Som en af de få danskere i nyere tid har Frederik Løchte Nielsen klaret overgangen fra junior til senior. Derfor synes det oplagt at spørge ham, hvordan han tackler den mentale side af spillet. I denne samtale talte han om de ”åbenbaringer” en tennisspiller kan få – på og udenfor banen.

[quote_box_center]”Når jeg hører åbenbaring, så tænker jeg på et skelsættende moment i dit liv, hvor du lige pludselig ser tingene fra en ny vinkel og på en ekstremt konstruktiv måde. Det er et ‘aha-moment’ eller et øjebliks klarhed.”[/quote_box_center]

Løchte Nielsen har haft utroligt mange åbenbaringer, men tre stod umiddelbart klart:

[quote_box_center]”For et par uger siden, lige inden Davis Cup, så jeg en dokumentar om fodbold i Columbia, som omhandlede narkopenge og spillere, som blev slået ihjel, når de tabte. Der slog det mig, at de spiller med livet som indsats, og at tennis absolut ikke har nogle konsekvenser for mit liv. Jeg spiller fordi jeg har valgt det, og fordi det giver mig glæde.

Den eneste konsekvens, tennis kan have for mit liv, er, at hver eneste gang, jeg ikke konkurrerer med glæde eller fred i sindet, mister jeg den kamp til mit samlede regnskab. Den eneste konsekvens er altså kun, at jeg kan fjerne en masse oplevelser. Der er ingen eksistentielle konsekvenser.

Jeg har tag over hovedet, mad og en seng, og selv når det går dårligt, skal jeg nok finde en vej, så det aspekt af mit liv er aldrig i fare. Så hvorfor bliver jeg nervøs, hvorfor bliver jeg sur og skuffet over mig selv? Der er ingen konsekvenser ved at tabe. Det er imaginært.”[/quote_box_center]

Denne åbenbaring gik tilsyneladende i tråd med den næste.

[quote_box_center]”Problemer er imaginære. De eksisterer ikke. De er først problemer, når jeg gør dem til problemer.”[/quote_box_center]

Der findes ikke dårlige bolde

De fleste spillere har sikkert oplevet at deres forhånd eller baghånd pludseligt er et problem, men det er kun noget vi leger, mener Løchte Nielsen. Hvis vi konkluderer at vi rammer bolden dårligt, så rammer vi den dårligt, fordi vi har valgt det.

[quote_box_center]”Det er det samme med dårlige forhold – dårlige bolde, baner, omstændigheder, at min modstander snyder – ”dårligt” er en værdi, du tillægger, som ikke gavner dig som spiller. Det er noget, jeg er blevet meget opmærksom på.”[/quote_box_center]

Løchte Nielsen har lavet en regel: han må ikke bruge tillægsord om bolde, baner, træf, osv. Han må kun bruge konstruktive sætninger, såsom: ”banen er langsom, derfor skal jeg forberede mig på at spille længere dueller.” Derved forsøger han blot at kontrollere det, han kan kontrollere.

Ingen er bange for at tabe

Den tredje og sidste åbenbaring for Frederik var lige så vel en teori, som en åbenbaring:

[quote_box_center]”Der er ingen indenfor tennis, som er bange for at tabe. Jeg tror, at spillere er bange for at møde deres dæmoner, hvilket et nederlag i langt større grad ville fremtvinge end en sejr. Vi kan maskere det lidt bedre, når det går godt på resultattavlen. Vi kan glemme vores dæmoner, hvis vi vinder, eller vi kan i hvert fald være blinde overfor dem.

Med nederlag, bliver vi mindet om vores dæmoner og altså de ting, vi ikke kan lide ved os selv. Jeg tror, at vi alle sammen har haft følelsen af at gå fra banen som taber, hvor vi har spillet skide godt. Så det er ikke nederlaget, vi er bange for – det er at præstere dårligt, vi er bange for. Og det er også derfor, der kommer så mange forsvarsmekanismer frem.”[/quote_box_center]

Forsvarsmekanismer udtrykkes ved sætninger som nævnt tidligere: ”Det er dårlige bolde, dårlige baner, min modstander var en idiot, jeg kan ikke dit og dat.” Løchte Nielsen fortsætter:

[quote_box_center]”Og det er derfor, der er mange, der slår op i banen i stedet for at kæmpe. Det er klart nemmere at slynge årsagen ud end at acceptere, at du simpelthen ikke var god nok.”[/quote_box_center]

Intention, intensitet og koncentration

I stedet for at slynge undskyldninger ud, må du forbedre dig, mener Løchte Nielsen. Accepter det niveau, du er på, og accepter, at der er begrænsninger. På den måde, kan du være fair overfor dig selv og ikke være så hård, når det går skidt. Eller som Løchte Nielsen til sidst siger:

[quote_box_center]”Når det går dårligt, så er det altså ikke fordi, jeg gør det med vilje. Jeg kan ikke styre udfaldet, så jeg skal ikke være så hård mod mig selv. Jeg kan kun være hård mod mig selv med tre ting: intention, intensitet og koncentration. Det er de tre ting, jeg kan kontrollere.”[/quote_box_center]

Hør her hvorfor Løchte Nielsen spiller tennis og hvilke konsekvenser det har for hans liv:

Forrige artikelTV Kampe mandag. Non stop tennis fra Miami på TV3 Sport 2 og Canal8 Sport
Næste artikelITF Santa Margherita: Både Mai Grage og Lucky Loser Julie Noe i hovedturnering
Philip Ørnø
Philip Ørnø er 28 år og har været professionel tennisspiller siden 2010. Han har vundet DM i 2011 og 2015, og opnået en rangering som nr. 1060 på ATP-listen. Derudover har Philip erfaring som træner fra diverse klubber. Philip har en BA i engelsk og en kandidatgrad i amerikansk litteratur.