Peter Gojowczyk fik "foræret" break i starten af 3. sæt efter et par dårlige stopbolde, og han var på vej mod sejren ved 5-3 30-0, da Holger Rune fik "gaven" retur med dobbeltfejl og 3 hurtige tyske fejl

Selvom 17-årige Holger Vitus Nødskov Rune fortsat er udenfor top 300, får han af betting-tjenester nogle gange tildelt favorit-rollen, når han møder spillere fra top 100 på ranglisten, og det samme var tilfældet, da han i kvalfinalen til ATP 500 Barcelona Open Banc Sabadell mødte Peter Gojowczyk (GER), der aktuelt er no. 130 men for knap 3 år siden var i top 40.

En medvirkende årsag til de optimistiske odds på Holgers vegne har formentlig været den overbevisende sejr i 1. kval-runde mod Mikael Ymer (SWE).

ATP 500 Barcelona: Taktisk disciplin gav Holger Rune storsejr over Mikael Ymer

Førnævnte kamp blev først og fremmest vundet som følge af en disciplineret indsats, men manglende disciplin på et vigtigt tidspunkt var meget tæt på at blive årsag til, at den 31-årige rutinerede tysker kunne trække sig sejrrigt ud af kvalfinalen.

I et jævnbyrdigt 1. sæt havde Holger ved stillingen 2-2 kampens første reelle mulighed for at bryde modstanderens serv, da han pressede Gojowczyk til en fejl til 15-40 i hans forhånds-hjørne, men tyskeren afværgede med en fremprovokeret dansk fejl og et es, hvorefter Holger pressede tyskeren i baghånden til endnu en fejl og dermed 3. break-mulighed.
Gojowczyk afværgede muligheden, da han fulgte op ved nettet efter at have presset Holger i baghånden, og da Holger derefter forivrede sig med en fejl fra baghånden, kunne tyskeren alligevel sikre sig partiet efter at have afværget 3 break-muligheder, hvor han skærpede koncentrationen.

Når flere break-muligheder ikke bliver udnyttet, er det næsten mere reglen end undtagelsen, at modstanderen i det næste serveparti selv får muligheden for break, og det var præcis hvad der skete, da Gojowczyk afsluttede en længere baghånds-duel med en skarp vinklet vinder til 0-30, og efter en dansk servevinder, blev Holger presset til en fejl på returneringen af den næste 2. serv til 15-40.
Begge break-muligheder blev dog afværget efter et par tyske fejl, men en dårlig beslutning – i form af en lidt for bred stopbold efter den næste 2. serv – gav ny tysk break-mulighed, som Holger reddede med en longline passer-vinder, men han var straks under pres igen efter en dobbeltfejl.
Et forsøg på at passere Holger efter en god 1. serv bliver for langt, men tyskeren fik endnu en mulighed, da Gojowczyk vandt en duel ved nettet efter en dansk stopbold, hvorefter en dansk fejl fra forhånden gav tyskeren et afgørende break efter et udisciplineret parti med både dobbeltfejl og mindre velvalgte stopbolde var afgørende for sættet.

Holger var tæt på at blive brudt igen, da han efter en vellykket stopbold til 40-30 lavede dobbeltfejl ved både 40-30 og ved den næste fordel, men han holdt dog serven til 3-5.

Da Gojowczyk derefter servede for sættet, var han tæt på at invitere Holger tilbage efter en dobbeltfejl til 15-40, men en skarp serv og efterfølgende es afværgede begge muligheder med maner, og i stedet blev Holger derefter presset til en fejl, som betød tysk sætbold, som blev afgjort efter en længere duel, hvor Holger som den første mistede tålmodigheden og lagde en stopbold, som Gojowczyk straks straffede, og derved sikrede han sig sættet 6-3.

Sættet blev således afgjort med et enkelt break, og starten på 2. sæt tydede på, at det også ville blive tilfældet i 2. sæt, hvor begge holdt serv uden at være under pres, selvom Gojowczyk var med til 40-40 i Holgers 2. serveparti efter en stopbold i nettet, men den første reelle åbning opstod efter en kæmpestor tysk fejl til 30-40, hvorefter endnu en fejl – via netkanten – gav dansk break til 5-3, hvorefter Holger i sit næste serveparti havde 3 sætbolde efter en vinder på 2. bolden, og en efterfølgende dobbeltfejl fik ingen indflydelse, da Holger i den næste duel holdt disciplinen, indtil sættet blev afgjort med en tysk fejl til 6-3.

