Holger Rune var på sejrskurs mod JJ Wolf, men svigtende serv kostede i sidste ende sejren

Da 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune omsider fik brudt stimen med 7 nederlag på stribe, da han ved ATP 500 Citi Open i Washington vandt relativt ubesværet 6-3, 6-2 over Benoit Paire (FRA), kunne det måske lette en smule på det mentale pres, som tilsyneladende har forhindret Holger i at finde tilbage til det niveau, som har bragt ham til top 30 på ATP-ranglisten.

City Open Washington: Forløsende sejr til Holger Rune forud for uventet møde med Wolf

Der var dog fortsat den risiko, at de mange kampe, hvor Holger aldrig fandt et stabilt højt bundniveau – hvilket heller ikke var tilfældet mod Paire – stadig kunne få ham til selv at tvivle på, at sejren kunne blive indledningen på en ny sejrsstime.

Alle forudsætninger for endnu en sejr var dog til stede, idet Holger på papiret burde have en god chance mod 23-årige Jeffrey John Wolf (USA), der netop har opnået sin hidtil højeste rangering som no. 99.

Kampen skulle efter planen være afviklet torsdag omkring midnat dansk tid på John Harris, men på grund af et kraftigt uvejr blev flere kampen flyttet til Court 4 fredag kl. 12 lokal tid, og vinderen derfor være indstillet på også at spille semifinalen senere på dagen.

Imidlertid formåede Holger stadig ikke at finde de samme takter som tidligere, og i det meste af 1. sæt havde han store problemer med at sætte servereturneringerne i spil, og når det endelig lykkedes, overlod Holger for meget initiativ til modstanderen i duellerne, som ofte blev afsluttet med danske fejl.

Derved blev Wolf ikke for alvor udfordret i sine 5 første servepartier, indtil det ved stillingen 5-5 omsider lykkedes Holger at udfordre et amerikansk serveparti, da Holger fulgte en stopbold op ved at passere Wolf ved nettet til 30-30, og selvom Holger derefter var presset dybt i baghånden, fik han lagt er perfekt cross baghånd lavt over nettet og fremprovokerede fejl, som gav dansk break-mulighed.
Muligheden blev afværget, da en skarp 2. serv mod Holger baghånd blev fulgt op med en slagflugtning, og Wolf tog derefter styringen i den næste duel, som blev afgjort med endnu en vinder, hvorefter Wolf vandt partiet med et es.

Holger havde gennem hele sættet primært vundet sine egne servepartiet i kraft af gode server, men ved 5-6 svigtede serven, da Holger ved 40-30 inviterede Wolff tilbage i partiet med en dobbeltfejl, og da Holger for 2. gang i partiet blev presset til fejl i en slagudveksling, hvor Holger afgav initiativet, havde Wolf sin første sætbold, som Holger selv afgjorde med endnu en dobbeltfejl.

Efter 3 kvarters spil havde Holger fortsat ikke succes med servereturneringerne, da Wolf indledte 2. sæt med 3 point i træk, hvor Holger ikke fik returneringen i spil, og da han ved 40-0 omsider fik sat en returnering, blev han presset til en fejl efter en dyb 2. bold.

Serven svigtede fortsat, da Holger derefter indledte sit serveparti med 2 dobbeltfejl, og han fik heller ikke 1. serven i spil på de 2 næste server, hvor Wolf til gengæld returnerede 2. serven henholdsvis for langt og i nettet, og da Holger omsider ramte feltet med 1. serven, kunne Wolf stadig ikke få returneringen i spil, men han udlignede til 40-40 efter Holgers 3. dobbeltfejl i partiet.
Endnu en gang måtte Holger ty til 2. serven, som Wolf dog returnerede så kort, at Holger derefter fremtvang fejl efter 2. bolden, og han afsluttede partiet med en højthoppende 2. serv, som fremtvang fejl på returneringen, hvorved Holger alligevel vandt sit serveparti trods 3 dobbeltfejl og kun en enkelt 1. serv.

Efter endnu et sikkert amerikansk serveparti efter 40-15, fik Wolf break-mulighed efter endnu en dansk dobbeltfejl til 30-40, men en servevinder afværgede muligheden, og da Holger derefter vandt en netduel og fulgte op med et es, udlignede han til 2-2, men Wolf vandt igen sit serveparti problemfrit ved 40-15, inden Holger udlignede til 3-3 efter 40-30.

Derefter lykkedes det omsider for Holger at lægge pres på Wolf, der blev passeret med en longline vinder fra Holgers baghånd, og i en efterfølgende længere slagudveksling, hvor Holger konstant var presset i defensiven langt bagved baglinjen, lod Wolf en bold passere, men til hans store overraskelse ramte den linjen, hvorefter Wolf sendte 2. bolden for langt efter dyb returnering af den næste serv til 0-40.

