Ved stillingen 9-9 i 4. sæt skaffer Frederik Løchte Nielsen med en feberredning, der bliver til et perfekt lob, dansk matchbold, som han derefter afgør på returen af Thomas Kromanns 2. serv

Danmark havde efter nederlag i begge fredagens singler kniven på struben forud for doublen, hvor Frederik Løchte Nielsen og Thomas Kromann desuden skulle forsøge at revanchere nederlaget  fra 2013, hvor parret tabte 7-6(5), 4-6, 3-6, 3-6 til Johan Brunstrom og Robert Lindstedt.
Sidstnævnte kunne ikke være med i lørdagens kamp, og derfor var Johan Brunstroms makker debutanten 20-årige Fred Simonsson, hvis manglende Davis Cup erfaring måske kunne tale for, at danskerne – i modsætning til kampen mod de spanske stjerner forleden – måtte betegnes som favoritter.
Den unge svensker spillede dog på ingen måde som en uerfaren debutant, og han bidrog i væsentlig grad til, at tilskuerne blev vidne til en double på et højt og seværdigt niveau.

I 1. sæt kom Danmark planmæssigt på 1-0 i Løchtes serveparti, hvor svenskerne dog var foran ved 15-30, efter et misset smash fra Løchte på et retur-lob, samt en god retur lige i fødderne på Kromann.

I Brunstroms efterfølgende serveparti var Danmark foran ved 0-30, men svenskerne fik dog reddet partiet, hvor danskerne fik samtlige returer i spil.

Danmark kom foran 2-1 efter et blankt parti af Kromann, som sluttede med et es, og herefter var svenskerne igen i problemer, da Simonsson servede og var nede 15-40 efter at først Kromann havde fremprovokeret en fej, hvorefter Løchte satte en god flad retur i fødderne og tvang svenskerne til endnu en fejl. Kromann fik chancen for at afgøre den næste duel, men slog for langt, og svenskerne reddede også den næste mulighed.
En dobbeltfejl gav endnu en break-chance, som også blev afværget, og svenskerne fik udlignet til 2-2, men det lå allerede i luften, at danskerne ville få flere muligheder i løbet af sættet, da de fik sat mange gode returneringer i spil.

Løchte holdt derefter serv blankt, og i Brunstroms serveparti efterfølgende lykkedes det danskerne at bryde serven – endda blankt – efter endnu en række glimrende returneringer.

Kromann holdt igen sikkert sin serv til 5-2, hvorefter svenskerne med en del besvær – bl.a. dobbeltfejl til 40-40 – holdt Simonssons serv til 3-5.

Sættet lignede dermed ren ekspeditionssag, da Løchte skulle serve for sættet, men så let skulle det ikke gå, idet Danmark kom bagud 0-40 på 3 dobbeltfejl, hvorefter svenskerne brød tilbage efter en god retur, som Løchte flugtede ud af banen.
Løchte afviste på det efterfølgende pressemøde, at de 3 dobbeltfejl var et “flash-back” fra 3. sæt i doublen mod Spanien, hvor 2 dobbeltfejl var med til at forpurre dansk 2-1 føring i sæt.
“Det er hele årsagen til, at jeg ikke er bedre, når den slags sker. Den første 2. serv jeg server i det game sker der et eller andet totalt mærkeligt med teknikken. Jeg taber min arm, og jeg misser den med en meter, hvilket er meget ukonvensionelt. Normalt kan jeg lave dobbeltfejl, men jeg misser dem ikke med en meter wide. Det var min arm, der falder sammen teknisk, og det påvirker mig mentalt til de næste par server. Jeg synes ellers, at jeg havde ok commitment og gode intentioner, men misser det fordi der lige er den tvivl. Jeg misser den på teknikken og så selvfølgelig også på scoren”

Løchte tilføjede, at han har været i gamet i så mange år, at han udmærket ved, hvordan sådanne situationer skal håndteres, og det blev slettet med det samme, men det gav til gengæld svenskerne noget momentum, hvilket han følte var det eneste tidspunkt i kampen, at svenskerne havde momentum udover et tidspunkt senere i 4. sæt.

