Den nye juniorlandstræner Jens Anker Andersen anser samarbejdet med elitebørns forældre som en af nøglerne til at få udklækket danske tennisspillere med internationalt niveau.

Han har set det hele gentage sig – mange gange. Jens Anker Andersen har stor erfaring i rollen som klubtræner, en erfaring han fremfor skal anvende som landstræner for landets bedste juniorspillere. Når man siger junior siger man også forældreinvolvering.

I TENNISAvisen har vi de seneste måneder sat fokus på problemet med at få løftet talentfulde juniorer til etablerede internationale elitespillere på seniorniveau. For ivrig forældreinvolvering og for uambitiøse trænere var blandt kritikpunkterne fra Jens Anker Andersens kollegaer Nils Trier og Christoffer Madsen i seriens to første afsnit.

Den nyansatte juniorlandstræner mener dog, at man skal gradbøje ordet forældreinvolvering.

“Hvis børnene træner tennis 4 timer om dagen, så er de under forældrenes ansvar de resterende 20, så det er uundgåeligt at forældrene spiller en stor rolle.” – Jens Anker Andersen

[quote_box_center]

”Forældre skal spille en stor rolle i børnenes sport, hvis de ikke gjorde det ville det være så godt som umuligt at opnå resultater. Hvis børnene træner tennis 4 timer om dagen, så er de under forældrenes ansvar de resterende 20, så det er uundgåeligt at forældrene spiller en stor rolle. Kast blot et blik rundt på de spillere, der har opnået succes internationalt. Jeg tror ikke der er mange, der ikke har haft deres forældre som drivkraft i en eller anden del af deres vej mod toppen,” siger Jens Anker Andersen.

[/quote_box_center]

En af de helt store udfordringer den nye juniorlandstræner ser i dansk tennis i dag er at indse, hvilken vej der kræves mod et internationalt gennembrud. Caroline Wozniacki har gjort det, men hun er så langt væk fra Danmark og kan være svær for de næste generationer at spejle sig i, da hun mest af alt er en man iagttager på tv og ikke på træningsbanen.

Uden et Elitecenter, der kørte hovedparten af elitesatsningen sidst Jens Anker Andersen var ansat i forbundsregi, kræver det endnu mere af samarbejdet mellem klubber og forbund for at få synliggjort vejen til succes. Forbundet kan i dag ikke alene løfte udfordringen med talentudviklingen, hvilket man langt hen ad vejen gjorde, da Elitecenteret i Farum eksisterede.

Opdrag børnene til selvstændighed

Som træner i KB, Gentofte, Skovbakken og Aalborg har Jens Anker Andersen inden sit nye job i Dansk Tennis Forbund på egen krop oplevet, hvordan forældre og deres opdragelsesmønster kan være direkte hæmmende for et barns chancer for at blive en succesfuld tennisspiller. Det er de punkter landstræneren håber, i samarbejde med både klubtrænere og forældre, han kan være med til at ændre.

[quote_box_center]

”Det er et langt, sejt træk, da det er noget der kræver en kulturændring, hvilket man ikke gør fra den ene dag til den anden. Jeg har oplevet, hvordan en af mine spillere forklarer, at han ikke har en ekstra ketsjer med, fordi hans mor ikke har pakket den for ham. Det er ikke et udtryk for, at forældrene ikke vil hjælpe, de hjælper bare for meget og på den forkerte måde. Tennis er så individuel en sport, at lærer du ikke at klare dig selv i en tidlig alder, så bliver det svært at komme efter det senere,” forklarer Jens Anker Andersen.

[/quote_box_center]

Landstrænerens løftede pegefinger følges op med en forklaring af, hvor kompliceret en opgave det er at forstå, hvordan en tennisforælder skal agere. For mens man skal opdrage til selvstændighed og ikke blande sig for meget, når tennistasken skal pakkes, så er der andre områder, hvor man skal spille en central rolle.

Når kosten skal vælges, når fritiden skal struktureres og transporten til og fra træning skal arrangeres. Så bliver forældrene små managers, som ganske enkelt er uundværlige, og Jens Anker Andersen medgiver, at det kan være en svær limbo at balancere mellem de to poler.

Juniortid af vital betydning

Igennem de senere generationer er tennissporten blevet mere fysisk, hvilket har gjort teenagesensationer til et sjældent fænomen. Blot fordi vi ikke skal håbe på en dansk Boom-Boom-Becker kanonere sig til tops på Wimbledons Center Court, så skal vi fortsat satse stenhårdt på de bedste danske juniorspillere.

For uden at have spillet med om de store juniortitler, så vil chancerne for at opnå succes i seniorregi blive endnu mindre, mener landstræneren.

[quote_box_center]

”Vi gør det så godt vi kan, det er svært for en lille nation med begrænsede ressourcer. Vi vil gerne satse bredt, men der skal også være spillere med niveau at satse på. Derfor bliver satsningen, når vi når op i u-18 ofte smal, da talentmassen ikke er som vi kunne drømme om. I øjeblikket har vi dog forhåbninger om, at vi om et par årgange kan have 2 piger og 2 drenge med i Grand Slams. Det vil kunne skabe flere spillere, der efterfølgende kan arbejde sig ind i seniortennis. Måske futures og challengers som en start, men det vil betyde meget, da de vil kunne tjene som forbilleder for næste generation. Det er ønskescenariet, at de unge har nogle af spejle sig i,” forklarer Jens Anker Andersen.

[/quote_box_center]

Landstræneren afslutter med en forklaring på, hvordan elitesport ofte har anderledes opskrifter på succes end resten af samfundet. Det er ikke altid det første barn, der opnår succes, da det ofte er her både børn og forældre begår fejl.

Således opgav Caroline Wozniackis storebror Patrik også tennis, mens lillesøster fortsatte. Tålmodighed og erfaring virker altså til også at være en stor indikator, hvis man vil skabe en succesfuld tennisspiller.

Family
Forældrerollen er vigtig i et barns tennisudvikling
Forrige artikelTV-guide: Overblik over sommerens tennis på TV
Næste artikelCaroline sikkert videre til 4. runde
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.