Mandag d. 26. august begynder årets sidste Grand Slam-turnering, US Open.

Ovenpå en yderst dramatisk Wimbledon-turnering i juli, hvor Novak Djokovic slog Roger Federer i finalen med historiske 13-12 i 5. sæt, er der lagt op til en spændende US Open-turnering, der traditionen tro spilles i New York på hardcourt-underlaget.

For blot få år siden talte man i tennisverdenen om Big Four – Federer, Djokovic, Rafael Nadal og Andy Murray – der totaldominerede tennissporten og vandt stort set alle de store trofæer. Med Murrays exit fra tenniseliten pga. skader er der nu mere tale om Big Three, der trods deres fremskredne alder fortsat suverænt holder fast i de tre øverste pladser på verdensranglisten.

Men ud over at fire store er blevet til tre, er der sket noget andet. Hvor Big Four dominerede stort set alle turneringer, de deltog i, er Big Threes dominans mere indskrænket til de allerstørste turneringer, Grand Slam-turneringerne, som de til gengæld fortsat sidder tungt på. Ikke siden Stan Wawrinka vandt US Open i september 2016, har andre end Djokovic, Nadal og Federer vundet en Grand Slam-titel. Denne fortsatte totaldominans i Grand Slam-turneringerne kan synes overraskende, når den næste generation af spillere – Next Gen som den også kaldes – stormer frem i andre turneringer – hvor de også slår Big Three.

Det store spørgsmål er, hvornår denne tendens slår bredere igennem, så Next Gen-spillerne også vinder en af Grand Slam-turneringerne.

Lige nu er russiske Daniil Medvedev det hotteste navn i den nye generation. I august har han været i tre finaler tre uger i træk. Han satte kronen på værket ved at vinde den store ATP-turnering i Cincinnati bl.a. ved at sætte Djokovic til vægs undervejs. Spørgsmålet er, om han kan holde dampen oppe og være den, der bryder Big Threes dominans ved US Open?

Lige efter Medvedev befinder græske Stefanos Tsitsipas sig. Tidligere på året var han det nok hotteste navn blandt Next Gen, men efter en skuffende sommersæson er han ikke blandt de allerstørste favoritter ved US Open. Tyske Alexander Zverev og russiske Karen Khachanov står som de næste i kø til succes og har tidligere bevist, at de kan spille lige op med de største. Zverev slog Djokovic ved sæsonfinalen i London i 2018, mens Khachanov besejrede Djokovic i finalen i ATP-turneringen i Paris kort forinden.

Om end de ikke helt har kunnet leve op til 2018-sæsonen i år, er de også bejlere til en Grand Slam-titel.

Læg dertil Dominic Thiem fra Østrig og det helt nye navn, canadiske Auger-Aliassime, der begge har haft succesfulde sæsoner, og rækken af udfordrere fra Next Gen er lang.

Måske styrkes Next Gens håb om endeligt at slå igennem i en Grand Slam-turnering af det faktum, at US Open faktisk er den af de fire Grand Slam-turneringer, der har lagt underlag til de få overraskelser, der trods alt er sket gennem de sidste 10 år. Juan Martin Del Potros sejr i 2009, Marin Cilic´ titel i 2014 og Stan Wawrinkas triumf i 2016. Noget tilsvarende er ikke sket i Australian Open, French Open og Wimbledon, hvor kun Wawrinka har brudt monopolet.

Udfordringen fra Next Gen ændrer ikke ved, at den forsvarende mester og verdensetter Djokovic er favoritten, og manden der skal besejres. Han har vundet fire ud af de seneste fem Grand Slam-turneringer. Med Wimbledon-sejren er Djokovic nu oppe på 16 Grand Slam-sejre, blot to efter Nadal på 18 og fire efter Federers 20, det højeste antal i tennishistorien. Det motiverer tydeligvis Djokovic, der har vundet US Open tre gange før. 

Og nok engang må de øvrige medlemmer af Big Three, Nadal og Federer, anses for at være de primære udfordrere til titlen. På trods af at de tre herrer har rundet henholdsvis 32, 33 og 38 år. Det er på alle måder historisk.

Nadal har godt nok haft en lidt blandet sæson med blot tre titler, men har fået en god optakt ved at vinde den store ATP-turnering i Montreal tidligere i august i suveræn stil. Djokovic og Federer stillede dig ikke op i Montreal.

Siden Wimbledon har Federer kun spillet den store ATP-turnering i Cincinnati, hvor han overraskende tabte tidligt til russiske Rublev. Men man skal aldrig afskrive den femdobbelte US Open-vinder, der må anses som tredjefavorit til titlen efter Djokovic og Nadal.

Mandag spilles de første kampe. Knap to uger senere spilles herresinglefinalen. Der får vi at se, om Next Gen endelig slår igennem. Eller om en fra Big Three vinder US Open og udskyder generationsskiftet endnu en tid.

Artiklen er skrevet af: Ron Amir