Svenskerne fik udnyttet dette momentum, og de holdt deres næste servepartier uden at være i problemer. Det samme gjorde Kromann ved 5-5, og derfor blev sættet afgjort i en tiebreak, hvor svenskerne fik 2 mini-breaks i Kromanns serv, hvor Thomas ellers leverede et par feber-redninger, men forgæves, og en uskarp flugtning fra Løchte gav svensk 4-1 føring.
Danskerne tog dog begge mini-breaks tilbage i Simonssons server efter et par gode serve-returneringer i fødderne.
I Løchtes server kom igen 2 mini-breaks, hvor svenskerne først vandt en net-duel, hvorefter Kromann missede ved nettet.
Brunstrom servede derefter sættet hjem med en god serv, som Løchte returnerede i nettet.

Frederik Løchte Nielsen og Thomas Kromann
Foto: Fra DTF

Danmark genvinder momentum fra 2. sæts start

I 2. sæt vendte kampens momentum tilbage til danskerne, som indledte med at bryde Simonsens serv blankt.
Svenskerne fulgte med til 30-30 i Kromanns efterfølgende serv, men 2 afsluttende servevindere bragte Danmark på 2-0.

I Brunstroms serv kom Danmark yderligere foran 3-0, da Kromann ved 30-30 først tvang svenskerne til at flugte hans retur i nettet, og han afgjorde partiet ved nettet efter en glimrende retur fra Løchte, som derefter holdt serv blankt til 4-0.

Svenskerne fik reduceret til 1-4 efter et blankt parti af Simonsson, hvorefter danskerne kom på 5-1 i Kromanns serv, trods en dobbeltfejl til 40-40.
Ved 40-30 i Brunstroms efterfølgende serv blev duellen forstyrret af en SMS-lignende lyd i hallen, hvilket fik dommeren til at dømme “let”. Svenskerne vandt bolden og reducerede til 2-5.

Løchte fik ligesom i 1. sæt chancen for at serve sættet hjem, hvilket denne gang lykkedes, men dog ikke helt problemfrit, da svenskerne fik break-chance efter en flugtning fra Kromann i nettet til 30-40, og ved 40-40 gav et for langt lob fra Løchte ny svensk break-mulighed, som blev afværget efter smash på returen, hvorefter danskerne sikrede sig sættet ved at vinde de næste bolde.

I 3. sæt var ingen af serverne i alvorlige problemer, og derfor skulle sættet afgøres i tiebreak, hvor svenskerne førte med et mini-break ved både 3-1 og 4-2, men i Simonssons server fik danskerne både udlignet og bragt sig foran 5-4 efter en longline vinder fra Løchte, som på den næste serv afgjorde en god retur fra Kromann ved nettet.
Løchte bragte Danmark på 6-4 med smash på returen af Kromanns serv, men svenskerne afværgede den første sætbold med en retur i fødderne på den næste serv.
Svenskerne havde dermed chancen for at udligne, men en glimrende retur fra Løchte på Brunstroms serv blev derefter afgjort ved nettet af Kromann, og Danmark var foran 2-1.

I 4. sæt kom Danmark foran 1-0 i Løchtes serv, hvor svenskerne var med til 30-30 efter en flugtning, som Løchte selv betegner som “sjusk”, og Kromann gjorde for lidt ved en flugtning til 15-30, men en flugtning fra Løchte i en presset situation samt en netruller til 40-30 var med til at sikre dansk 1-0 føring, da Kromann afgjorde partiet ved nettet.

Både Brunstrom og Kromann holdt derefter serv blankt til 2-1, hvorefter Simonsson fik behandling under medical timeout, men tilsyneladende hæmmede det ham ikke nævneværdigt resten af kampen, selvom det netop var i hans efterfølgende serveparti, at Danmark bragte sig foran 3-1 efter en elegant flugtning på tværs fra Løchte, som i næste duel sikrede break’et med en velplaceret bold, som blev misset af svenskerne.

Sidstnævnte parti blev spillet med “gamle” bolde, da dommeren midt i forvirringen efter medical timeout havde glemt, at der skulle skiftes bolde, hvilket derfor skete inden næste parti, hvor Løchte derfor servede med nye bolde, hvilket normalt betragtes som en fordel.
Alligevel brød svenskerne efter nogle glimrende svenske returer tilbage, og for en stund fik deres andet momentum, som Løchte omtalte under pressemødet.