På det tidspunkt i kampen satte Holger langt flere servereturneringer i spil, hvilket også var tilfældet på de 2 første break-muligheder, men i begge tilfælde afgjorde Wolf pointet med en vinder på 2. bolden, og der lød et forløsende brøl fra amerikaneren, da han med et es udlignede til 40-40.
Imidlertid fik Holger en ny break-mulighed efter en amerikansk fejl i den næste slagudveksling, hvorefter Holger med en dyb servereturnering pressede Wolf til et vinderoplæg på 2. bolden, hvorved Holger for første gang i kampen brød modstanderens serv til 4-3.

Presset blev dog straks lagt tilbage på Holger, da Wolf afsluttede en slagudveksling med en vinder, og han havde derefter nemt ved at nå frem til en dansk stopbold, som blev lagt forbi Holger til 0-30, men et es holdt i første omgang Holger inde i partiet ved 15-30, og han havde derefter initiativet i den næste slagudveksling, som han dog afsluttede med en fejl til 15-40, og efter endnu en fejl på 2. bolden bag den næste serv var Wolf igen tilbage i sættet ved 4-4.

I det næste serveparti havde Holger flere muligheder for at passere amerikaneren ved nettet, men Wolf holdt flere gang bolden i spil og vandt til stor jubel pointet til 30-0, men Holger bevarede kontaktet efter en skarp servereturnering, som blev fult op med en efterfølgende vinder, og da Holger havde fået stadig bedre styr på servereturneringerne, pressede han Wolf til fejl efter endnu en skarp returnering af en velplaceret amerikansk 1. serv.
En amerikansk fejl på 2. bolden efter endnu en returnering af 1. serven betød ny break-mulighed til Holger, som igen returnerede 1. serven og pressede Wolf til endnu en fejl på den næste bold, som sikrede dansk break til 6-5.

Meget tydede på, at Holger efter et usikkert 1. sæt og start på 2. sæt omsider havde tilkæmpet sig et overtag, og indtrykket blev yderligere forstærket, da Holger uden problemer vandt sit næste serveparti efter 40-15 og sikrede sættet 6-4.

I 3. sæt kom Holger dog atter i problemer i sit første serveparti ved 0-1, da han i en upresset situation sendte en bold nettet og efterfølgende sendte 2. bolden for lang, så Wolf havde break-muligheder ved 15-40, og ved 30-40 satte Wolf returneringen af 1. serven på baglinjen og brød til 2-0.

Da Wolf derefter spillede et fremragende point, som han afsluttede ved nettet, var Holger tydeligvis utilfreds med de opfordringer, som han modtog fra sit team, da han højlydt påpegede, at han faktisk stod en halv meter inde i banen, selvom han under det meste af duellen var presset langt bag linjen.

Det verbale vredesudbrud havde dog tilsyneladende den effekt, at Holger derefter fandt storspillet frem, idet han fra en presset situation i baghånden lagde en perfekt baghånd cross i fødderne på Wolf og fremtvang fejl, og med en dyb returnering på den næste serv fremtvang han endnu en fejl fra Wolf, som også afsluttede den næste duel med en fejl, hvorved Holger brød tilbage, og han fulgte det op med et sikkert serveparti til 2-2.

Meget tydede på at Holger derefter var på sejrskurs, da han igen brød amerikanerens serv, idet han både havde godt styr på servereturneringerne, og hans defensiv fungerede upåklageligt, og derved fik Holger en break-mulighed, da en længere duel ved 30-30 afsluttedes med amerikansk fejl, og det samme gentog sig, da Holger trods massivt pres under hele duellen holdt boldene i spil, indtil en fejl fra Wolf sikrede Holger et break til 3-2.

Hvis man på det tidspunkt i kampen holdt øje med live-odds, var Holger pludselig kæmpe-favorit til at vinde kampen, men det har uden tvivl siddet i den unge danskers baghoved, at det i de seneste måneder som regel alligevel var endt med nederlag.
Det er i det mindste den mest nærliggende forklaring på, at Holger i sit næste serveparti uden at være under pres ved 15-0 lavede 2 enkle fejl i træk, og da Wolf derefter satte en glimrende servereturnering på 1. serven i fødderne på Holger, blev han presset til en fejl, som gav Wolf break-muligheder ved 15-40.
Den første mulighed blev ganske vist afværget på glimrende aggressivt spil, men da 2. bolden på returneringen af den næste 1. serv havnede i nettet, var Wolf igen tilbage i kampen, og han vandt efterfølgende sit serveparti til 4-3.

Det gik helt galt i Holgers næste serveparti, hvor serven totalt svigterde da Holger med sin 2. dobbeltfejl i partiet ved 40-30 holdt Wolf inde i partiet, og det samme gentog sig, da Holger igen havde chancen for at lukke partiet, hvorefter den 4. dobbeltfejl i partiet gav amerikansk break-mulighed, som dog blev afværget, da Wolf sendte en bold i nettet.
Et es gav Holger ny fordel, som blev forpurret af en skarp amerikansk returnering i fødderne på Holger ved baglinjen, hvorefter en fejl fra Holger i den næste duel gav Wolf endnu en break-mulighed.

