighed på Eurosport Player.

Det viste sig dog hurtigt, at de 229 kr. var penge ud ad vinduet, da Viaplay kun gav adgang til at følge de samme kampe, som i forvejen blev vist på TV3 Sport 1 eller 2, og de mange film, som fulgte med abonnementet, havde ingen interesse.

I perioden under Wimbledon blev desuden spærret for signalet til Csports, da Viasat havde eneret på at vise tennis fra Wimbledon i Danmark.

Den positive vilje fra Viaplay i 2014 endte alligevel med afslag

I et forsøg på at forhindre, at danske seere heller ikke i 2014 selv kunne vælge kampe fra Wimbledon, udnævnte jeg mig selv til at være selvbestaltet talsmand for tennis-interesserede danskere, som ønskede denne mulighed, og derfor var jeg i det næste årstid i løbende dialog – både telefonisk og via email – med Viaplays landedirektør Bo Bergstedt, som 21. maj 2014 fremsendte dette svar:

[quote_box_center]

Normalt viser vi kun sportsbegivenheder som vises på kanaler, da de i så fald er ordentlig produceret. Dog har vi nu i 2 år vist ekstra kampe når der er Champions League (enten med svenske/norske eller ingen kommentatorer), og også ekstra feeds uden kommentatorer når der er Formel 1.

Vi vurderer altid dette ud fra hvor mange brugere der kunne tænke sig at være interesseret, og hvor stor en investering det er for os. Det samme gør vi ved ting som Wimbledon, og hvis vi f.eks. estimerer at vi kun ville have få hundrede brugere på en kamp der kun vises på Viaplay – da det ikke er en af de ”store” kampe – giver det ikke stor økonomisk mening at lave et teknisk setup til dette.

Den endelige sendeplan for Wimbledon er endnu ikke fastlagt, og selvfølgelig undersøger vi mulighederne for ekstra kampe – som vi gør ved alt andet sport. Derfor kan jeg endnu ikke sige mere.

[/quote_box_center]

I et svar samme dag takkede jeg pænt for denne redegørelse, og samtidig opfordrede jeg til, at Viasat ville være villig til at acceptere, at der ikke blokeres i Danmark for de kampe, som eventuelt kan følges på Csports, hvis Viaplay ikke selv tilbyder ekstra kampe.

Forinden havde C More bekræftet, at de gerne ville tilbyde at vise kampe på Csports.

Allerede næste dag, 22. maj 2014 modtog jeg denne besked, som tændte et optimistisk håb om, at der ville blive mulighed for at følge flere kampe:

[quote_box_center]

Den løsning vi arbejder med i år er nok at vi vil tilbyde det engelske signal. Det vil sige vi på Viaplay formentlig vil vise kampe fra TV3 Sport 1 og 2 med danske kommentatorer + de kampe der nu vises på det engelske ”world-feed” med engelsk kommentator. Det vil nok ikke være alle kampe man kan se, men det vil bestemt udvide antallet.

Det er endnu ikke 100% sikkert, men vil blot forsikre dig at vi selvfølgelig gør hvad vi kan for at give tennis-fans en god oplevelse.

[/quote_box_center]

Denne besked overbeviste mig om, at den gode vilje bestemt var tilstede hos landechefen, og jeg ventede de følgende uger forventningsfuld på at modtage den endelige bekræftelse på, at danske tennis-interesserede omsider også ville få mulighed for at følge kampe fra flere baner ved Wimbledon, og dermed ved alle 4 Grand Slam turneringer.

Da jeg endnu ikke havde modtaget den forventede bekræftelse, rykkede jeg 10. juni 2014 for et svar, og 2 dage senere fik jeg dette foreløbige svar:

[quote_box_center]De sidder netop nu og kigger på det. Men TV3 Sport 1 og 2 vil dække Wimbledon meget, og kampprogrammet der skal dækkes på TV/Viaplay er desværre endnu ikke helt besluttet.[/quote_box_center]

18. juni modtog jeg denne korte besked fra landechefen:

[quote_box_center]Desværre ville det såkaldte world feed ikke bidrage med flere kampe end dem TV3 Sport-kanalerne allerede viser, og som vi også har på Viaplay. Beklager.
Du kan læse om vores dækning her: http://digitalt.tv/wimbledon-2014-paa-tv3-sport-1-og-2/[/quote_box_center]

Hvad er Viaplays planer for Wimbledon i 2015 og fremefter?

