Casper Ruud og Hubert Hurkacz sikrede de sidste pladser i ATP-slutspillet. Jannik Sinner og Felix Auger-Alliassime spiller om top 10 i Stockholm og giver plads til Holger Rune og Hugo Gaston i Next Gen ATP Finals

Flere spillere havde muligheden for stadig at holde liv i håbet om at blive blandt de 8 deltagere ved Nitto ATP Finals 14-21. november i Turin i Italien, da ATP 1000 Rolex Master blev indledt, og i optakten til turneringen blev disse muligheder belyst.

Turneringer uge 44: Kapløbet til ATP Finals fortsætter i Paris. Challengers med Holger, Torpe og Løchte

De nærmeste kandidater var 22-årige Casper Ruud (NOR) og 20-årige Jannik Sinner (ITA), som er seedet henholdsvis 6 og 8 i turneringen, og derfor var de oversiddere i 1. runde (R64).
Sidstnævnte blev dog allerede i 2. runde sendt ud af turneringen, da 18-årige Carlos Alcaraz Garfia overraskende vandt 7-6(1), 7-5.

Sinner havde dog stadig en teoretisk chance for at nå slutspillet, hvis de øvrige resultater flaskede sig, og han selv vinder titlen ved ATP 250 Stockholm Open i næste uge.
Muligheden var fortsat intakt, da Aslan Karatsev (RUS) blev sendt ud i 1. runde af Sebastian Korda (USA), og kort tid efter havde russeren ganske forudsigeligt trukket sig fra Stockholm Open, da hans chance dermed var forpasset.

10. seedede Cameron Norrie (GBR) forpassede sin chance, da Taylor Harry Fritz sendte ham ud af turneringen i 1/8-finalen, hvorved Sinner fortsat kunne bevare chancen ved at vinde i Stockholm, men da Casper Ruud  i samme runde vandt over Marcos Giron, var Sinners eneste tilbageværende mulighed, at 24-årige Hubert Hurkacz (POL) blev stoppet senest i kvartfinalen.

I en nervepirrende kamp mod James Duckworth (AUS) lykkedes det med stort besvær for Hurkacz – trods tydelig nervøsitet undervejs – at vinde kvartfinalen 6-2, 6-7(4), 7-5, hvilket betyder at både Ruud og Hurkacz er sikret de 2 sidste pladser i slutspillet.

Dermed er er det nu afklaret, at nedenstående 8 spillere har kvalificeret sig til slutspillet i Turin.
Fra venstre Novak Djokovic, Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev, Andrey Rublev, Matteo Berrettini, Casper Ruud og Hubert Hurkcz

Med denne afklaring får Stockholm Open ingen indflydelse på slutspillet, og efterfølgende har både Casper Ruud, Cameron Norrie og Hubert Hurkacz valgt at melde afbud til Stockhom, så de i stedet kan bruge næste uge til at restituere og lade op til slutspillet ugen efter, og samme beslutning har Alexander Zverev truffet.
I forvejen var der indløbet afbud fra Aslan Karatsev, da hans chance blev forpasset, og desuden har Diego Schwartzman,Cristian Garin, Nikoloz Basilashvili, Gael Monfils, Lorenzo Sonego, Ugo Humbert, Grigor Dimitrov og Alex de Minaur, der er rangeret i intervallet no. 15-32 på ATP-ranglisten, fravalgt Stockholm Open.

Det betyder dog langt fra, at turneringen i Stockholm bliver uinteressant, ikke mindst fordi de to topseedede Jannik Sinner (ITA) og Felix Auger-Aliassime (CAN) stadig har mulighed for at slutte året i top 10, hvilket ikke er uvæsentligt, da der både økonomisk og prestigemæssigt er stor forskel på at slutte som no. 10 eller lige udenfor.

Den 21-årige canadier mistede sin teoretiske mulighed for en plads i slutspillet, da han i 2. runde i Paris blev sendt ud af Dominik Koepfer, der var videre fra kvalifikationen som Lucky Loser.
Selvom Sinner på ranglisten mandag den 8. november vil være 132 point foran Auger-Aliassime, står canadieren formentlig alligevel med de bedste kort på hånden, idet Sinner på den næste rangliste 15. november både mister 80 fastfrosne point for en ATP Challenger titel i Ortisei for 2 år siden samt 250 point for en ATP 250 titel i Sofia for 1 år siden.

