Jeg hører ofte, at det mentale aspekt er det vigtigste i tennis. Nogle siger endda, at det mentale aspekt tæller for optil 80 procent af det at præstere i tennis.

For mig er det noget sludder!

Du kan være den mentalt stærkeste tennisspiller i verden, men hvis din forhånd bliver ved med at ramme i bunden af nettet, så er det i virkeligheden ligegyldigt hvor mentalt stærk du er.

Grunden til, at vi ofte har en tendens til at tænke, at det mentale aspekt er vigtigere end de andre præstations-parametre; det teknisk-, det taktiske- og det fysiske aspekt er, at vi bruger meget mindre tid på at øve de mentale færdigheder.

For eksempel, når en spiller øver sig i at genfinde fokus, så har jeg ofte hørt spillere sige “hmm, det virker ikke for mig” efter tre eller fire forsøg.

Men hvis en spiller arbejder på sin forhånd, vil du aldrig høre, at spilleren siger “forhånd, nej der er ikke rigtig noget for mig – det tror jeg ikke på” bare fordi spilleren har øvet sig tre eller fire gange.

Udfordringen her er, at spillerne nogle gange ikke har ydmygheden til at arbejde på deres mentale færdigheder. De forstår ikke altid, at det vil tage tid at udvikle dem. Vi er ikke født mentalt stærke eller mentalt svage.

Selvfølgelig vil nogle spillere naturligt være bedre til at håndtere nerverne, afgøre tætte kampe, eller udvise en stærk karakter under pres. Ligesom nogle spillere naturligt bevæger sig bedre eller har nemmere ved at lære den biomekanisk korrekte teknik. At blive mentalt stærk kræver, at spillerne øver sig gentagende gange over tid.

En anden grund til, at vi har en tendens til at overvurdere eller misforstå betydningen af ​​det mentale aspekt er, at nogle forældre eller trænere tror, ​​at mentale færdigheder er en kortsigtet løsning.

Forældre kontakter af og til sportspsykologer og siger “Mit barn har et problem. Du er nødt til at fixe mit barn.”

De tror, ​​at fem konsultationer og et par øvelser vil gøre en permanent forskel for barnet. Men at tænke på den måde er utopi.

Ligesom forhånden eller serven, vil de mentale færdigheder bryde ned fra tid til anden. Nogle dage vil de være fremragende, mens spillerne andre dage, vil kæmpe med de helt samme færdigheder.

Derfor er det vigtigt, at vi alle husker, at øve de mentale færdigheder på daglig basis. Have tålmodighed og forståelse for hvordan de mentale færdigheder dels er trænerbare, men samtidig også hvordan de aldrig vil være permanente helt ligesom alle andre færdigheder spillere skal mestre for at have muligheden for at præstere på et højt niveau.

Uanset hvor meget vi øver os på et aspekt af tennis, vil det aldrig blive perfekt. Hvis det altid er din baghånd, der har tendens til at bryde ned under kampe, så vil det uanset hvor meget du øver din baghånd formentlig stadig være et af ​​dine svage punkter.

Det samme gælder for det mentale aspekt af spillet. Hvis du er virkelig dårlig til at afgøre kampe, vil det højst sandsynligt aldrig være din største force.

Alle har brug for at træne de mentale færdigheder og uanset hvor meget vi træner dem vil de aldrig være permanente færdigheder. Vi vil stadig have op-og nedture i vores mentale præstationer.

Nogle dage vil det være utrolig let for os at lukke kampe, håndtere hvis vi føler os psyket eller snydt af modstanderen eller håndtere at være foran mod en højere rangeret modstander. Andre dage, vil de samme evner være yderst vanskelige for os at udføre.

Én ting er dog sikkert, hvis du ikke træner dine mentale færdigheder på ugentlig basis, så er det mere held end forstand, hvis du over tid udvikler en stærk mentalitet.

Forrige artikelITF Oslo: Karen Barritza videre til kvartfinale uden slinger
Næste artikelITF Stockholm: Emilie Francati og talentfuld polak sikkert fra start
Avatar photo
Adam Blicher er en international prisvindende Tennistræner. I løbet af de sidste 5 år har han rejst til 20 + lande til tennisturneringer fra Tennis Europe & ITF-turneringer til Nordisk & Europæiske individuelle & hold mesterskaber. I 2013 blev han tildelt ”Årets Træner - Junior spillere” af Dansk Tennis Forbund & fik ydermere tildelt Paul Arber Young Coaches Award - Special Recipient 2015 af iTPA. Han er vært for det højest rangerede Tennistræner Podcast på iTunes, hvor det er hans formål at forstå hvordan præstation på højeste niveau i tennis bliver skabt ved at tale med trænere, spillere og forældre, der alle har formået at skabe præstationer på højeste internationale niveau. Sidst har han været taler på det Nationale Tennis Seminar samt den Nordiske- & Europæiske Tenniskonference. Civilt har Adam en bachelor i Idræt & Sundhed og en Kandidatgrad i Sportspsykologi fra Syddansk Universitet og har over de sidste 3 år haft mere end 400 konsultationstimer med unge håbefulde tennisspillere fra såvel ind- som udland med henblik på at assistere dem i at udvikle deres mentale færdigheder på og udenfor banen.