Begge spillere var tydeligvis ved at være godt møre på grund af varmen, og Holger tog sig god tid inden næste serv, hvorved han indkasserede en advarsel for at trække tiden, men det var dog en god investering, idet han afværgede muligheden med en servevinder.
Derefter have Holger yderligere 2 gange fordel til at vinde partiet, men nye danske fejl holdt fortsat Wolf inde i partiet, og efter yderligere en dansk fejl på 2. bolden efter en dyb servereturnering, havde Wolf for 3. gang i partiet break-mulighed, som blev udnyttet efter endnu en dansk fejl.

Da Wolf derefter servede for kampen, afværgede Holger 2 matchbolde, og han havde desuden en enkelt mulighed for at bryde tilbage, da han passerede Wolf ved nettet med en cross vinder fra baghånden, men en velplaceret 1. serv i T’et fulgt op af et smash afværgede muligheden, hvorefter Wolf lukkede kampen med et es på sin 3. matchbold til samlet sejr 7-5, 4-6, 6-3.

I modsætning til flere af de tidligere nederlag, hvor Holger ofte virkede resignerende, fightede han denne gang til det sidste, men især de mange dobbeltfejl samt den manglende selvtillid, der forårsagede en alt for stor fejlprocent og derved forhindrede Holger i at være mere spilstyrende, var formentlig den primære årsag til endnu et nederlag mod en spiller, som Holger med større selvtillid ikke bør have problemer med at besejre.

Avancement til no. 26 på næste uges rangliste

Det er således svært at udtrykke alt for stor optimisme forud for de næste turneringer, men da modgang gør stærk, vil Holger under alle omstændigheder før eller siden få selvtilliden tilbage i spillet, så kursen mod toppen kan genoptages.

Faktisk har den negative periode fortsat ikke betydet tilbagegang på ATP-ranglisten – tværtimod betyder de optjente 45 point for sejren over Paire i 2. runde, at Holger på mandag avancerer til sin hidtil højeste rangering som no. 26.

Imidlertid mister Holger de næste par uger henholdsvis 90 og 80 point fra ATP Challenger titlerne sidste år i San Marino og Verona, så hvis han ikke optjener point i de kommende 2 ugers ATP 1000 turneringer i Montreal og Cincinnati, kan han risikere at gå glip af at blive blandt de 32 seedede ved US Open.

Lodtrækningen til Montreal er foretaget, og her kan Holger sikre de første 45 point med sejr i 1. runde, hvor han møder en spiller fra kvalifikationen.
I tilfælde af sejr skal Holger finde et markant højere niveau end i de seneste måneder, da han i så fald møder enten 11. seedede no. 14 Matteo Berrettini (ITA) eller no. 23 Pablo Carreno Busta (ESP).

Mulige modstandere i de kommende runder er 7. seedede Jannik Sinner (ITA) i 1/8-finalen og og i kvartfinalen 3. seedede Stefanos Tsitsipas (GRE), som Holger sensationelt sendte ud af French Open i slutningen af maj.
De topseedede i turneringen er Daniil Medvedev, som netop har vundet titlen i Los Cabos i Mexico med finalesejr 7-5, 6-0 over Cameron Norrie, og i samme halvdel som Holger er Carlos Alcaraz seedet 2.

Nishioka overraskende i finalen mod Kyrgios

Efter den opslidende 3-sætter mod Holger kunne Wolf som ventet ikke stille meget op, da han natten til lørdag dansk tid – efter en afbrydelse på grund af nyt uvejr – mødte 1. seedede Andrey Rublev, der vandt 6-3, 6-4 i kvartfinalen.

Rublev blev i semifinalen natten til søndag dansk tid besejret 6-3, 6-4 af no. 92 Yoshihito Nishioka (JPN), der forinden overraskende havde vundet i 3 sæt over både Alex De Minaur, Karen Khachanov og Daniel Evans.

Det var også uventet, at svenske Mikael Ymer efter sejrene over Andy Murray og Aslan Karatsev samt det nordiske opgør mod Finlands Emil Ruusuvuori kunne fortsætte sejrsstimen mod Sebastian Korda (USA), der forinden havde sendt 5. seedede Grigor Dimitrov (BUL) ud.
Ymer vandt 6-2, 5-7, 6-3 over Korda i kvartfinalen, hvor det var mindre overraskende, at Nick Kyrgios (AUS) vandt over 10. seedede Frances Tiafoe (USA), men det var først efter et større drama, hvor Kyrgios afværgede flere matchbolde i 2. sæt, inden han vandt 6-7(5), 7-6(12), 6-2.

Kyrgios stoppede derefter Ymers imponerende sejrsstime, da han vandt 7-6(4) 6-3, og han vil være oplagt favorit mod Nishioka i finalen, som kan følges søndag aften kl. 2300 på TV 2 Sport, der kl. 01 natten til mandag endvidere viser WTA 500 finalen i San Jose mellem 7. seedede Daria Kasatkina og Shelby Rogers.

Forrige artikelDH: Sæsonafgørende topopgør i Hørsholm
Næste artikelTurneringer uge 32: Clara wildcard til WTA 125. Holger mod kvalspiller i Masters 1000
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.