Caroline har besluttet, at tiden er inde til tæppefald for sin eventyrlige karriere 

Forståeligt nok har hun valgt tæppefald ved Australian Open, hvor hun jo har haft en af sine allerstørste triumfer: Et Grand Slam trofæ. Nogle vil måske mene, at Sæsonfinalen er plus/minus lige så stor en sejr. Men den almindelige opfattelse er vel nok, at Sæsonfinalen ligger lige under. Nu har Caroline har jo vundet begge, så hun kan vælge, hvad hun selv synes.

Optakten

Turneringen i Auckland imødesås med en vis spænding efter den lange turneringspause. Det var et par måneder siden, at Caroline havde spillet en turneringskamp. Hvordan var formen, hvordan var niveauet.

Det viste sig at se godt ud, og det blev til nogle gode kampe. Caroline bevægede sig godt, servede godt, returnerede godt, grundslagene sad der, og hendes spil fungerede godt.

Hun fik en let start mod Paige Mary Hourigan, en meget bedre modstand fra Lauren Davis i sin anden kamp, og i sin tredje kamp leverede hun en stærk indsats mod Julia Görges, som er en vanskelig modstander. I semifinalen spillede Caroline i første sæt glimrende mod Jessica Pegula. Men Caroline overlod efterhånden som kampen skred frem for meget initiativ til modstanderen og pressede hende for lidt. Til gengæld blev hun selv presset konstant af en sikker og velspillende Pegula, som spillede fremragende tennis, måske livs kamp. Det medførte at Caroline tabte til en på dagen bedre spillede modstander.

Men i turneringen som helhed spillede Caroline god tennis, præsterede godt, og at Caroline spillede sig i semifinalen – og iøvrigt i finalen i double – er jo heller ikke så ringe. Tvætimod.

Set som opvarmningsturnering opfyldte Auckland med fire spillede kampe mod forskelligartede modstandere sit formål.

Caroline har efter sigende trænet hårdt og målrettet mod grand finalen, og hun har ramt bolden godt. Så alt i alt er hun vel forberedt til Australian Open.

Tidligere resultater i Australian Open

Caroline har deltaget i Australian Open hvert eneste år siden 2008, ialt 12 gange. Hun nåede semifinalen i 2011 og kvartfinalen året efter. 

Kronen på værket blev triumfen i 2018, hvor Caroline slog Simona Halep i en super tre sæts finalekamp, en kamp hvor de to spillere – som spiller nogenlunde samme type tennis – fik presset hinanden til at yde deres bedste og derved i en meget seværdig kamp vise verden, hvor gode tennisspillere de rent faktisk er.

Opvisnings- eller benhård præstationsturnering?

Ja, det kunne blive “både og”.

Caroline har på forhånd besluttet OG annonceret, at dette er hendes sidste turnering. Vil denne situation virke som motivationsfaktor eller som nerve/stressfremkaldende hæmsko? Eller som begge dele gennem turneringen?

Caroline har givet udtryk for, at hun går efter at vinde turneringen og mener selv, hun er i stand til det. Med det kendskab, man kan have til Carolines holdning, er det næppe overraskende, at hun vil gå efter at præstere, at hun går efter trofæet. Sådan set er opvisningsturneringen altså ikke nu og her i Melbourne, men henlagt til København i maj mod Serena. 

Australian Open 2020 er således ifølge Caroline en præstationsturnering, hvor hun satser på at hjemtage trofæet.

De mentale styrker er velkendte, og at Caroline er i stand til at udelukke alt andet i kampsituationen, er velkendt. Men hun har også ved nogle lejligheder vist, at følelserne kan spille spille ind og påvirke hende og hendes spil. 

I denne turnering er der tale om en ekstraordinær situation, og det bliver i sig selv spændende at se, hvorvidt Caroline han holde fokus og koncentrationen på spillet og på kampen, uden at for mange følelser griber forstyrrende ind. Vi får se.

Men i hvertfald må omgivelsernes sædvanligvis anvendte kriterier for vurdering af muligheder for at Caroline når langt i turneringer såsom seedninger, ranglisteplaceringer, head2heads og spillernes resultater på det seneste antages at være af beskeden relevans, og ligeså hvem Caroline møder og hvornår i turneringen. Det handler primært om Caroline selv og hendes egne præstationer.

Caroline Wozniacki
© 2018 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

Lutter gode modstandere

Det sikre på nuværende tidspunkt er, at Caroline i første runde møder Kristie Ahn, p.t. # 92 på verdensranglisten. Ahn ser på papiret ikke skræmmende ud, men hun har dog i 2019 slået blandt andre Ostapenko – 2 gange, Kuznetsova og Mertens.

Hvis Caroline vinder den kamp, kan meget – grænsende til alt – ske. På papiret venter formentlig seeded (23) Dayana Yastremska i anden runde. Tredje runde modstanderen kunne blive seeded (12) Johanna Konta. Fjerde runde kunne blive en for mange ønskekamp mod seeded (8) Serena. Først fra og med femte runde kunne Caroline møde en af de fem topseede, nemlig (3) Naomi Osaka, (1) Ashleigh Barty, (2) Karolina Pliskova, (4) Simona Halep, (5) Elina Svitolina.

Caroline mener selv stadigvæk, at hun kan slå enhver af de andre spillere, og det er formentlig en fair mening, forudsat to grundlæggende forhold er til stede: At Caroline mentalt og fysisk er på toppen, samt at hendes spillemæssige niveau er i helt top.

Præstationerne i Auckland indikerer, at dette godt kan være tilfældet. Men verdenstoppen er så bred, at så godt som alle vil være i stand slå Caroline på dagen. 

Caroline må anses som værende blandt de omkring 30 spillere, der er i stand til at vinde Australian Open. Men der er også risiko for tidlig exit.

Forventningerne

Caroline skal ikke bevise noget overfor nogen. Hun har opnået sine mål om at blive den bedste i verden og at vinde en Grand Slam. Hun har vist og bevist sine kvaliteter gennem de mange år som professionel, så grand finalen må dybest set handle om en værdig afslutning som en af verdens bedste tennisspillere. Det kan gøres i en god, velspillet, seværdig kamp mod en god, velspillede modstander, nærmest uanset hvem denne iøvrigt måtte være – de er alle gode – og hvor langt henne i turneringen, den spilles. 

Selvfølgelig må håbet være finalen. Men det er måske alligvel ikke så afgørende, som blot det, at Caroline kommer godt afsted og efterlader det indtryk, hendes glorværdige karriere fortjener. 

Der skal nok være mange, der (næsten) ligeså gerne vil se slutningen på Carolines grand finale i en superkamp mod Serena i fjerde runde, som mod “en eller anden” i finalen. Men det første udelukker jo ikke det andet.

I Omgivelsernes er der nok mange varianter af forventninger. Men udover det sportslige, udover forhåbninger om at se Caroline spille på højt niveau og vinde, vil det nok meget handle om, følelsesmæssigt at vakle mellem glæden over at se Caroline spille på en af de store arenaer og vemodet over, det ikke bare er en Grand Slam men også er tid til tæppefald ved grand finalen ved en dansk verdensstjernes sidste optræden. 

Australian Open afvikles 20/1-2/2 2020.