Dette momentum var tæt på at blive kostbart for danskerne, da de efter at have udlignet til 3-3 i Brunstroms serveparti havde break-muligheder i Kromanns efterfølgende serveparti. Ved 30-40 afværgede Thomas muligheden i en presset situation. Svenskerne fik en ny mulighed, da Løchte kom lidt i vejen for sin makkers flugtning, men danskerne afværgede også denne mulighed, og servepartiet blev vundet til dansk 4-3 føring, og frem til 6-6 holdt begge parter serv uden større problemer.

Den efterfølgende tiebreak blev en ren gyser, som formentlig især vil blive husket for Løchtes feberredning, da han ved stillingen 9-9 i Brunstroms serv fik en bold direkte mod kroppen. Det lykkedes med en akrobatisk aktion, hvor Løchte – som det ses på billedet herunder – hang i luften og med begge hænder på ketsjeren ramte bolden, så den gik i en bue henover de forbavsede svenskere, som måtte se den dumpe ned lige foran baglinjen til dansk matchbold, som Løchte afgjorde ved nettet på returen fra Kromanns udmærkede serv.

Danmark vandt således doublen 6-7(3), 6-2, 7-6(5), 7-6(9), hvilket gav Danmark fornyet håb om vinde holdkampen, og humøret var højt hos begge spillerne og holdkaptajn Kenneth Carlsen, hvilket tydeligt ses på ovenstående billede, hvor DTFs turnerings-ansvarlige Karsten Nielsen samler både appelsin- og bananskræl op efter de svenske spillere.

Frederik Løchte Nielsen
Foto: Kanalsport

På pressemødet var det indledende spørgsmål fra Tennisavisen, hvordan Løchte bar sig ad med at udføre det førnævnte feber-lob.
Svaret var – lidt spøgefuldt – “træning, forberedelse”, og han tilføjede, at det var en reaktion, som foregik i momentet, da han er klar over, hvor der er størst chance for, at bolden kommer, når makkeren returnerer en vist sted, og han vurderede at eneste chance for at forsøge at skabe et overtag var ved at lobbe, og han tilføjede med et smil, at “medfødt talent” måske var medvirkende til, at det lykkedes.

Da Tennisavisens reporter på grund af begrænset kortids-hukommelse allerede havde glemt, at det famøse lob var kampens næstsidste bold, var det næste spørgsmål, om denne bold også gav momentum videre frem.
Jo, det må siges at være ret afgørende, lød svaret på det “begavede” spørgsmål til stor morskab for både spillere og holdkaptajn.

Spillerne blev også spurgt, om det havde betydning, at svenskerne havde en debutant med i doublen. Begge var enige om, at Simonsson havde spillet en god kamp, servede godt og holdt hovedet koldt, bl.a. ved i situationer hvor han var oppe imod break-bolde at sætte nogle ekstremt gode 2. server, og han havde gode flugtninger og godt tryk fra baglinjen.
Løchte var sikker på, at man ikke kunne se, at der var tale om en debutant, hvis man ikke vidste det i forvejen.
Simonsson blev også rost af den svenske holdkaptajn, Fredrik “Fidde” Rosengren, som var yderst tilfreds med hans indsats.

Allerede i den kommende uge er Løchte atter i aktion, når han deltager i en challenger i Charlottesville i Virginia, hvor han igen spiller double sammen med Johan Brunstrom.
I single møder han i 1. runde 7. seedede (154) Blaz Kavcic (SLO).

Omtaler forsinket på grund af lukket server

Da Tennisavisen.dk har været lukket hele weekenden, er Anders Høegh Lammers omtaler af fredagens singler endnu ikke udgivet.
Det skyldes ikke langsommelighed fra Anders, som allerede havde sine omtaler klar kort efter kampene, men han har også et “almindeligt” arbejde at passe, og derfor bliver hans omtaler af fredagens singler og søndagens første single, hvor Løchte udlignede til 2-2, desværre forsinket en smule.
Omtalen af den afgørende 5. kamp følger ligeledes snarest.