Selvom jeg som selvbestaltet talsmand havde lagt en del energi i forsøget på at få Viaplay til at vise kampe fra flere baner ved Wimbledon, havde det ikke den store praktiske betydning for mig selv personligt, da jeg i den første uge af Wimbledon var på en privat ferie i London, hvor jeg selv var på Wimbledon et par af dagene. På min private hjemmeside har lavet denne Øjenvidne beretning fra første uge af Wimbledon 2014.

Efter hjemkomsten fra Wimbledon ville jeg kontakte Bo Bergstedt for at få en nærmere begrundelse for, hvorfor man alligevel ikke viste kampe på Viaplay, men jeg fik kun en telefonisk besked om, at han ikke mere var ansat, og at Viaplays funktioner var samlet i Stockholm, og jeg blev henvist til at kontakte Alex Aguilera.

Bo Bergstedt har i øvrigt siden oktober 2014 været Product Manager ved TV2 Play.

Jeg har dog aldrig modtaget et svar på min efterfølgende henvendelse, hvor jeg fremsendte hele min email-korrespondance med Bo Bergstedt til den email-adresse, som jeg fik oplyst hos Viasat.

Derfor har jeg nu på vegne af Tennisavisen bedt Viasat svare på, om man stadig ikke er villige til at lade danske tennis-interesserede få adgang til selv at vælge kampe på flere baner under Wimbledon i 2015 og fremefter.

I et svar fra Søren Hedman, der er pressechef hos MTG TV, gøres opmærksom på, at Wimbledon ikke dækkes af Viasat, men af TV3 Sport,  der hører under MTG TV, og derfor er redaktionschef Kim Mikkelsen fra TV3 Sport informeret om henvendelsen. Søren Hedman tilføjer

[quote_box_center]Dine spørgsmål til Viaplay er samtidig sendt til Nanna Rumohr fra Viaplay til evt besvarelse på dette meget tidlige tidspunkt for beslutninger om en turnering i tennis, der spilles om lang tid. Det er i det lys ikke sikkert, du kan få et fyldestgørende svar på dette tidlige tidspunkt.[/quote_box_center]

Selvom min henvendelse var sendt videre til Viaplay, svarede Kim Mikkelsen fra TV3 Sport følgende angående Viaplay

[quote_box_center]Hvad angår Viaplay og frit valg af baner, så ønsker vi ikke at fortælle, hvilke muligheder vi har og hvilke muligheder vi ikke har rent kontraktuelt i forhold til vores Wimbledon-aftale, men vi kommunikerer naturligvis altid ud, hvad vi sender, hvordan og hvornår. [/quote_box_center]

I en efterfølgende telefonsamtale afviser Kim Mikkelsen at udtale sig om, hvorvidt Viaplay har intentioner om at kunne tilbyde frit banevalg, da han derved ikke kan undgå at omtale kontraktlige forhold, hvilket han ikke ønsker.

I et efterfølgende svar fra Nanna Rumohr, som takker for min interesse og engagement for Viaplay, gentages at der ikke er så meget at fortælle lige nu, og at vi må vente i spænding på, at det bliver meldt ud offentligt.

Det er således endnu ikke muligt at informere Tennisavisens læsere om, hvorvidt Wimbledon fortsat vil være den eneste Grand Slam, hvor danske seere som de eneste i Skandinavien forhindres i selv at vælge, hvilke kampe man ønsker at følge.

Det blev betegnet som naivt at forestille sig, at der ikke igen bliver blokeret for signalet hos CSports, som dækker flere baner under Wimbledon hos vore nordiske nabolande, selvom indehaveren af de eksklusive rettigheder til at vise Wimbledon i Danmark, ikke selv tilbyder at vise kampene.

Hvor kan danskerne følge forskellige tennis-turneringer på TV og Streaming?

Grand Slam turneringer

Australian Open (uge 3-4)
TV: Eurosport og Eurosport 2 – Webtv: Eurosport Player

French Open (uge 21-22)
TV: Eurosport og Eurosport 2 – Webtv: Eurosport Player
Rettighederne til French Open er netop forlænget indtil 2021

Wimbledon (uge 26-27)
TV: TV3 Sport 1 og TV3 Sport 2 – Webtv: Viaplay
Nuværende rettigheder til Wimbledon gælder indtil 2018.

US Open (uge 35-36)
TV: Eurosport og Eurosport 2 – Webtv: Eurosport Player

Som nævnt ovenfor kan man på Eurosport Player selv vælge mellem 6-7 baner, hvilke kampe man foretrækker at følge, mens Viaplay hidtil kun har vist de samme kampe som TV3 Sport 1 og 2.