Efter at Gojowczyk havde indledt 3. sæt med at holde serv, opstod den situation, der blev henvist til ovenfor, idet Holger i sit efterfølgende serveparti glemte disciplinen, men lagde en stopbold, som Gojowczyk straffede med et modstop, som desuden bevirkede at Holger faldt og fik behandling under en medical timeout.
Da spillet blev genoptaget, valgte Holger igen at lægge en stopbold, som førte til tysk point og dermed break til 2-0, og selvom Holger derefter udlignede 40-0 til 40-40, holdt Gojowczyk alligevel serv til 3-0.

Holger kom derefter på tavlen efter et sikkert serveparti til 1-3, og han var tæt på at få chancen for at bryde tilbage, da Gojowczyk satte en 40-15 føring over styr med en dobbeltfejl til 40-40, og efter endnu en tysk fordel fik Holger foræret en break-mulighed efter yderligere 2 tyske dobbeltfejl, men en skarp tysk 1. serv fremtvang fejl på returneringen, hvorefter Gojowczyk slap med skrækken og holdt serv til 4-1.

Begge holdt derefter serv uden større problemer, hvorved Gojowczyk kunne serve for kampen ved 5-3, og efter 2 danske fejl var tyskeren betænkelig tæt på målstregen ved 30-0, hvor der tilsyneladende indsneg sig lidt lukker-nerver med en dobbeltfejl efterfulgt af en direkte fejl på 2. bolden til 30-30, og efter en kort duel sendte Gojowczyk igen en bold i nettet til dansk break-mulighed, som blev udnyttet efter endnu en fejl direkte på 2. bolden efter den tredje 2. serv i træk.

Holger var ikke sen til at udnytte invitationen, da han udlignede med et rent parti til 5-5,  og i tyskerens næste serveparti fik Holger igen en gave med en dobbeltfejl ved 30-15, og efter yderligere 2 tyske fejl, var Holger pludselig i teten med break til 6-5, og efter en servevinder til 15-0 og tysk fejl på returneringen af en dyb 2. serv samt et servees havde Holger 3 matchbolde.
Den første blev dog afværget med en dyb retur på 2. serven, og en tysk slice på sidelinjen medførte fejl til 40-30, inden en tysk forhånd blev for lang og kostede tyskerens ketsjer en hård medfart med flere kast mod gruset i irritation, mens Holger kunne juble over sin genkomst i kampen, som han derved vandt 3-6, 6-3, 7-5.

Revanche-opgør mod Ramos-Vinolas

Efterfølgende er vinderne af kvalfinalerne blevet indplaceret i lodtrækningen til hovedturneringen, hvor der dog er foretaget en enkelt ændring, idet 15. seedede Casper Ruud har meldt afbud som følge af en skade i højre arm.
I stedet overtages hans plads i lodtrækningen af 32-årige Adrian Mannarino (FRA), hvilket Holger næppe er utilfreds med, da han formentlig hellere vil møde franskmanden, hvis det lykkes for Holger at spille sig videre fra 1. runde (R64), hvor han møder 33-årige Albert Ramos-Vinolas (ESP), som Holger var på sejrskurs mod, indtil han på grund af manglende erfaring mistede grebet om kampen i sin ATP-debut mod spanieren ved Argentina Open i starten af marts måned.

ATP Buenos Aires: Holger Rune på sejrskurs mistede grebet i ATP-debut

I modsætning til de 5 øvrige vindere fra kvalfinalerne skal Holger ikke i aktion mandag, og derfor bliver kampen mod Ramos-Vinolas først spillet tirsdag, og den bliver med al sandsynlighed vist på TV 2 Sport X, der dækker turneringen, som har disse kampe på programmet mandag:

Pista 2 indleder kl. 1200 med double, hvor 4. seedede Wesley Koolhof (NED) og Lukasz Kubot (POL) møder 17-årige Carlos Alcaraz og Pablo Carreno Busta, der har wildcard, hvilket Alcaraz også har i single, hvor han tirsdag møder Frances Tiafoe (USA).

 

Forrige artikelATP 500 Barcelona: Taktisk disciplin gav Holger Rune storsejr over Mikael Ymer
Næste artikelTurneringer uge 16: Mulighed for at følge danske Davis Cup spillere i aktion
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.