Eksperterne har afskrevet hende, flere gange. Det til trods, så har Caroline Wozniacki gang på gang kæmpet sig tilbage til toppen af international tennis. I denne sæson på en sådan måde, at noget kunne tyde på en tilbagevende til top-10 i 2017.

Et forsømt forår. Således beskrives starten på den netop afsluttede sæson bedst for Caroline Wozniacki. I vid udstrækning var danskeren ikke selv skyld i, at det gik som det gjorde. Skader holdt hende udenfor tennisbanen i længere tid end nogensinde tidligere. Endda betød det, at danskeren for første gang siden sin entré på WTA-touren måtte melde afbud til en Grand Slamturnering. French Open, den turnering danskeren fik sin debut i, blev uden Wozniacki.

Ved Wimbledon få uger efter var den danske tennisstjerne tilbage. Kombinationen af en lang pause fra toptennis og en svær lodtrækning, Svetlana Kuznetsova, betød et tidligt farvel i en af de turneringer dansk sportspresse ofte dækker mest intenst. Det til trods for, at det ikke ligefrem er den danskeren klarer sig bedst i, faktisk er Wozniacki aldrig kommet længere end fjerde runde. Det tidlige exit i London gav god grobund for skribenternes skarpe analyser af en detroniseret dansker, der ikke udstrålede sult og spillemæssigt slet ikke var på tidligere tiders niveau.

Skade betød tid til genopbygning

I analysen glemte kritikerne den mellemregning, at et flere måneder langt fravær fra kampbanen altid vil have en negativ effekt på den korte bane, men samtidig kan gavne på den lange. I flere år har Caroline Wozniacki kun haft den korte pause fra sæsonafslutning til sæsonstart til at holde ferie og bygge form op. En pause spillerne konstant kæmper for at få forlænget, da mange spillere føler sig slidte mod slutningen af sæsonen. Med en fysisk krævende spillestil har danskeren naturligt en aktie i kampen om at forkorte sæsonen, hvilket dog ikke ser ud til at være en kamp der på den korte bane kan vindes.

Med en lang række sanktioner, hvis en spiller vælger en selvvalgt pause, har Wozniacki i en årrække haft et stramt program. Et program hun ikke selv ville vælge, hvis hun havde frit valg. Det frie valg fik hun pludselig, da skaden ramte hende i foråret. Den gav hende tid til at se venner og bekendte, koble fysisk som mentalt fra livet som tennisspiller. Vigtigere endnu gav den hende mulighed for at bygge en grundform op, der ikke skulle hastes igennem, da en ny sæson lurerede lige om hjørnet. Med mere end 10 år på WTA-touren har Caroline Wozniacki naturligvis været skadet før. Tidligere kom hun ofte ekstraordinært hurtigt tilbage, hvilket på kort sigt betød point og præmiepenge, men måske krævede andre ofre i form af de sidste par procenter i de helt store kampe.

US Open vendepunktet

Netop de helt store kampe stod den danske tennisdronning pludselig igen i under US Open. Pludselig for de fleste eksperter og danske journalister (der den første uge dækkede turneringen hjemmefra), mere naturligt for danskeren selv. Hun havde nemlig undret sig over, hvordan hun var beskrevet som færdig og fortid i tennissporten, blot fordi hun var ude med en skade. Det var mange af de samme eksperter, der igennem flere år havde råbt på forandring og fornyelse fra danskeren. To ting der netop var at se i det spil Wozniacki leverede under US Open og resten af sæsonen. Fornyelsen var, at dræberblikket, lysten, gejsten og gnisten var tilbage i øjnene på danskeren. Selvom man er glad for sit arbejde, så kan man køre lidt sur i det. Et afbræk væk fra hverdagen kan selv for en superstjerne være en god ide. Det virkede det til at være for Wozniacki, der ”hjemme” i New York nåede helt til semifinalen.

Forandringen var det fundament Wozniacki pludselig byggede sit spil op omkring. Hvor det tidligere har været få fejl og ligeså få vindere var det fra US Open og resten af sæsonen stik modsat. Danskeren dikterede flere kampe, skabte dem og modstander efter modstander måtte sande, at danskerens forhåndsside ikke længere er et ”helle”. De nye offensive takter kostede naturligvis fejl, tabte kampe og frustrationer undervejs. Det virkede som om Wozniacki, der i årevis har arbejdet med disse elementer på træningsbanen, nu havde taget en beslutning om en gang for alle at arbejde med udviklingen af sit spil, også på banen. Ikke glemme sit store fighterhjerte, ikke glemme de mange lange og slidsomme løb, men supplere dem med de vinderslag der ikke bare gør kampene kortere, men også gør, at modstanderne igen begynder at frygte Wozniacki.

Caroline Wozniacki har været nummer 1 i verden, hun har vundet 25 WTA-titler og millioner af kroner. Ingen af disse præstationer er længere et mål i sig selv, det er kun en Grand Slamtriumf. Kan Wozniacki blive ved at bygge på og udvikle de takter hun har sendt ved turneringerne i anden halvdel af 2016, så ser jeg intet i vejen for en dansk Grand Slamtriumf i 2017. Serena Williams lange fravær gør spørgsmålstegnet udfor amerikaneren vokser, er hun færdig på topniveau? Tyske Angelique Kerber har haft en fremragende sæson med sejre ved Australian Open og US Open. Men tyskeren er ikke usårlig, ikke af en kvalitet som Serena på sit højeste, så det bliver et bredt felt, der kæmper om de fire Grand Slamtrofæer i 2017. Caroline Wozniacki er med i feltet.

Forrige artikelITF Limassol: Benjamin Hannestad klar til muligt dansker-møde i 2. runde
Næste artikelChallenger Columbus 2: Torpegaard på hjemmebane mod top-teenager
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.