Stan Wawrinka og Roger Federer var begge overlegne i deres kvartfinale og møder nu hinanden i kampen om en finaleplads ved Australian Open.

Stan Wawrinka er af mange spået som favoritten til at tage titlen ved Australian Open efter et tidligt exit til den forsvarende mester, Novak Djokovic, og verdensetteren, Andy Murray. Tirsdag nat dansk tid tog schweizeren så et stort skridt mod finalen, da han besejrede franske Jo-Wilfried Tsonga sikkert i tre sæt.

På forhånd var der lagt op til en tæt og underholdende kamp, hvor den 12. seedede Jo-Wilfried Tsonga kunne give Stan Wawrinka kamp til stregen. Og i de meste af opgøret var det da også en lige forestilling, men det var Wawrinka, der var skarpest på de afgørende tidspunkter.

Begge spillere var stærkt servende i første sæt og fulgtes ad helt til tiebreaken, hvor Wawrinka dog skruede niveauet en anelse op og sikkert vandt 7-2. I andet sæt var det fortsat et lige opgør, men igen viste Wawrinka, hvorfor det er ham, der har tre Grand Slam-titler på CV’et, da han udnyttede sine to breakmuligheder, mens Tsonga kun formåede at bryde en enkelt gang.

Det tog hårdt på franskmanden, der i sit første serveparti i tredje sæt blev brudt, og så kunne Wawrinka i sikker stil spille sig i semifinalen.

Murrays banemand blev knust

Også Roger Federer var overlegen i sin kvartfinale, da han fejede Murrays banemand, Mischa Zverev, af banen i tre sæt. Tyskeren, der spiller en i dag noget ukarakteristisk form for tennis med sit serve-and-volley-spil, gjorde det onde ved Andy Murray, men det virkede ikke til at påvirke Federer, der var i fuld kontrol kampen igennem.

I første sæt fik Zverev således ikke et ben til jorden, da han stod overfor sit idol. Federer havde en klar gameplan og udførte den til perfektion. Han diskede op med stærke returneringer og passérslag, der gjorde det vanskeligt for Zverev.

I andet sæt var tyskeren dog bedre med og fik breaket Federer til stillingen 3-1. Han formåede dog ikke at holde fast, og schweizeren fortsatte ufortrødent med det ene passérslag efter det andet. Og ligesom Tsonga kom Zverev sig ikke fra at være bagud 2-0 i sæt, og efter blot en time og 32 minutter var Federer sikkert videre.

Schweizisk lækkerbisken venter

Nu står Federer og Wawrinka så over for hinanden i en semifinale ved Australian Open. Wawrinka er seedet fire, og mange har derfor regnet med, at han ville nå så langt. Federer derimod kommer tilbage fra seks måneders skadespause og er seedet 17 i turneringen. Han har selv udtalt, at han på ingen måde havde regnet med at spille så godt, og derfor kommer det lidt som en overraskelse for både ham selv og alle omkring, at det er de ham og Wawrinka, der skal kæmpe om en plads i finalen.

Alligevel må Federer siges at være favorit til opgøret. Med det spil, han har vist, får Wawrinka det i hvert fald svært, omend man aldrig må afskrive ”Stan the Man”, der på sine bedste dage kan slå alle.

Kigger man på deres indbyrdes opgør, så er det da også Federer, der har mest at smile af. Han fører nemlig hele 18-3. Sidst de mødtes var tilbage i 2015 til sæsonfinalerne, hvor Federer vandt opgøret 7-5, 6-3. Wawrinkas seneste sejr over landsmanden er også fra 2015, da han vandt kvartfinaleopgøret ved French Open 6-4, 6-3, 7-6 (4).

Der er dermed lagt op til et brag af en semifinale, der modsat de to kampe i dag sandsynligvis vil gå længere end blot tre sæt.