Derved mister Sinner 330 point, som han kan erstatte med eventuelle point fra Stockholm plus sit nuværende 20. bedste resultat, som er 45 point fra ATP 1000 Masters i Rom i september 2020, hvor Sinner optjente 90 point ved at nå 1/8-finalen, men på grund af ATP’s regelændringer kan han beholde halvdelen af disse point et år mere.

Auger-Aliassime kan til gengæld nøjes med at modregne eventuelle point fra Stockholm med 45 point, som er hans 19. bedste af de resultater, der tæller til ranglisten, og derved vil canadieren – efter Tennisavisens udregninger, som altid skal tages med forbehold – have et forspring på 108 point, hvorved han med en plads i finalen ikke kan overhales af Sinner, da vinderen af finalen kun får 100 point mere end den tabende finalist.

Den største risiko for at Auger-Aliassime ikke når finalen er dog, hvis han i semifinalen møder sin landsmand, 3. seedede Denis Shapovalov i semifinalen.
Sinner møder allerede i sin første kamp – som er i 1/8-finalen, da de 4 topseedede er oversidder i 1. runde – en større udfordring, da han formentlig møder Andy Murray (GBR), der i 1. runde møder en spiller fra kvalifikationen.

Tennisavisens udsendte vil følge nøje med i duellen om den sidste plads i top 10.

Stockholm Open
Tennisavisen ved Stockholm Open

Kampen om den prestigefyldte top 10 placering er formentlig en væsentlig årsag til, at både Auger-Aliassime og Sinner har fravalgt at deltage i Next Gen ATP Finals i næste uge, hvilket betød at Sebastian Baez (ARG) og Holger Vitus Nødskov Rune, der er no. 9 og 10 på Race To Milan listen pr. 1. november, som er skæringsdatoen, og da der i forvejen var afbud fra no. 5 Jenson Brooksby, rykkede Holger op på den adgangsgivende 7. plads.

Tilbage var således at vælge den sidste deltager, der som regel er et wildcard til en italiensk spiller, hvilket var tilfældet i 2019, hvor Sinner fik wildcard, som han udnyttede til fulde ved at vinde turneringen.
No. 8 på Race To Milan listen var 20-årige Hugo Gaston, mens den nærmeste italiener er 19-årige Flavio Cobolli, der er no. 14 på listen.

Arrangørerne besluttede dog at undlade at uddele wildcard til deres landsmand, hvilket kan skyldes, at Italien i forvejen er repræsenteret ved 20-årige Lorenzo Musetti, men en medvirkende årsag kan også være, at no. 11 på listen, Hugo Gaston har imponeret alt og alle ved Rolex Paris Masters, hvor han efter 2 sejre i kvalifikationen vandt over både Arthur Rinderknech (FRA), Pablo Carreno Busta (ESP) og i 1/8-finalen 6-4, 7-5 over det 18-årige spanske supertalent Carlos Alcaraz.
Den unge spanier førte både 3-1 i 1. sæt og 5-0 i 2. sæt, men beretninger fra opgøret tyder på, at han ikke kunne modstå det voldsomme tryk fra publikum, hvis opbakning til deres egen landsmand betegnes som langt over grænsen af fair sportmanship.

I kvartfinalen ydede Gaston kvalificeret modtand til 2. seedede Daniil Medvedev, der dog vandt 7-6(7), 6-4, og russeren møder i den ene af lørdagens semifinaler 4. seedede Alexander Zverev, som vandt 7-6, 6-4 over 6. seedede Casper Ruud.
I den anden semifinale møder 1. seedede Novak Djokovic 7. seedede Hubert Hurkacz,, hvilket tyder på at alle 4 semifinalister er i topform inden slutspillet.

Forrige artikelChallenger Bergamo: Holger Rune i semifinale efter flot afslutning
Næste artikelÅrhus 1900 overraskede Hørsholm-holdet
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.