Det forventede revanche-opgør mellem Holger Rune og Carlos Alcaraz blev ikke til noget, da både Danmark og Spanien endte uden sejre

Da Danmark i den første puljekamp ved Hopman Cup i Nice blev besejret 2-1 af Schweiz, var Holger Vitus Nødskov Rune langt fra sit topniveau i både singlen og doublen sammen med Clara Tauson, der havde sikret Danmark en 1-0 føring efter hendes single.

Hopman Cup: Større schweizisk engagement sikrede sensationel sejr over danske favoritter

Efterfølgende har Holdkaptajn Lars Christensen dog overfor TV 2 Sport forklaret, at Holger egentlig havde mest brug for en pause efter et tætpakket program med mange kampe, og desuden havde han både haft problemer med ryggen og været sløj inden turneringen, og derfor havde Holger hverken den energi eller det fysiske overskud, som er nødvendig for at yde en toppræstation.

Under normale forhold ville det formentlig have medført afbud til en turnering, så han kunne komme til hægterne og lade op før kommende turneringer, men da Hopman Cup er en opvisningsturnering, som er arrangeret af Holgers agentfirma Tennium, og Danmarks deltagelse derfor i høj grad skyldes den PR-mæssige betydning af Holgers tilstedeværelse, har et dansk afbud ikke været en reel overvejelse.

I stedet for at pege fingre af en halvsløj indsats fra Holger, der uden tvivl var bevidst om, at hans deltagelse havde afgørende betydning for arrangementet, er der grund til udtrykke anerkendelse og respekt for, at han af hensyn til både arrangører, publikum og fans valgte at spille.

Efterfølgende har Holger valgt at melde afbud til den kommende uges ATP 250 turnering i Umag, og derved får han et par ugers turneringspause, inden Masters 1000 i Toronto og Cincinnati forud for US Open.

Hopman Cup 2023
Foto: Hofman Cup – Alize Cornet og Clara Tauson

Ligesom i onsdagens kamp mod Schweiz gav Clara Danmark en perfekt start, da hun i torsdagens puljekamp mod Frankrig vandt 7-6(2), 6-4 efter en både velspillet og opslidende kamp, som varede 2½ time i stegende hede.

Selvom begge spillere ydede en fokuseret indsats, blev der også plads til showtennis, som nedenstående tweener fra Clara er et eksempel på, selvom point’et dog blev vundet af Cornet.

Præstationen i begge Claras singlekampe giver grobund for optimisme fremadrettet, da især kampen mod Cornet viste, at Clara trods stegende hede både formåede at stå distancen fysisk og samtidig bevare et stabilt højt niveau over hele kampen.

Hopman Cup 2023
Foto: Hofman Cup – Holger Vitus Nødskov Rune

I den næste kamp mellem Holger og Richard Gasquet blev det fra kampens start hurtigt klart, at Holger manglede den nødvendige skarphed i spillet, selvom han ganske vist indledte med at afgøre kampens første point med et smash, men da han på endnu en oplagt smash mulighed unødvendigt gav Gasquet mulighed for at nå bolden, blev den lobbet hen over hovedet på Holger.

Derefter missede Holger 1. bolden på franskmandens servereturnering, og da han derefter forsøgte sig med en stopbold, som ikke var i nærheden af at komme over nettet, havde Gasquet allerede i kampens første parti 2 break-muligheder, og da endnu en oplagt smash mulighed ved 30-40 havnede i bunden af nettet, var niveauet lagt for Holger generelle indsats i kampen, hvor der tydeligvis manglede energi og overskud, hvilket ofte kom til udtryk ved, at Holger forsøgte at afkorte duellerne.

Holger havde dog en stor mulighed for at bryde direkte tilbage ved 30-40 i franskmandens serv, men en oversatset forhånd endte udenfor, og på endnu en break-mulighed efter en vellykket dansk stopbold, havde Holger igen en oplagt mulighed efter en fransk stopbold, men Holger valgte at sende bolden på tværs direkte op i ketsjeren på Gasquet, der med god dansk hjælp førte 2-0.

Det lykkedes dog Holger at vinde sine næste 2 servepartier ved henholdsvis 40-30 og 40-15 til 2-3, hvorefter Holger fik lagt en smule pres på Gasquet i det næste parti ved 15-30, og en perfekt stopbold til 40-40 bevarede håbet om at komme tilbage i sættet, men eminent spil af Gasquet på den næste 2 point forpurrede den mulighed.

I det næste danske serveparti blev Holger brudt rent efter et par uskarpe flugtninger, når han rykkede til nettet bag serven, og en dobbeltfejl undervejs til 0-40, hvilket tog den sidste rest af spænding ud af sættet, som Gasquet med et rent serveparti vandt 6-3 efter knap en halv time præget af det manglende overskud hos danskeren.

Hopman Cup 2023
Foto: Hofman Cup – Richard Gasquet

I 2. sæt forsøgte Holger fortsat at afkorte duellerne, og det lykkedes at vinde det første serveparti efter 4 point i træk fra 0-15, og han fulgte godt med i franskmandens serveparti ved både 30-30 og 40-40, hvorefter en satset returnering med forhånden blev sendt i nettet, og ved det næste point sendte Holger trods overtag en underskruet “legebold” direkte i nettet.

I det næste danske serveparti havde Holger en enkelt mulighed for at bringe sig på 2-1, men Gasquet havde fået stadig bedre styr på sine servereturneringer, velvidende at Holger ofte fulgte med frem mod nettet, hvor han flere gange enten blev passeret eller presset til fejl med returneringer i fødderne, og det var netop en af sidstnævnte, der gav det første franske break til 2-1.

