Selvom herrespillerne ofte taler om en presset kalender og for kort tid mellem sæsonerne har et nyt fænomen alligevel fundet vej til kalenderen. Inspireret af golfsportens dyst mellem Europa og USA i Ryder Cup blev ”Laver Cup” afholdt for første gang dette efterår i Prag.

Roger Federer og Rafael Nadal side om side i en double kæmpende for sejr til deres fælles hold. For få år siden vel en utopisk tanke, der nok kun svævede i den mest pladderromantiske tennisfanatikers hjerte. Men dette efterår blev den tanke til realitet, da denne generations to største superstjerner var med til at sætte fokus på debutudgaven af Laver Cup.

Turneringen lagde fra land som en skærende kontrast til de fleste andre succesfulde sportsbegivenheder. De er oftest startet med udgangspunkt i en ydmyg tanke og uden et stort økonomisk fundament bag. Det betyder, at forventningerne fra første færd nærmest har været ikke eksisterende. Det kan man ikke sige om Laver Cup-2017, der med Europa som det ene hold og ”Verden” som det andet havde skabt fundamentet for at trække alle tennissportens store stjerner til O2 Arena i Prag.

De to hold blev anført af hver deres legendariske kaptajn, Björn Borg og John McEnroe. Over turneringens tre dage blev afviklet 12 kampe, 4 hver dag, singler og doubler På førstedagen gav en sejr 1 point, på andendagen 2 point og på tredjedagen 3 point. Et setup der, næsten uanset hvad, ville sikre spænding til sidste kampdag. Et faktum der skulle vise sig at holde stik, da det først var på tredjedagen Europa sikrede sig de magiske 13 point der krævedes for at vinde. En af de afgørende kampe stod mellem Roger Federer og australieren Nick Kyrgios. En kamp Federer vandt efter at have overlevet match-bold i tredje sæts Match-tiebreak, ja sådan en afgøres tredje sæt med. Schweizeren var med sin blotte tilstedeværelse i Prag med til at kaste glans over det nye event, der trak fulde huse og millioner af tv-seere til verden over.

”Jeg håber spillerne tager sultne hjem fra denne begivenhed. Sultne og at de samtidig bliver mere forelsket i vores sport, fordi de med denne weekend har været en del af historien. Historien er vigtig for mig og jeg håber at flere spillere vil se det på den måde. Hvis ikke de gjorde det allerede, så vil jeg håbe det er, hvad de har lært af denne weekend. Ikke mindst håber jeg, at de alle har lært af det fællesskab vi har haft i de her dage og bliver bedre spillere i dagligdagen,” forklarede Roger Federer efter afslutningen på Laver Cup i Prag.

Fortiden – nutiden –fremtiden

Laver Cup er naturligvis navngivet efter en af tennissportens største stjerner. Australieren Rod Laver var selv tilstede i Prag til at kaste glans over turneringen og tilføje historiens vingesus. Laver vandt i sin storhedstid i 1960´erne alle Grand Slamturnering og har i tiden efter tennis været en stor ambassadør for sporten. Ikke sjældent er han set ved de store turneringer rundt om i verden, ofte i fællesskab med nutidens største stjerne, Roger Federer.

I Prag havde fortiden og nutidens stjerner også formået at tiltrække fremtidens stjerner. Et stort ønske særligt for Roger Federer, der har engageret sig i projektet for at give sporten et snært af fælleskab. Noget der ikke ligger naturligt i dagligdagen, hvor spillerne er individuelle firmaer og da slet ikke i Davis Cup, hvor nationalfølelse og konflikter med forbund fra fortiden fra tid til anden har skabt flere problemer end positive fællesskabsoplevelser.

Alexander Zverev, Dominic Thiem, Nick Kyrgios og Denis Shapovalov var blot nogle af de unge spillere, der var en del af debutudgaven af Laver Cup i Prag. Ifølge den karismatiske australier Nick Kyrgios burde Laver Cup afholdes ”hver uge”. Store ord fra en spektakulær spiller, der ikke er sen til at kritisere og blive væk, hvis han er utilfreds. Kan man få en potentiel storspiller i svøb indkapslet bedre i sporten via Laver Cup, så må det siges begivenheden allerede har vist sin berettigelse.

”Jeg håber dem der kiggede med hjemmefra, dem der var med her i Prag, og de kommende stjerne har set, hvor godt det her kan blive for sporten. Jeg er helt sikker på, at det er et arrangement, der er kommet for at blive. Rod Laver er en legende, Roger Federer er en del af organisationen, også den dag han går på spillerpension. Det her er meget positivt for tennis, det var et fantastisk arrangement,” forklarede John McEnroe, der måtte rejse hjem til USA som tabende kaptajn.

I arrangørgruppen er udover Roger Federer også Tennis Australia, der har stor erfaring i forhold til at afholde events, da de årligt afholder Australian Open på Melbourne Park. Turneringens format gør, at hvert hold består af seks spillere, der alle deltager mindst to gange i løbet af turneringens tre dage. Turneringen afholdes hvert år to uger efter US Open, dog ikke i år med OL. Stedet for begivenheden skifter hvert eneste år. Der gives ikke point til verdensranglisten, men spillerne bliver betalt et deltagerhonorar alt efter deres placering på verdensranglisten. Desuden gives der en bonus på $ 250.000 til hver spiller på det vindende hold. Resten af verden har chance for revanche allerede næste år, når der anden udgave af Laver Cup afholdes i United Center i Chicago.