Stor ståhej omkring finale-opgøret gav Olga Helmi ekstra sommerfugle i maven, men samtidig styrket tro på at gøre det endnu bedre fremover

På Tennisavisen holdes der altid et særligt øje med danske tennisspillere, som deltager i internationale turneringer, og Olga Helmi har siden hun i 2015 som 14-årig for første gang var i en ITF junior finale ved Grade 4 turneringen Bellevue ITF Junior i Vesterås i Sverige hyppigt optrådt i Tennisavisens omtaler.

ITF Vesterås: Nerver spillede med i Olga Helmis første ITF-finale

Som det fremgår af omtalen fra dengang er det altid noget ganske specielt at opnå så fornemt et resultat for første gang, og derfor var der ekstra mange sommerfugle i maven forud for finalen for mere end 3½ år siden, hvor Olga efterfølgende fremsendte nedenstående billede med pokal og blomster.

Olga Helmi efter finalen i Vesterås januar 2015
Olga Helmi efter finalen i Vesterås januar 2015

November samme år vandt Olga sin første ITF junior-titel ved Grade 5 i Stavanger, og i februar 2016 vandt hun desuden en Grade 4 titel i Gjovik, som ligeledes er i Norge.
Den seneste titel var ved Grade 4 i Rungsted Kyst i oktober 2017.

Olga har også deltaget i højere junior kategorier, hvor hun adskillige gange har været i kvartfinaler, uden dog at nå helt til tops i disse kategorier, men hun opnåede dog en højeste rangering som no. 169 på ITFs rangliste, inden hun gradvis begyndte at forberede sig til, at hun fra næste år ikke mere er junior, og derfor har hun siden februar 2018 udelukkende koncentreret sig om at få fodfæste på Women’s Pro Circuit ved primært at deltage i $15.000 kategorien.

Selvom det er velkendt i det danske tennismiljø, at Olga har et stort potentiale og er i besiddelse af en sublim teknik, og at hun desuden er både ambitiøs og villig til at træne hårdt og målrettet, har hun i lighed med mange andre danske talentfulde spillere måttet sande, at det generelle internationale niveau er ekstremt højt uanset kategori.

Derfor har det ofte været uhyre svært bare at klare sig igennem kvalifikationen i de fleste turneringer, og når det nogle gange lykkedes, er der først udbytte i form af et enkelt rangliste-point, hvis man kan spille sig videre til 1/8-finalen.

Det er dog lykkedes for Olga i flere tilfælde, og inden Olga i den forløbne uge deltog i III TORNEO INTERNACIONAL CIUDAD DE DON BENITO i Spanien, havde hun fået skrabt 5 point sammen, hvilket rækker til en rangering som no. 1154, og derfor er Olga i de fleste turneringer nødt til først at spille kvalifikation, inden hun får mulighed for at spille med om yderligere WTA rangliste-point.

I denne uge slap Olga dog for at spille kvalifikation, da hun for en gangs skyld var direkte i hovedturneringen, hvor hun i 1. runde (R32) vandt 6-3, 6-0 over Marta Gonzalez Ballbe (ESP), og i 1/8-finalen knækkede Olga omsider koden til at nå endnu videre, da hun vandt 7-6(4), 6-1 over 7. seedede Fita Boluda (ESP).
Da der således var gået “hul på bylden” fortsatte Olga sejrsstimen med 5-7, 6-3, 6-3 i kvartfinalen mod Nuria Brancaccio (ITA) og i semifinalen 6-4, 6-2 over sin navnesøster, 8. seedede Olga Parres Azcoitia (ESP).

Finalen mod 22-årige Maria Jose Luque Moreno (ESP) blev annonceret på turneringens Twitter.

Da det var første gang, at Olga har stået i en sådan situation med mange tilskuere, og der var livestream og kommentatorer, var der ekstra mange sommerfugle i maven på finaledagen, som for Olga var noget stort, som hun havde glædet sig til hele dagen, og hun ville naturligvis meget gerne vinde kampen.

Trods de ekstra nerver blev 1. sæt helt lige, hvorefter spanieren fik et større overtag og vandt finalen 7-5, 6-0.
Når Olga næste gang står i en lignende situation, er der ingen tvivl om, at erfaringen fra den første finale kommer hende til gavn, og hun har grund til at være stolt af resultatet, som hun selv betegner som det største i sin karriere.

Da Olga arbejder hårdt hver eneste dag med både tennis og fysik, er resultatet formentlig blot begyndelsen til mange flere finaler.
Resultatet betyder formentlig, at Olga rykker op omkring no. 950-960 på WTA-ranglisten, hvorved hun formentlig kan gå direkte i hovedturneringen i stort set alle $15.000 turneringer.

Sejren giver også en kontant bonus, idet finale i en 15K turnering udover 7 point til ranglisten formentlig belønnes med $1.500 svarende til knap 10.000 Dkr.
Beløbet batter dog ikke meget i betragtning af, hvilke udgifter der er forbundet med at satse på en tennis-karriere, og Olga lægger ikke skjul på, at “tennis Danmark” gerne må være lidt opmærksomme på, at det kræver et kæmpe arbejde selv at stå med det hele, idet Olga altid har kørt tingene helt selvstændigt, og derfor efterlyser hun “en helt anden mentalitet” som forudsætning for at nå til tops.

Olga har efterfølgende fremsendt dette billede, som desuden er benytte på hendes facebook-side https://www.facebook.com/olga.helmi

Olga Helmi
Modtaget fra Olga Helmi