WTA turneringer

TV3 Sport 2 sender fra de fleste WTA turneringer på Premier niveau. Ofte vises kun nogle få af de kampe, hvor der er TV-dækning, når der er sammenfald med live transmission fra andre sportsgrene, hvor Viasat har rettighederne.

TV3 Sport 2 er ofte blevet kritiseret for, at de nogle gange viser en gentagelse af en tidligere kamp, selvom der faktisk spilles en live kamp. Forklaringen har som regel været, at man ikke ønsker at påbegynde en kamp, hvis der er risiko for, at kampen ikke når at blive færdig, inden der er programsat live transmission fra andre sportsgrene.

I flere tilfælde har det dog vist sig, at der var rigelig tid til at vise en kamp færdig.

Ofte oplever man at kampe, som afvikles om natten dansk tid, ikke bliver vist på TV3 Sport 2, selvom der er TV-dækning fra kampene, hvilket formentlig skyldes, at seerinteressen efter Viasats vurdering er for lille til, at det kan svare sig økonomisk at sende kampene.

Denne antagelse bekræftes i dette svar fra Kim Mikkelsen, TV3 Sport.

[quote_box_center]Vi viser masser af kampe fra WTA-turneringerne. Men af og til vælger vi nogen fra. Når vi vælger fra sker det naturligvis ud fra en samlet vurdering – herunder ikke mindst ved at kigge på det forventede seertal, og når vi ved, at vi ikke skuffer mange seere ved at undlade at vise kampe – enten om natten eller ved sammenfald med andet sport eller af tredje grunde, så vælger vi somme tider at fravælge kampe.[/quote_box_center]

Denne vurdering er svær at argumentere imod, når man studerer seerinteressen ifølge TV-meter.

Der er ingen tvivl om, at seer-interessen er til stede, når Caroline Wozniacki spiller store kampe, hvilket “Rating” på 162 i semifinalen mod Serena Williams ved WTA-slutspillet i Singapore (som tennis-fans over hele Verden har kåret til “Match of the Year”) er udtryk for.

I WTA-turneringer, hvor Caroline deltager, bliver der i ugens løb som regel registreret “Ratings” omkring 11-13 eller en smule højere, mens tallet højst er 3-4 i turneringer, hvor hun ikke deltager.

Disse “Ratings” kan ikke direkte omsættes til seertal, men Kim Mikkelsen bekræfter, at seertallene som regel er meget lave, når Caroline Wozniacki ikke spiller.

Næsten altid 100% garanti for kampe med Caroline Wozniacki

Til gengæld er det næsten altid 100% sikkert, at Carolines kampe bliver vist på TV3 Sport 2, hvis der er mulighed for TV-dækning. Der er endda eksempler på, at det er lykkedes at indgå aftale om at få produceret billeder, selvom Caroline spillede på en bane, hvor der ikke var planlagt TV-dækning, hvilket har medført ekstra omkostninger for TV3 Sport. Den ros og anerkendelse skal TV3 Sport have.

C More Tennis viser også kampe fra flere WTA turneringer, men i de fleste tilfælde er det færre kampe end på TV3 Sport 2, da C More Tennis har ATP som første prioritet.

C More Tennis sender flere WTA kampe sideløbende med TV3 Sport 2

Selvom det i forbindelse med Wimbledon blev betegnet som naivt at forestille sig, at CSports kunne få lov at vise kampe i Danmark under Wimbledon, tillades det alligevel, at C More Tennis og dermed også Csports sender nogle af de samme kampe som TV3 Sport 2 ved blandt andet Premier Mandatory turneringer, som er niveauet lige under Grand Slam.

Eurosport, som tidligere havde rettighederne til WTA, dækker fortsat et begrænset antal WTA International turneringer, bl.a. Estoril, Nürnberg, Linz og Luxembourg.

Hvis man vil være rimelig sikker på at have mulighed for at se de kampe, hvor der er TV-dækning, er et abonnement på Tennistv.com en mulig løsning, hvor man desuden har adgang til at gense kampene med en “catchup” funktion.

Ved de 4 Premier Mandatory turneringer (Indian Wells, Miami, Madrid, Beijing), hvor alle topspillere er forpligtet til at deltage, er der som regel mulighed for at følge 3 baner.

Der er som regel TV-dækning på 2 baner ved de 5 Premier 5 turneringer (Doha, Rome, Montreal/Toronto, Cincinnati, Wuhan), hvor næsten alle topspillere ligeledes deltager, da de er forpligtet til at deltage i mindst 4 af dem.