Det næste danske serveparti indledtes med en dobbeltfejl, hvorefter Holger igen blev passeret på franskmandens returnering, og efter endnu en direkte returvinder til 0-40 ændrede Holger taktik og spillede ballon-bolde, hvilket ganske vist fremkaldte fransk fejl, da Holger i stedet pludselig lagde en kort slice, men da han ved det næste point igen forsøgte sig med ballon-bolde, blev den ene for lang og sikrede endnu et fransk break til 4-1, og da Gasquet vandt sit næste serveparti til 5-1, var der ikke de store udsigter til et dansk comeback.

Det lykkedes dog for Holger at vinde sit serveparti til 2-5, og da Gasquet derefter servede for kampen, banede en ny ballon-duel vejen for en fransk fejl til 15-40, og på den 2. break-mulighed sendte Holger en sjælden vinder longline med baghånden og tog det ene break tilbage til 3-5.

Der blev dog ikke fornyet spænding om udfaldet, idet Holger ved 30-15 igen blev fanget i fødderne på en fransk servereturnering, hvorefter en dobbeltfejl gav fransk matchbold, som blev eksekveret med en vinder af Gasquet, der relativt ubesværet vandt 6-2, 6-3.

Danmark havde dog stadig en teoretisk chance for at vinde opgøret og eventuelt kvalificere sig til søndagens finale, hvis Frankrig næste dag vandt over Schweiz og cifrene i øvrigt flaskede sig, men selvom Danmark fik en drømmestart og førte 4-0, blev den større franske stabilitet afgørende, Cornet og Gasquet vandt 6-4, 6-4 over Clara og Holger.

I den anden pulje vandt Kroatien 2-1 over Belgien, da Elise Mertens vandt 6-2, 6-2 over Donna Vekic, hvorefter Borna Coric udlignede for Kroatien med 6-3, 2-6, [10-4] over David Goffin.
I den afgørende mixed double vandt Vekic og Coric 7-6(5), 3-6, [10-6] over Mertens og Goffin.

Fredag sikrede Schweiz sig puljesejren, da de vandt 2-1 over Frankrig.
Cornet indledte med at bringe Frankrig på finalekurs, da hun vandt 1-6, 6-3, [10-6] over Celine Naef, men Leandro Riedi vandt derefter 3-6, 6-3, [10-8] over Gasquet, hvorefter Naef og Riedi sikrede sejren og finalepladsen, da de vandt mixed doublen 6-4, 7-5.

For både de tilrejsende danske tilskuere og det franske hjemmepublikum var det formentlig helt uventet, at de upåagtede schweiziske deltagere, der begge er udenfor top 150, ville nå finalen.

Den bebudede finale mellem Danmark og Spanien og et revancheopgør i single mellem de to 20-årige verdens-stjerner Holger Rune og Carlos Alcaraz var således ikke mere en mulighed.

Day Ten: The Championships - Wimbledon 2023
2023 Getty Images – Carlos Alcaraz og Holger Vitus Nødskov Rune

Efter fredagens opgør mellem Spanien og Belgien blev udsigten til spansk deltagelse i finalen tvivlsom, idet Belgien vandt opgøret 2-1.
Elise Mertens vandt 7-6(3), 2-6, [10-5] over Rebeka Masarova, hvorefter Alcaraz som ventet udlignede, da han med uventet stort besvær vandt 4-6, 6-4, [10-8] over David Goffin, men i mixed doublen vandt Mertens og Goffin suverænt 6-3, 6-1 over Masarova og Alcaraz.

I den sidste puljekamp mellem Kroatien og Spanien sørgede Donna Vekic med en overbevisende sejr 6-3, 6-1 over Rebeka Masarova for, at Spanien alene kunne afgøre, om Belgien eller Kroatien skulle møde Schweiz i søndagens finale, idet spanske sejr ville betyde, at alle 3 nationer havde vundet 1 kampe hver, og i så fald ville Belgien have det bedste indbyrdes regnskab, hvorimod Kroatien med en sejr selv kunne sikre sig finale-pladsen.

Ligesom i fredagens opgør mod Goffin måtte Alcaraz bruge en match-tiebreak, inden han med cifrene 6-3, 6-7(6), [10-5] vandt over Borna Coric og udlignede til 1-1.
De belgiske spillere har uden tvivl fulgt spændt med i mixed doublen, hvor spanierne havde flere matchbolde, som kunne have sikret Belgien finalepladsen, men i den sidste ende vandt Kroatien med de berømte små marginaler 1-6, 6-4, [14-12].

Det har formentlig været en streg i regningen for arrangørerne, at hverken den arrangerende nation eller de PR-mæssigt største trækplastre Carlos Alcaraz eller Holger Rune ikke var repræsenteret i finalen, hvor de mere rutinerede kroater vandt sikkert 2-0, idet Donna Vekic vandt 6-3, 6-4 over Celine Naef, og Borna Coric vandt 6-1, 6-4 over Leandro Riedi.
Da finalen således var afgjort, blev mixed doublen ikke gennemført.

Næste år ændres terminen for Hopman Cup, idet afslutningen af Tour de France næste år flyttes til Nice på grund af OL i Paris.

Forrige artikelTurneringer uge 30: Clara Tauson indleder hardcourt i Polen. Vejle arrangerer ITF tredje år i træk
Næste artikelDanskere klar til anden runde i Vejle
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.