Holdturneringen i dansk tennis er en af de dybest bevarede hemmeligheder. Ingen tilskuerne, ingen optakt og opfølgning på kampene og ingen klar vision fra DTF. Budskabet til klubber, forbund og spillere i denne artikel er: Kom ind i kampen. Nu skal der ske noget.

[quote_box_center]Holdningerne i denne artikel er udtryk for skribentens holdning og ikke den samlede redaktions holdning. Den historie artiklen starter med er fiktion, men dog baseret på hændelser skribenten og andre har oplevet.[/quote_box_center]

Forestil dig en tennisinteresseret mand. Han kan rigtig godt lide at se tennis i TV. En dag tænker han: ”Mine venner på arbejdet går ind og ser fodbold om søndagen. Min tennisklub er i Elitedivisionen, jeg tror da lige jeg går ind og ser lidt god tennis der.”

Som tænkt, så gjort. Den gode mand får et farvelkys af konen og et lille klap på maven. ”Kan du nu more dig godt,” siger hun. Hun synes egentlig det er godt at han tager sig noget til og ikke sløser sådan en søndag eftermiddag bort på dårlige amerikanske science fiction serier.

“Hvordan er holdturneringen i tennis blevet en af de dybest bevarede hemmeligheder i Danmark?”

Han kommer hen til tennisklubben og leder efter opvisningsbanen. Han ser en spiller gå rundt på baneanlægget og spørger ham, hvor opvisningsbanen er henne. I det samme han har stillet spørgsmålet ved han at det var dumt gjort.

Spilleren kigger på ham og han kan ikke helt afgøre om det er et aggressivt blik eller et ”det var da et usædvanlig dumt spørgsmål” blik. Han afgør at det minimum er det sidste. ”Opvisningsbane? Hvad mener du?”, spørger spilleren med hård stemme. Manden er lige ved at komme til at stamme: ”ja, altså, jeg mener der er jo elitedivisionskamp. Hvor er det nu man kan se den henne?” ”Den er da her,” siger spilleren.

Den tennisinteresserede mand prøver at stille sig et sted hvor han ikke er i vejen. Pludselig vifter en af spillerne med ketcheren ad ham og råber så: ”hey, du skal stå udenfor hegnet.” Han går lydigt udenfor og står og kigger ind gennem hegnet.

Den første kamp begynder. Begge spillere virker utrolig utilfredse med deres spil. Der er en let kværulerende og ligegyldig stemning omkring kampen, men momentvis synes manden egentlig han ser noget godt spil.

“Der er meget sjældent referat fra holdkampe på klubbernes hjemmesider og der er endnu sjældnere oplæg til holdkampene. Det er simpelthen ikke godt nok.”

Det nærmer sig det tidspunkt hvor manden normalt får sin kaffe og hjemmebag sammen med konen. Trangen til det kommer som en helt naturlig ting og han begynder at kigge sig om efter et sted hvor man kan købe en kop kaffe. Fra hvor han står kan se ind gennem den åbne dør til klubhuset. Der står en kaffemaskine der ovenikøbet er i gang med at brygge. Han begynder at gå derhen. Der står en klynge på en 4-5 stykker lige udenfor døren.

Den ene er ved at fortælle de andre om hvor billigt han har fået lagt sit nye tag, sort forståes. Han slutter med en tagvits som vores tennisinteresserede ven ikke føler sig helt kompetent til at forstå. Ingen af dem ænser kamp nr. 2 som lige er gået i gang. Han skal lige til at spørge om det med kaffen, da spilleren der havde råbt ad ham går forbi samtidig med at han skuler. Vores tennisinteresserede ven lader som om han er gået forkert og vender tilbage til sin VIP plads ved hegnet.

Kamp nr. 2 er godt i gang. De to spillere er om muligt endnu mere utilfredse med deres spil end de to første og spillet er faktisk ikke særligt godt. Vores tennisinteresserede ven hiver sit kamera frem og vil tage et billede som han kan vise konen. Mens han prøver at finde den bedste vinkel, råber den ene af spillerne pludselig til ham: ”Få det kamera væk. Sollyset reflekteres i dit kamera. Det generer mig.”

Nu bliver det vores tennisinteresserede ven for meget. Der er ingen der har hilst på ham. Han har ikke fået sin kaffe og han må ikke tage billeder. Han kigger på sit ur. Han kan godt nå at få sen kaffe og hjemmebag sammen med konen.