Desuden dækker Tennistv.com de fleste turneringer i Premier 700 og International kategorien. I nogle af især International turneringerne er der dog først TV-dækning mod slutningen af turneringen.

Tennistv.com har ikke rettigheder til at transmittere fra Grand Slam, Fed Cup eller Davis Cup.

WTA har indgået største aftale nogensinde med TV-partner

TV-dækningen ved WTA-turneringer bliver fra 2017 endnu mere omfattende, idet WTA netop har indgået en 10-årig aftale på mere end $525 millioner med TV-parneren PERFORM. hvilket ifølge WTA er historiens største aftale om rettigheder til live dækning nogensinde.

Aftalen betyder ifølge WTA, at der fra 2017 produceres TV fra alle single-kampe i hovedturneringen ved samtlige WTA-turneringer, hvor der desuden bliver TV fra samtlige semifinaler og finaler i double.

ATP turneringer

Hidtil er de fleste ATP 250, ATP 500 og ATP 1000 turneringer blevet dækket af C More Tennis.

Nogle af turneringerne er desuden blevet vist på Canal8 Sport, som hidtil har været ejet af C More.

Canal8 Sport og Canal9 bliver overtaget af SBS, som desuden har overtaget aktiemajoriteten hos Eurosport, og det kan i skrivende stund ikke endelig oplyses, hvilke konsekvenser det får for dækningen af tennis, da overtagelsen af Canal8 Sport og Canal9 endnu ikke er godkendt af Konkurrencestyrelsen, men SBS forventer umiddelbart, at ATP tennis fortsætter på Canal8 Sport og de 3 Grand Slams som hidtil på Eurosport.

Ligesom hos TV3 Sport 2 er dækningen af tennis på Canal8 Sport også begrænset af, at kanalen også har rettigheder til andre sportsgrene, hvilket ofte betyder, at flere afgørende kampe i weekenden bliver vist forskudt, når der er tidsmæssigt sammenfald med især fodboldkampe.

Ligesom ved WTA dækker Eurosport et begrænset antal ATP-turneringer, bl.a. Stockholm Open.

Hvis man vil være rimelig sikker på at kunne følge kampe med TV-dækning, er Tennistv.com ligesom ved WTA også en mulig løsning ved ATP kampe.

Kampe på ATP Challenger niveau bliver ikke dækket af TV-stationer, som er tilgængelige i Danmark, men man kan gratis og helt legalt følge de fleste Challenger turneringer på Livestream.com, hvor det flere gange har været muligt at følge kampe med Frederik Løchte Nielsen.

ITF turneringer

Det er sjældent, at man har mulighed for at se kampe, hvor danske tennisspillere deltager i ITF turneringer.

Der er dog som regel hver uge TV-dækning fra nogle turneringer på youtennis.tv, hvor man ved at klikke på “Live”-symbolet kan få en oversigt over, hvilke turneringer der kan følges.

Livestream.com dækker udover ATP Challenger desuden enkelte ITF furneringer, og det har i flere tilfælde været muligt at følge kampe med Julia Boserup (USA), som også har dansk statsborgerskab.

Fed Cup

Man kan købe adgang til flere kampe på Fedcup.tv, hvor man desuden gratis kan se en række highlights fra flere af kampene. Nogle af kampene kan desuden følges på lokale TV-stationer. Finalen mellem Tyskland og Tjekkiet blev vist på SAT 1, som mange danskere har adgang til.

Davis Cup

Nogle af kampene kan følges på C More Tennis og Canal8 Sport. Man kan desuden købe adgang på Daviscup.tv

IPTL – International Premier Tennis League

Denne nyskabelse vises ikke på TV-stationer i Danmark, men man kan købe adgang på http://www.gfl.tv. Turneringen er dog færdigspillet for 2014.

Næsten alle turneringer kan følges live på Bet 365 og Unibet

Udover førnævnte muligheder for at følge tenniskampe live, kan man modtage TV-billeder fra de fleste turneringer, hvis man har en konto hos Bet365 eller Unibet.

På en PC vises billedet i reduceret størrelse, men på moderne mobil-telefoner kan man med en App få billeder i skærmens størrelse.

På iPhone kan man med AppleTV overføre billedet til sit TV, og det samme kan man fra en smartphone, hvor det ofte er muligt at overføre skærmbilledet til et moderne SmartTV.

Kvaliteten af billedet er dog ikke særlig god, og derfor anbefales at benytte nogle af de ovennævnte muligheder.

Forrige artikelStort billedgalleri fra Junior GPS Masters 2014 i Farum
Næste artikelMichael Mortensen tilbage på KB
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.