Trods 9 franske serve-esser på lynhurtigt underlag skabte Holger Rune spænding om udfaldet i 1. sæt, men forsøg på selv at forcere serven i 2. sæt mislykkedes

Efter nederlaget i kvalfinalen til ATP Challenger turneringen Internazionali di Tennis Citta’ di Parma fik Holger den bedst tænkelige mulighed for at få et godt resultat med hjem fra Italien, da han som Lucky Loser overtog pladsen som 2. seedet og i 1. runde mødte 26-årige Mathias Bourgue (FRA), som Holger i august havde vundet over 7-6(2), 6-1 på grus i kvartfinalen ved en M25 turnering i Vogau i Østrig.

Turneringer uge 45: Holger Rune “dobbelt-heldig” og får stor chance i Parma Challenger

Inden kampen var Holger dog advaret om, at Bourgue kunne være en giftig modstander på hardcourt, og det viste sig ganske rigtigt, at franskmanden havde stor fordel af det hurtige underlag, som gav ekstra fart på hans effektfulde server, som resulterede i 100 procents udnyttelse i franskmandens første 3 servepartier, som han vandt rent.

Holger udlignede ganske vist til 1-1 efter et rent serveparti, hvorimod han i sit næste serveparti skulle bruge en ekstra fordel efter fransk udligning ved 40-15, men da Holger servede ved 2-3 kom han i problemer efter en forhånd i nettet til 15-40, og efter at Holger havde afværget den første mulighed med en baghåndsvinder, afsluttede Bourgue en længere duel med en baghånd longline, hvorved Holger blev brudt til 2-4.

Bourgue vandt også de to første bolde i næste serveparti, inden det omsider lykkedes for Holger – efter 14 vundne franske point bag serven – at vinde et point i modstanderens serv, da han afgjorde en slagudveksling med et smash, og stillingen blev 30-30 efter en dobbeltfejl.
Det lykkedes for Holger at sætte endnu en servereturnering i spil, og han vandt duellen efter fransk fejl i nettet, hvorefter Holger igen returnerede 1. serven og vandt den efterfølgende slagudveksling, da franskmanden sendte bolden for langt, og Holger var helt tilbage i sættet, da han holdt serv fra 40-15.

Resten af sættet holdt begge serv uden at være i problemer i egne servepartier, og derfor blev sættet – ligesom i det første opgør i august – afgjort i tiebreak, hvor Holger blev presset til en defensiv halvflugtning, som Bourgue fulgte op med passerslag til minibreak ved 1-2, men Holger tog det straks tilbage efter samme opskrift, da han passerede franskmanden til 2-2.
Efter sidebytte ved 3-3 vandt Holger en længere slagudveksling til 4-3 og fik derved lagt presset over på franskmanden, der dog med sit 9. es i sættet og en efterfølgende 1. serv på linjen til 5-4 flyttede presset tilbage på Holger, der efter en længere duel bag 2. serven sendte bolden en anelse for langt til franske sætbolde ved 6-4.
Den første blev afværget efter dansk serv, men sættet blev afgjort, da Holger derefter sendte returneringen af franskmandens 2. serv i netkanten.

Det var således ganske små marginaler, der afgjorde sættet, som kunne være gået begge veje, men franskmandens effektive server på det hurtige underlag var en væsentlig årsag til udfaldet.

Holger indledte 2. sæt med et overbevisende serveparti til 1-0, men Bourgue fortsatte med at fyre eksplosive server af sted, og han udlignede til 1-1 efter et rent parti med både 2 esser og en servevinder.

Derfor gjaldt det for Holger om holde sig inde i sættet ved at holde sine egne servepartier og vente på en åbning i franskmandens serv, men Holger kom i stedet under pres, da en duel bag 2. serven blev afsluttet med en forhånd over baglinjen, og efter endnu en 2. serv blev 2. bolden ligeledes for lang.
Næste 1. serv ramte netkanten og landende udenfor feltet, og i stedet fulgte en dobbeltfejl til 0-40, og 1. serven svigtede igen, inden Holger efter endnu en 2. serv sendte 2. bolden for langt til et rent fransk break til 2-1.

Medgangen gav Bourgue yderligere vind i sejlene, og han fortsatte med overbevisende server, og han fik et stadigt større overtag i spillet, da han med endnu et rent serveparti, som blev afsluttet med en servevinder og sit 12. es, bragte sig på 3-1.

Selvom Holger indledte det næste serveparti med at få 1. serven i spil, fik Bourgue alligevel overtaget i duellen, som sluttede med dansk fejl, og en dobbeltfejl til 0-30 øgede presset yderligere, og efter endnu 2 danske fejl og rent break til 1-4 var det svært at få øje på, at Holger kunne vende kampen, især ikke da Bourgue derefter både leverede endnu et es og fulgte en 2. serv på linjen op med vinder ved nettet til 40-15 og sluttede partiet sit 14. es til 5-1.

I Holgers efterfølgende serveparti fortsatte franskmanden dominansen og pressede Holger til fejl til både 0-15 og 0-30, inden Holger reducerede til 15-30 efter fremstød til nettet, men en fejl på 2. bolden efter en presset returnering på 2. serven betød 2 matchbolde, hvor Holger afværgede den første med vinder på 2. bolden, men på den næste matchbold sendte Holger fra en presset position i forhåndshjørnet bolden i nettet til fransk revanche 7-6(5), 6-1.

Selvom det for seerne på livestream kunne se ud til, at Holger stemplede ud af kampen, da han blev brudt til 1-2 i 2. sæt, fandt hans coach alligevel grund til at anerkende Holgers indsats.
Efter kampen erkendte Holger, at han forsøgte at forcere tingene, da Bourgue fortsatte med sine effektive server på det hurtige underlag, og derfor forsøgte Holger selv at gå for meget efter sin egen 1. serv i stedet for at fortsætte med de servemønstre, som havde fungeret i 1. sæt, hvor kampen var helt lige.

Derfor kan Holger tage den erfaring med fra kampen, at det gælder om at holde fast i det spil, som fungerer, og ikke satse ved at forsøge at forcere spillet.

ATP Challenger: Ærgerlige 1.runde nederlag til både Mikael Torpegaard og Holger Rune

Mikael Torpegaard havde få timer forinden spillet 1. runde ved Challenger Eckental i Tyskland, og ligesom i sidste uge måtte begge de største danske håb på herresiden forlade en Challenger i 1. runde, da Torpegaard mødte 23-årige Roman Safiullin (RUS), der i 2015 vandt junior-udgaven af Australian Open.

Torpegaard fik ellers den bedste start, da han vandt 1. sæt 6-4, men russeren vandt 2. sæt med samme cifre, og i 3. sæt blev danskeren brudt til både 1-2 og 1-4, hvorefter kampen sluttede med russisk sejr 6-4, 4-6, 6-2.

Mikael Torpegaard
© KJSelekta.dk – Mikael Torpegaard ved Davis Cup i Holbæk Sportsby 2020
Forrige artikelTurneringer uge 45: Holger Rune “dobbelt-heldig” og får stor chance i Parma Challenger
Næste artikelRang- og Entrylister uge 45->: Clara Tauson fortsætter opstigning til no. 151 på WTA-ranglisten
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.