Caroline Wozniacki har fået en rimelig vej til 1/8-finalen, hvorefter både Serena Williams og Maria Sharapova kan blive uoverstigelige forhindringer

Selvom al erfaring viser, at det er komplet umuligt at forudse resultatet af alle kampe inden en Grand Slam turnering, kan man som regel gå ud fra, at Serena Williams vil stå med trofæet hos damerne og Djokovic hos herrerne, som Anders Høegh Lammers vil lave oplæg til – formentlig med nogenlunde samme konklusion kan man formode.

Systemet med seedninger forud for en Grand Slam er så viseligt indrettet, at de højst rangerede spillere undgår at møde hinanden i de første runder, hvilket især tilgodeser de 4 øverst rangerede, der først i 3. runde (R32) kan møde andre seedede, som endda er de lavest seedede 25-32, hvilket også gælder for 5-8. seedede.
Seedet 9-12 kan i samme runde højst møde seedet 21-24, og seedet 13-16 kan møde 17-20.

For alle andre spillere er der 50 procent chance for, at man allerede i 1. runde (R128) møder en seedet spiller, og allerede i 2. runde (R64) kan de “heldige”, som slap for at møde en seedet i 1. runde, ikke undgå det samme, med mindre de er “dobbelt-heldige”, så den seedede spiller alligevel tabte den første kamp, hvilket typisk sker for 5-6 seedede spillere – nogle gange lidt færre men ofte også hyppigere, og et lignende antal seedede falder som regel også fra i 2. runde, hvor de stadig møder useedede spillere.

3 andenrunde nederlag ved Grand Slams i 2015

Det var lige præcis, hvad der skete ved hele 3 Grand Slam turneringer for Caroline Wozniacki i 2015, hvor hun tabte allerede i 2. runde til useedede spillere.

I Australian Open var hun direkte uheldig med lodtrækningen, da hun i 2. runde mødte Victoria Azarenka, som efter en skadespause var helt nede som no. 41 og derfor udenfor seedningerne, og derfor med rette kunne betegnes som en “bombe” for de øvrige seedede, og bomben faldt tilfældigvis ned og ramte 8. seedede Caroline, der desuden efter en god start på sæsonen med finale i Auckland ugen efter blev skadet i første kamp i Sydney mod Barbora Strycova (CZE).

Efter en semifinale i Dubai blev Caroline i Doha igen ramt af “bomben” – dog først i kvartfinalen, hvor hun igen tabte til Azarenka, som de seneste år har haft krammet på danskeren, som ellers indtil 2011 havde haft overtaget.
Ugen før den næste Grand Slam, som er French Open, stod Azarenka igen i vejen og sendte Caroline ud i hendes første kamp ved WTA Premier i Rom.

Ved French Open blev Caroline igen ekspederet ud af turneringen i 2. runde af en useedet spiller, som denne gang var Julia Goerges, der har det powerfulde spil, som altid har gjort ondt på Caroline, når det vel at mærke lykkes for dem at holde antallet af de vindere, som de er nødt til at gå efter for at vinde, rimeligt højt sammenlignet med de fejl, der uundgåeligt vil komme, når man er tvunget til at gå efter slagene.
Selvom statistikkerne ofte viser et højt antal uprovokerede fejl, er det således et logisk resultat af denne satsning, men Goerges har formået at vinde halvdelen af de 8 indbyrdes opgør mod Caroline.

Ved Wimbledon undgik Caroline at blive sendt ud af en useedet, idet hun nåede 1/8-finalen, hvor hun tabte til Garbine Muguruza (ESP), men i optakten til US Open gik det for alvor skævt, da hun tabte sin første kamp i både Stanford, Toronto og Cincinnati, til hhv. Varvara Lepchenko (USA), Belinda Bencic (SUI) og – som sædvanlig – Azarenka, hvilket var i en periode, hvor Caroline desuden døjede med skader.

I den sidste turnering inden årets sidste Grand Slam, US Open, blev der rettet lidt op på helhedsindtrykket, da hun nåede semifinalen efter at have uddelt æg (6-0) til både Allison Riske (USA) og Caroline Garcia (FRA) i 1. og 3. runde, og i 2. runde overlevede hun 3-4 matchbolde mod den senere US Open finalist Roberta Vinci, men i semifinalen tabte hun til Petra Kvitova (CZE).

Ved US Open uddelte Caroline igen æg, da hun i 1. runde vandt over Jamie Loeb (USA), som var no. 411 og med på wildcard, men i 2. runde tabte hun sensationelt til Petra Cetkovska (CZE), som var no. 149.

1/8-finale mod Serena sandsynlig udgang for Caroline

Som det fremgår af ovenstående var 2015 således et skuffende Grand Slam år for Caroline, som aldrig fandt ind i den gode rytme, som hun sluttede med i 2014, hvor hun i semifinalen mod Serena ved WTA-slutspillet førte 4-1 i 3. sæts tiebreak i en kamp, som blev kåret som årets bedste.

På baggrund af præstationerne i 2015 med 3 tidlige Grand Slam exits kan Carolines kritikere have gode argumenter for, at der er stor risiko for, at hun heller ikke i 2016 når særlig langt ved Australian Open.
Man skal dog være meget stor pessimist på Carolines vegne, hvis man på baggrund af fredagens lodtrækning forventer, at hun igen vil være ud efter 2. runde.

I 1. runde møder hun no. 78 Yulia Putintseva (KAZ), som hun aldrig tidligere har mødt, men som alle andre deltagere ved WTA og Grand Slam turneringer vil der altid være en risiko for et uventet nederlag, hvis Caroline ikke spiller på et nogenlunde niveau.
Det samme vil være tilfældet i 2. runde, hvor hun enten møder no. 79 Mariana Duque-Mariño (COL) eller den kinesiske wildcard spiller Han Xinyun, der er no. 161.

