Roger Federer er i finalen ved Australian Open for første gang siden 2010, efter han i fem sæt besejrede landsmanden Stan Wawrinka.

Roger Federer er tilbage på den store scene efter seks måneders fravær. Torsdag spillede den 35-årige schweizer sig i en Grand Slam-finale for 28. gang. Han besejrede Stan Wawrinka med cifrene 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3.

Der var inden opgøret lagt op til et brag af en kamp. Og hvilket brag det blev. Federer havde det klare overtag i de to første sæt, men Wawrinka fik vendt det hele på hovedet, inden den firedobbelte Australian Open-vinder sikrede sig sejren i femte og afgørende sæt.

Fra kampens begyndelse var det tydeligt, at tilskuerne på Rod Laver Arena skulle opleve en stor kamp. Begge spillere spillede godt og på trods af et par breakbolde til begge undervejs, så holdt de serv indtil stillingen 6-5 til Federer. Alt pegede ellers mod en tiebreak, men et par dårlige grundslag fra Wawrinka og to mislykkede challenges, og så gik sættet til Roger Federer.

Federer fortsatte sin aggressivitet fra første sæt og var meget netsøgende. Det havde han stor succes med og kom også flere gange frem til nettet direkte efter serven. Wawrinka slog ikke nær så frit og med flere anspændte grundslag i sin egen serv, fik Federer brudt til 4-2. Det kostede også Wawrinka en ketcher og en advarsel fra dommeren, og det var tydeligt, at verdens nummer fire var i problemer. Federer fortsatte aggressiviteten og hev sættet hjem 6-3.

Wawrinka tog en ’medical timeout’ mellem andet og tredje sæt og kom ud på banen igen efter at have modtaget behandling af sit knæ. Dermed lignende det blot et spørgsmål om tid, før Federer kunne spille sejren i hus.

Men Wawrinka gik mere offensivt til værks, mens Federer faldt gevaldigt i niveau. Federer virkede ukoncentreret og timingen fra de to foregående sæt var forsvundet. Og på under en halv time havde Wawrinka brudt Federer to gange, og så tog han sættet 6-1.

I fjerde sæt fortsatte Wawrinka med at være ovenpå og fik for tredje gang i streg brudt Federer. Men den 17-dobbelte Grand Slam-mester fik brudt tilbage til 1-1. Kampen havde pludselig ændret karakter, og i tredje og fjerde sæt var det Wawrinka, der var mest spilstyrende. Wawrinka var ikke færdig med at bryde og ved 4-4 diskede han op med flere geniale slag, der fik Federer på glatis, og så skulle kampen pludselig ud i et femte og afgørende sæt.

Inden femte sæt var det Federers tur til at tage en ’medical timeout’, hvor han fik behandling ude for banen. Det var dog ikke synligt på banen, og pausen så ud til at hjælpe Federer, der fik noget af timingen tilbage.

Alligevel var det Wawrinka, der var ovenpå og tilspillede sig en breakbold i to af Federers servepartier. Wawrinka greb ikke chancen, og efterfølgende var det Federer, der fik chancen for at breake. Den greb han, og Federer kunne med et break oppe til sidst strække armene i vejret og juble over at være i sin første Australian Open-finale i syv år.

Federers modstander i finalen findes i morgen, når Rafael Nadal møder Grigor Dimitrov i den anden semifinale.

Finalen i herresingle ved Australian Open spilles søndag 09.30 dansk tid.