Thomas Kromann ser tilbage på nogle af højdepunkterne i en Davis Cup karriere, hvor han sammen med Frederik Løchte er den mest vindende double-konstellation for Danmark

I artiklen herunder omtales den epoke i dansk Davis Cup historie, hvor Thomas Kromann  – først og fremmest som double-makker til Frederik Løchte Nielsen – har været en del af holdet under ledelse af Kenneth Carlsen.

Davis Cup: Thomas Kromann takker af efter 9 år med styrmand Carlsen

I forbindelse med Davis Cup opgøret mod Puerto Rico i Holbæk Sportsby blev Thomas hyldet for sin mangeårige indsats, og han fik af DTFs Næstformand Thomas Kønigsfeldt overrakt en gave og en buket blomster.

Efter denne hyldest havde Tennisavisen en snak med Thomas Kromann, som så tilbage på nogle af højdepunkterne på Davis Cup holdet.

Indledningsvis fortalte Thomas – efter at have overværet doublen mod Puerto Rico – at han var rimelig afklaret med, at han ikke selv var med på banen, men han erkendte dog, at det var en smule vemodigt, at han for første gang efter at være stoppet var tilskuer til den double, som han selv har været en del af i en årrække.

Blandt årsagerne til at melde fra til Davis Cup nævnte Thomas, at han er blevet ældre, men især at den tid og energi der kræves for at holde sig på det nødvendige niveau ikke er foreneligt med en erhvervsmæssig karriere på fuld tid efter færdiggørelse af studierne.

Debut mod Kevin Anderson i 2008

Thomas husker ganske tydeligt sin debut kamp mod Sydafrika i Johannesburg, hvor han i 2008 mødte Kevin Anderson, der allerede dengang var etableret omkring top 100 på ATP-ranglisten, hvor han senere opnåede en 5. plads.
Der var et kæmpe setup med TV og et par tusinde tilskuere, hvilket var uvant for Thomas, og derfor var der ekstra nerver på, da han mødte Anderson, men selvom der var den forventede niveau-forskel, formåede Thomas alligevel at få tilskuerne til at heppe på danskeren mod slutningen af kampen, hvilket for Thomas var en sejr i sig selv.

Højdepunkt mod Spanien i Odense 2015

Et andet højdepunkt, som er svært at komme udenom i det seneste årti, er opgøret i Odense 2015 mod Spanien, der havde flere verdensstjerner på holdet, heriblandt Rafael Nadal og Fernando Verdasco, der mødte Thomas og Frederik Løchte Nielsen i doublen.

De danske spillere havde fulgt nøje med i 2. runde opgøret mellem Spanien og Rusland, som Danmark havde tabt til 1-4 i 1. runde, da der var en potentiel mulighed for at møde Spanien, hvis Rusland vandt, hvilket blev tilfældet, da russerne vendte 0-2 til 3-2 i Vladivostok.

Interessen for opgøret blev ekstra stort, fordi Spanien stillede med de store navne, som derved kunne få adgangsbillet til OL i 2016, og for Thomas var udsigten til at møde Nadal i en gældende kamp noget helt specielt, som meget få danske spillere får mulighed for.

Thomas og Løchte fulgte godt med mod de spanske stjerner i kampen, hvor de udlignede til 1-1 i sæt, og de var helt med i 2. sæt, indtil Løchte ved 4-5 i tiebreak lavede 2 dobbeltfejl, hvilket muligvis blev afgørende for resultatet af doublen.

Drabelige 2-3 opgør mod Sverige gør ondt

Da Thomas blev spurgt, hvordan har det med kampe mod Sverige, som har vundet de 3 seneste opgør (1995, 2013, 2015) i en femte og afgørende kamp, var svaret at det er kampe, som man nødig vil tabe, ikke mindst fordi Danmark ofte har haft svenske trænere, da der var elitecenter i Danmark.

Der har altid været et godt forhold til svenskerne, og der har i de seneste opgør været stor jævnbyrdighed, som har givet nogle drabelige kampe, og det gør ekstra ondt, at det hver gang har været Sverige, der trak det længste strå.

Kromann/Løchte mest vindende double for Danmark

Samarbejdet i double med Frederik Løchte Nielsen blev indledt i Cairo mod Egypten i 2010. Forinden havde Løchte spillet double sammen med Martin Pedersen (nu Linnet Killemose), der dog var totalt udmattet efter sin single, og derfor foreslog Løchte, at han i stedet spillede sammen med Thomas, der både var frisk og havde spillet godt hele ugen.

Der var en god kemi fra starten, og de vandt en sindssyg god kamp 3-0 i sæt, og på grund af den gode synergi og indbyrdes gode forståelse, som efterfølgende er blevet stadig mere forankret, har de lige siden spillet sammen på Davis Cup holdet, hvor de er den konstellation, der har vundet flest kampe for Danmark (14 sejre i 22 opgør).

Thomas sammenligner deres samarbejde med et mangeårigt ægteskab, hvor man kender hinanden og ved præcist, hvad man skal gøre, og han er stolt over at være en del af den mest vindende double for Danmark i betragtning af, hvor mange gode spillere de har mødt.

Sammenhold i truppen afgørende for præstationerne

Som en væsentlig forudsætning for, at Davis Cup holdet har præsteret flotte resultater mod nationer, som på papiret har bedre spillere til rådighed, fremhæver Thomas betydningen af det sammenhold, der har været i truppen i perioden med Kenneth Carlsen som holdkaptajn.

Spillerne har udover at spille sammen på holdet også været private venner, som har det sjovt sammen, hvilket kombineret med de mange timer, som de har tilbragt sammen i forbindelse med Davis Cup, har skabt en unik holdfølelse, som Thomas ser som en væsentlig årsag til succes’en.

Thomas er glad for, at han selv ofte er blevet fremhævet for sit bidrag til den gode stemning på holdet som følge af hans altid gode humør og positive tilgang til tingene.

Hele interviewet kan ses og høres herunder.