Først i 3. runde bør der for alvor blive spænding om udfaldet, når Caroline formentlig møder no. 19 Sara Errani (ITA), som indleder mod no. 60 Margarita Gasparyan (RUS) og derefter vinderen af no. 84 Kurumi Nara (JPN) mod no. 154 Oceane Dodin (FRA), som har wildcard.
Caroline har dog normalt haft godt styr på italieneren, som hun senest besejrede ved US Open 2014 så overbevisende som 6-0, 6-1, og Errani har heller ikke den power, som er nødvendig, hvis Caroline ellers er i rimelig form, så alt peger i retning mod avancement til 1/8-finalen.

Her er den sandsynlige udgang da også, at turneringen slutter for Caroline, da det med stor sandsynlig vil være Serena Williams, der står på den modsatte side af nettet.
Det er svært at fremdrive et eneste argument for, at Caroline kan vinde dette opgør, med mindre hun pludselig er oppe på samme højder som ved deres møde ved WTA-slutspillet i 2014.

Camila Giorgi kan måske overraske en rusten Serena

Den største mulighed for videre avancement i turneringen vil formentlig være, hvis Serena i sin første kamp skal banke en stor mængde rust af, inden hun finder det gode spil frem igen.
Her ligger måske endda en “bombe” i lodtrækningen, idet Serenas modstander i 1. runde er no. 35 Camila Giorgi (ITA), som ofte har vist, at hun på sine bedste dage kan gøre livet surt for de bedste, og rammer hun dagen mod en “rusten” Serena, kan en sensation langt fra udelukkes.

Bliver det tilfældet øges Carolines chancer for at slippe igennem 1/8-finalen væsentligt. Den sandsynlige modstander bliver i så fald enten Giorgi eller – måske endnu mere sandsynligt – no. 29 Anna Karolina Schmiedlova (SVK), som i 2015 besejrede Caroline i deres hidtil eneste indbyrdes opgør i Wuhan 8-6 i tiebreak i 3. sæt.
Caroline har også haft problemer flere gange mod Giorgi, og indbyrdes er stillingen 2-2.

Skulle det helt mod forventning lykkes Caroline at slippe videre til kvartfinalen, møder hun ifølge seedningen Maria Sharapova (RUS), som Caroline flere gange har besejret ved de store turneringer, bl.a. US Open og WTA-slutspillet i 2014, men Sharapova vandt det seneste opgør, som var på grus i Madrid, i 3 sæt.
Andre kandidater til den kvartfinale er no. 14 Belinda Bencic (SUI), no. 25 Svetlana Kuznetsova (RUS) og no. 28 Anastasia Pavlyuchenkova (RUS).

Er Caroline først nået dertil – og i øvrigt har fundet det gode spil og har selvtillid – kan hvad som helst ske i både semifinale og en eventuel finale, men det må nok indrømmes at være mest ønsketænkning.
Vinderen af kvartfinalen møder vinderen af den 2. fjerdedel, hvor de højst seedede er 4. seedede Agnieszka Radwanska (POL), som med sejren i Schenzhen fik skubbet Sharapova ned på en 5. seedning, og desuden 6. seedede Petra Kvitova (CZE), 10. seedede Carla Suarez Navarro (ESP) og 13. seedede Roberta Vinci (ITA), ser helt uventet vandt semifinalen i US Open over Serena og derefter tabte finalen til landsmanden Flavia Pennetta, som har proklameret, at hun ville indstille karrieren. Hun har dog bibeholdt sin placering på ranglisten, hvilket har fået mange til at gætte på, at hun vil deltage i OL til sommer.

Det sandsynligste må være, at semifinale pladsen bliver enten Radwanska eller Kvitova. En outsider kan være 24. seedede Sloane Stephens (USA), som vandt i Auckland efter at have besejre Caroline i semifinalen.

Azarenka kan fuldføre comeback med finale

Et af de helt store spørgsmål er, om Victoria Azarenka omsider er ved at finde helt tilbage til det niveau, der tidligere bragte hende helt til tops, da hun i 2012 afløste Caroline som no. 1 på ranglisten.
Azarenka er seedet 14, og hun er havnet i samme fjerdedel som 3. seedede Muguruza, hvor også 18. seedede Elina Svitolina (UKR) og 32. seedede Caroline Garcia (FRA) befinder sig.

Det er højst sandsynligt, at Azarenka efter den overbevisende indledning med sejr i Brisbane, kan nå videre til semifinalen, hvor hun i så fald vil møde vinderen af nederste halvdel, hvor Simona Halep er seedet 2.
Haleps største konkurrenter frem mod en semifinale vil formentlig være 8. seedede Venus Williams (USA), 9. seedede Karolina Pliskova (CZE), 15. seedede Madison Keys (USA) eller 20. seedede Ana Ivanovic (SRB).
Det er dog tvivlsom, at Venus er i stand til at holde dampen oppe så langt fremme i turneringen, mens vinderen af en 1/8-finale mellem Keys og Ivanovic meget vel kan blive Haleps modstander i kvartfinalen, men den anden kvartfinale afhænger af 1/8-finaler Venus vs. Sabine Lisicki (GER) og Karolina Pliskova vs. Ekaterina Makarova (RUS).

Skal man vove pelsen og forsøge at forudsige slutkampene, bliver det
Semifinaler: Serena vs. Kvitova og Azarenka vs. Halep
Finale: Serena vinder over Azarenka.