Federer har vundet alle sine kampe, men er stadig et stykke fra sit absolutte topniveau. Thiem og Goffin spiller om retten til at møde Federer i semifinalen.

Onsdag aften slog østrigske Dominic Thiem reserven Pablo Carreno Busta i tre tætte og pænt underholdende sæt, 63 36 64. Dermed bevarede Thiem muligheden for at advancere til semifinalen lørdag, hvor han i givet fald skal møde Roger Federer.

Både Federer og Dimitrov har vundet deres puljer. Federer kan møde enten Goffin eller Thiem i sin semifinale (de spiller om pladsen i morgen eftermiddag), mens Thiem møder vinderen af aftenens kamp, Zverev mod Sock.

Roger Federer måtte ligesom Thiem bruge tre sæt i sin kamp mod Cilic. Den endte 675 64 61.

Federer er stadig ikke på øverste klinge

Det er en hård overskrift til en mand, der er 3-0 i sin gruppe mod tre top-10 spillere. Men Federer har sin egen standard, som jeg tillader mig at måle ham på.

Alle tre sejre har været “arbejdssejre” snarere end ‘Federer in full flight’, hvor det hele bare spiller. Tag bare disse to stats:

  • Mod Zverev slog han blot én vinder med sin forhånd i hele andet sæt.
  • Mod Cilic slog han to vindere med sin forhånd i hele første sæt – Cilic slog 12.

Samtidig ser vi ikke meget til den efterhånden så berømte ‘neo-backhand’, der har været en vigtig faktor i at vende rivaliseringen med Rafael Nadal i Federers favør. Mod Cilic’ leverede baghånden kun tre rene vindere og afgav hele 17 uprovokerede fejl.

I det hele taget er hans grundspil en smule ‘hit & miss’ indtil videre i denne uge. I dag kom der flere ellers så pålidige slices i nettet på vigtige tidspunkter ala 30-lige i Cilic’ serv. Og når han har skulle bruge en stor forhånd, har han langt fra altid kunne finde den.

Men hey, manden er videre med tre sejre, så helt skidt er det trods alt heller ikke.

Cilic må bruge sæsonpausen må at lære, hvordan han holder og udvider en føring. Mod Federer og Sock vandt han første sæt, men tabte i tre. Mod Zverev og Sock var han oppe med et break i tredje, men tabte alligevel.

Cilic vandt en tæt tiebreak, mens Federer fandt sin baghånd, da han havde brug for den

Første sæt forløb relativt uproblematisk. Federer tilspillede sig fire breakbolde i løbet af sættet, tre i første parti, men Cilic reddede dem alle med flot, aggressivt spil. I tiebreaken kom Federer hurtigt bagud med en minibreak p.g.a. en dobbeltfejl, men kæmpede sig tilbage til 5-5.

Derpå slog Cilic en monsterforhåndsretur ned langs linjen – på linjen – som Federer kun kunne få en let baghånd på. Cilic approachede til Federers forhånd med en baghånd og hev så en vidunderlig baghåndsflugtning frem, da Federers forhånd dykkede ned mod ham.

6-5 og Cilic gjorde kort proces med en cross court forhåndsvinder i næste parti.

Et fortjent sæt til Cilic, der spillede upåklageligt sættet igennem. Fantastisk med sin forhånd, solid med baghånden, godt frem til nettet og virkelig god på de store point.

I andet sæt havde de begge tidligt et breakpoint. Cilic reddede sin med endnu en cross court forhåndsvinder, mens Federer reddede sin med en stopbold. Siden holdt de begge let serv, indtil Federer endelig fandt de baghåndsreturneringer frem, han havde misset hele kampen.

Foran 5-4, men bagud 30-0 i Cilics serv slog Federer først to topspundne baghåndsreturneringer, Cilic ikke kunne få retur og derpå to slicede baghåndsreturneringer, den første væsentligt mere bidende end den sidste, som også fremtvang fejl fra Cilic.

Og pludselig stod de helt lige. Da Federer brød til 2-0 med en hammer af en forhåndsreturnering inside-in virkede kampen reelt ovre. Ved 4-1 fik han sit dobbelt break, da Cilic’s forhånd ikke kunne grave en kort, lav Federer slice retur over nettet.

Slicen kom mere i brug, som kampen skred frem, og den var medtil at neutralisere Cilic’s forhånd, der gik fra 12 til 6 til 2 vindere over de tre sæt.

Thiem vandt baglinjeduellen

Når to spillere, der begge har grus som deres foretrukne underlag, mødes på indendørs hard court, kan man forvente lidt længere dueller, end indendørs hard court sædvanligvis giver.

Og det fik vi da også. Thiem var angriberen, der med sine tunge, topspundne grundslag forsøgte at få en fordel tidligt i duellen – nogle gange for tidligt, som når han forsøgte en flashy løbende baghåndsvinder frem for at bruge en slice til at komme tilbage i pointet.

Busta var kontraspilleren, der mere tålmodigt byggede spillet op. Samtidig var han dog heller ikke bange for at gå efter en tidlig fordel, slet ikke på Thiems 2. serv, som han tog imponerende hånd om i både andet og tredje sæt.

Seks rene returvindere blev det til plus en god del forcerede fejl fra Thiem, når Busta løb til nettet bag en god retur. Thiems store møllesvingsslag har brug for tid, og den var den tid, Busta så dygtigt tog fra ham på Thiems andenserv.

Da Thiem server for at blive i sættet ved 3-5, 15-15 slår Busta eksempelvis en inside-out vinder med baghånden på returen. Ved 30-30 tager han endnu en kicker fra Thiem og slår en vinder, denne gang i Thiems baghåndshjørne.

I tredje sæt brød Thiem først, men Busta brød tilbage. Ved 3-3 vandt Busta et marathon-parti blot for at se Thiem holde til 4-4 på under 1 minut.

I mine noter skrev jeg ‘brud nu?’. Og sådan gik det. Busta lavede et par fejl og Thiem forsvarede sig godt. Hvorpå han servede kampen hjem til 30 med et es ud af banen.