Frederik Løchte Nielsen var tæt på et imponerende comeback mod Hviderusland, men Ilya Ivashka sikrede sejr og oprykning efter mere end 4 timer

For at bevare det spinkle håb om dansk sejr i Davis Cup opgøret i Group II Europe/Africa mod Hviderusland var sejr til Frederik Løchte Nielsen en nødvendighed i søndagens første single mod 22-årige Ilya Ivashka, der er no. 167 på ATPs rangliste, hvor Løchte er no. 418, og derfor talte både rangering og hjemmebanefordel for sejr til Hviderusland.

Kampen fik heller ikke den bedste start set med danske øjne, idet Løchte blev brudt i sit første serveparti, og Hviderusseren bragte sig foran 3-0 uden at være presset i sine egne partier.
Løchte kom på tavlen, da han holdt serv til 1-3, og med stort besvær holdt han også serv til 2-4 efter at have afværget et par break-bolde.

Begge holdt fortsat serv, indtil Hviderusseren kunne serve for sættet ved 5-3. Løchte fik lagt pres på modstanderen, som kom ned 0-30, men med 3 vundne bolde i træk blev det alligevel Hviderussisk sætbold, som Løchte afværgede, og han afværgede endnu en sætbold lige efter, hvorefter det lykkedes danskeren at bryde tilbage til 4-5.

Da Løchte herefter servede for udligning, kom han igen i vanskeligheder, og efter at have afværget endnu en sætbold, tog Hviderusseren sættet 6-4 på den næste.

I 2. sæt have Løchte 3 break-muligheder ved 0-40 i modstanderens serv, men modstanderen viste sin klasse ved at vinde 5 bolde i træk.
Løchte holdt serv blankt til 2-2, og i Hviderusserens næste serveparti, fik Løchte spillet sig frem til endnu en break-mulighed, som igen blev afværget.

Ved 4-4 fik Løchte igen spillet sig frem til break-muligheder. Den første ved 30-40 blev ganske vist afværget, men på den næste lykkedes det omsider for Løchte at bryde serven, og han servede derefter 2. sæt hjem til 6-4 efter at have afværget en enkelt break-mulighed.

3. sæt startede ligesom starten af kampen ved, at Hviderusseren holdt serv, og Løchte kom i vanskeligheder i sit eget serveparti, hvor han blev brudt ved 15-40 til 0-2, og det blev hurtigt 3-0 til Hviderusland efter et blankt serveparti.

Danskeren holdt herefter sin serv blankt til 1-3, og han fik lagt pres på modstanderen, der kom bagud 0-30 i egen serv, og ved 30-40 tog Løchte break’et tilbage til 2-3, og med udligning til 3-3 var kampen var igen helt åben.

Ivashka lod sig ikke ryste af den danske udligning, idet han bragte sig på 4-3 med et blankt serveparti, som blev indledningen på en stime af blanke partier frem til stillingen 5-5, og Hviderusseren holdt også sikkert serv til 6-5 trods en enkelt dobbeltfejl.

I Løchtes efterfølgende parti blev en dansk dobbeltfejl ved 30-40 dog skæbnesvanger, idet det betød 7-5 til Hviderusland, som dermed var et enkelt sæt fra den samlede sejr.

I 4. sæt holdt Hviderusseren serv ved 40-30, hvorefter Løchte med endnu et blankt parti udlignede til 1-1, og han havde derefter break-mulighed ved 30-40, men Hviderusseren holdt serv til 2-1.

Herefter fulgte en længere parti, hvor Løchte måtte afværge en enkelt break-mulighed, inden han udlignede til 2-2 på sin fjerde fordel, hvilket formentlig tog så meget koncentration, at Hviderusseren efterfølgende lynhurtigt kunne holde serv til 3-2 i et blankt parti.

Også i Løchtes næste serveparti fik han brug for at være fuldt fokuseret, da han var nede 15-40. Han fik dog afværget begge break-muligheder, og senere endnu en, inden han holdt serv til 3-3, hvorefter Hviderusseren ved 40-30 igen bragte sig foran 4-3.

Knap så meget besvær havde Løchte i sit næste serveparti, selvom han dog var nede 0-15 og 15-30, men fra 40-30 udlignede han til 4-4, men Ivashka fortsatte med at holde serv rimelig enkelt, da han bragte sig foran 5-4 efter endnu et blankt serveparti.

Løchte holdt sig stadig inde i kampen, da han holdt serv og udlignede til 5-5, og omsider fik han lagt pres på Hviderusseren i dennes næste serveparti, hvor Løchte ved 40-40 havde break-bold, som blev afværget, men på den næste lykkedes det danskeren at bringe sig foran 6-5, og han kunne dermed serve for sættet.

Løchtes serveparti var ulideligt at følge på livescore, hvor stillingen konstant skiftede mellem dansk sæbold og hviderussisk breakbold. Den første danske sætbold var ved 40-30, og i alt måtte Løchte afværge 4 break-bolde, inden han vandt sættet på sin 5. sætbold, hvilket tyder på stor mental styrke på afgørende tidspunkter.

Starten på 5. sæt blev ikke den bedste set med danske øjne, idet Løchte blev brudt blankt til 0-2, og han kom ligesom i 1. og 3. sæt bagud 0-3.
Da Ivashka servede ved stillingen 4-2 og bragte sig foran 40-15 så det virkelig sort ud for de danske muligheder, men Løchte viste igen høj moral og mental styrke, og han vandt de 2 næste bolde, og senere afværgede han yderligere hviderussiske fordele, og han fik både brudt tilbage til 3-4 og udlignet til 4-4.

Ivashka viste også, at han ikke lader sig knække, selvom danskeren igen var helt med i kampen, og han holdt serv til 5-4, inden Løchte skulle serve for at bevare Danmarks spinkle håb om oprykning.
Håbet forsvandt dog i Løchtes serveparti, hvor Ivashka med et blankt break sikrede sejr til Hviderusland med cifrene 6-4, 4-6, 7-5, 5-7, 6-4, og dermed var det afgjort, at Hviderusland rykker op i Group I.

Selvom Løchte muligvis er ligeså skuffet som efter nederlaget til Jarkko Nieminen, som det ses på billedet herover, bør der dog lyde fuld anerkendelse til Løchte, som gennem næsten hele kampen konstant var bagud og under voldsomt pres fra Ivashka, fordi han flere gange i pressede situationer alligevel formåede at hænge i med det yderste af neglene, men i den sidste ende rakte det dog ikke til sejr.

Med Hvideruslands 3-1 føring bliver søndagens sidste single uden betydning for den samlede sejr.
Benjamin Hannestad møder i den sidste kamp Egor Gerasimov.