Mandag den 20. januar begynder Australian Open, der som vanligt spilles på hardcourt-banerne i Melbourne. 

Det helt store spørgsmål i årets herresingle-turnering er, om Australian Open viser sig at blive den Grand Slam-turnering, hvor ”de gamles” dominans endelig bliver brudt – og et af de mange talenter fra den nye generation endelig vinder et Grand Slam-trofæ?

”De gamle” er i denne sammenhæng Federer på 38 år, Nadal på 33 år og Djokovic på 32 år. Tilbage i 80´erne, 90´erne og 00´erne ville spillere på deres alder enten være sendt på pension eller ude af tennistoppen, hvis de stadig spillede på touren. Sådan er det ikke mere. De tre aldrende herrer sidder fortsat på de øverste tre pladser på verdensranglisten og har de sidste tre år gjort rent bord og vundet alle 12 – 12! – Grand Slam-trofæer, der er spillet om i perioden. Ikke siden Wawrinkas sejr ved US Open i 2016 har andre spillere således taget for sig af retterne ved de største tennisturneringer.

Nadal kommer til Melbourne som verdensetter og med 19 Grand Slam-titler på trofæhylden. Han blev i 2019 den ældste i historien til at være verdensetter ved sæsonens afslutning ovenpå en sæson med Grand Slam-trofæer på gruset i Paris (som sædvanligt) og ved US Open i New York. Han har for første gang mulighed for at tangere Federers rekord på 20 Grand Slam-sejre og virker til at være i form efter at have ført Spanien frem til finalen i den nye turnering for landshold, ATP Cup, der også er blevet spillet i Australien.

Eneste minus for Nadal er, at han tabte sin singlekamp i finalen mod Serbien. Naturligvis mod ærkerivalen og verdenstoeren Novak Djokovic, der virker til at være i storform ovenpå sejren i ATP Cup sammen med sine serbiske landsmænd. Djokovic gik – naturligvis – ubesejret gennem turneringen.

Australian Open er Djokovic´ dagligstue. Han har vundet her syv gange tidligere og trives altid i den bagende hede i Australien. Med en sejr i Melbourne kan han nå op på 17 Grand Slam-titler og dermed hale ind på Federer og Nadal. Han er favoritten i Melbourne, han er manden, der skal slås.

Den aldrende trios sidste medlem er naturligvis alderspræsidenten og legenden Federer, der har vundet flest Grand Slam-titler (20), siddet længst på tennistronen (310 uger) og vundet mere end 100 titler (103). Han ankommer til Melbourne uden at have spillet en eneste turneringskamp som opvarmning, og derfor er det et stort spørgsmål, om han som 38-årig for alvor kan spille med om trofæet i Australien.

Federers optakt til turneringen har mest været præget af den yderst sjældne kritik, han har været udsat for af Greta Thunberg, der under hashtagget #RogerWakeUpNow har kritiseret Federer for at have en sponsor, Credit Suisse, der ikke er grøn nok. Det er i sandhed nye tider med kritik af Federer, der gennem mange år har været elsket af tennispublikummet verden over.

Den næste generation står klar til at tage over. Deres eneste problem er, at de indtil nu er klasket sammen, når det gjaldt Grand Slam-turneringerne, selvom de kort forinden har slået de tre aldrende herrer ved en ordinær ATP-turnering. Jeg tror dog, at 2020 bliver året, hvor det endelig lykkes den unge generation at vippe de aldrende herrer af pinden ved mindst én af Grand Slam-turneringerne.

Det næste spørgsmål er selvfølgeligt hvem af dem, det bliver, hvis vi får en ny tenniskonge ved Australian Open eller en af de tre andre Grand Slam-turneringer i år?

Mange byder sig til, men hvem bliver det? Stefanos Tsitsipas, Danil Medvedev, Dominic Thiem, Alexander Zverev, Karen Khachanov, Denis Shapovalov, Andrey Rublev, Alex de Minaur eller Nick Kyrgios?

Alle har de formatet til at vinde en Grand Slam, men på kort sigt tror jeg mest på græske Tsitsipas, der viser stor stabilitet, er god allround og virker mentalt stærk. Han fik endegyldigt sit gennembrud i 2019 med sejren i sæsonfinalen, og jeg tror, han går nummeret videre i år og vinder sin første Grand Slam-turnering.

Artiklen er skrevet af: Ron Amir