Kan nogen af jer genkende det her billede? Forhåbentlig ikke så grelt. Alligevel vil mange nok give mig ret i at klubberne i holdturneringen generelt ikke forventer tilskuere.

Hvis man som tennisinteresseret gerne vil følge med i holdturneringen er man udsat for en udfordring af de større. Hvordan er holdturneringen i tennis blevet en af de dybest bevarede hemmeligheder i Danmark?

Hvad er der galt?

For det første forventer klubberne ikke tilskuere, så faciliteterne omkring holdkampe er simpelthen ikke gearet til tilskuere. Det er ikke alle steder der er tilskuerpladser, eksempelvis.

For det andet gør man intet for at få tilskuere. Derfor er det naturligvis også en overraskelse hvis der kommer tilskuere. Der er meget sjældent referat fra holdkampe på klubbernes hjemmesider og der er endnu sjældnere oplæg til holdkampene. Det er simpelthen ikke godt nok.

For det tredje er der fra DTF’s side ikke en klar vision som kan aflæses i det der sker ude i klubberne. Resultatformidlingen er ikke særlig god. En gang for flere år siden fortalte den daværende direktør for DTF mig at det program man brugte til resultatformidlingen blandt andet til holdturneringen nok ikke fandtes bedre.

Nu har vi jo forskellige kriterier for succes, men på den positive side kan man sige at der er en indbygget form for IT-uddannelse i systemet. Kan man påvise at man kan finde et resultat burde man uden videre tildeles et PC-kørekort. Nej, rent ud sagt er det ikke særlig gennemskueligt. Holdturneringen virker meget nedprioriteret.

Der kunne sikkert nævnes flere punkter, men det er dem jeg har valgt at fokusere på.

Hvorfor er det vigtigt at gøre noget?

Skal man bruge holdturneringen til noget? Hvis man ærligt og redeligt svarer nej til spørgsmålet kan man ligeså godt nedlægge den. Men sagen er at holdturneringen er det daglige ”udstillingsvindue” for tennissporten. Vel og mærke et vindue ingen kigger ind ad. Men kunne man få tilskuere til er det et ”udstillingsvindue” hvor interesserede kan få lyst til at spille tennis selv. Og i disse år hvor medlemstallet kun går en vej, er der vist god grund til at pudse det ”udstillingsvindue.”

“Holdturneringen er det daglige udstillingsvindue for tennissporten. Vel og mærke et vindue ingen kigger ind ad.”

Holdturneringen vil få hævet niveauet hvis der er større interesse for den. Der vil være flere og bedre sponsorer hvis holdturneringen prioriteres. Hæves niveauet får de spillere der deltager bedre match træning og de vil have bedre chancer hvis de deltager i noget internationalt.

Hvad skal der gøres?

For det første bør alle klubber der deltager i holdturneringen, enten i Elitedivisionen eller 1. division have en PR ansvarlig der sørger for ordentlige oplæg til kampene og referater meget hurtigt efter kampene. Både oplæg og referater sendes til alle interesserede medier både lokalt og nationalt.

For det andet bør alle klubber i Elitedivisionen sørge for ordentlige forhold til tilskuere. De skal både kunne sidde ordentligt og der bør være mulighed for at købe forfriskninger.

For det tredje bør DTF udarbejde en vision og strategi som klubberne kan følge. Det kan være et navnesponsorat for Elitedivisionen, en mere gennemskuelig resultatformidling. Kan man ikke fra DTF’s side gennemføre en klar strategi der hele tiden udvikles, bør der laves en divisionsforening der tager sig af dette.

Budskabet til klubber, forbund og spillere i Holdturneringen er: Kom ind i kampen. Det er nu der skal ske noget.

Forrige artikelITF Junior Ungarn: Sigsgaard og Ingildsen videre i Ungarn
Næste artikelITF Junior Ungarn: nederlag til Sigsgaard og Ingildsen
Ralph Elm Hansen
Ralph Elm Hansen er inkarneret tennisnørd og har mange års erfaring som tennisskribent. Han har tidligere drevet et af Danmarks mest seriøse tennissites, Tenaro, og har været med i redaktionen på Tennissporten.dk.