Holger Rune byggede videre på selvtilliden efter at have brudt stimen af nederlag, og han var yderst tæt på at presse Aslan Karatsev til et afgørende sæt. Til gengæld er han sammen med Hugo Gaston videre i double efter fornem sejr over flerdobbelte Grand Slam vindere

Selvom 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune stadig ikke fandt sit absolutte topniveau frem, da han tirsdag i 1. runde ved ATP 250 Open 13 Provence i Marseille vandt over no. 169 Zizou Bergs, kunne sejren alligevel få uvurderlig betydning for kommende kampe, da en ond spiral med mange 1. runde nederlag i træk nemt kan påvirke en spillers selvtillid i yderligere negativ retning.

ATP 250 Marseille: Holger Rune bryder stime på 5 nederlag i træk efter 0-5 skrækstart

Der ventede dog Holger en på papiret næsten umulig opgave, da han i onsdagens 1/8-finale mødte 4. seedede no. 15 Aslan Karatsev (RUS), der indtil for 1 år siden var uden for top 100, men efter en semifinale ved Australian Open bragede han direkte ind i top 50, og en måned senere var han i top 30, da han vandt ATP 500 i Dubai, og siden da er han avanceret yderligere til en rangering som no. 14 i starten af februar.

2021 Australian Open: Day 9
2021 Getty Images – Aslan Karatsev ved Australian Open 2021

Da Holger vandt lodtrækning, valgte han at lade russeren starte med at serve, hvilket ofte kan være en god taktik, da det var russerens første kamp i turneringen, idet han var oversidder i 1. runde.
Taktikken var tæt på at lykkes, da Karatsev ved 30-30 sendte en baghånd for lang, og da Holger satte en dyb retur på russerens 2. serv, var chancen for et tidligt break til stede, men Holger fik ikke lagt tilstrækkeligt pres på det næste slag, hvorved Karatsev fik overtaget og pressede Holger i forhånden, hvor han valgte en defensiv slice, der blev for kort, så Karatsev kunne redde muligheden med en vinder modsat.

I Holgers første serveparti kom han straks under pres, da han efter en russisk retur-vinder på baglinjen kom bagud 15-40, men en lang returnering efter en velplaceret 1. serv reddede den første break-mulighed, hvorefter Holger på 2. bolden efter 2. serven lagde en stopbold, som Karatsev ikke kunne holde indenfor linjen.
Karatsev spillede sig dog frem til endnu en break-mulighed, da en flugtning fra Holger blev for uskarp, og russeren havde en stor mulighed for at afgøre bolden med en cross baghånd, der dog endte i nettet.
Karatsev fik endnu en break-mulighed, som blev afværget i en yderst presset situation baghånden, hvor Holger styrede bolden langs linjen, hvorefter han omsider reddede partiet til 1-1.

Foto: Corinne Dubreuil/Open 13

Begge vandt derefter deres serveparti, indtil Karatsev i det “psykologiske 7. parti” – som i dette tilfælde virkelig levede op til betegnelsen – satte 40-0 over styr i egen serv, og han udnyttede heller ikke en efterfølgende fordel, hvor han blev passeret ved nettet med en “banan-skruet” forhånd fra Holger, og på endnu en fordel blev russeren utålmodig efter en cross duel i baghånden, men da han forsøgte at gå longline blev bolden for bred.

I stedet fik Holger en break-mulighed efter en russisk afbrænder fra forhånden, men Karatsev afværgede med en servevinder, der sad direkte i T-krydset.
Et yderst nonchalant forsøg på en russisk stopbold, gav Holger endnu en break-mulighed, men selvom Holger fik god dybde på servereturneringen, afværgede Karatsev muligheden med en sublim forhånd helt ude i Holgers forhåndshjørne, hvorefter russeren vandt partiet.

Det er en velkendt reaktion, at en spiller bliver brudt i det næste parti, når flere break-muligheder ikke blev udnyttet, og præcis det samme skete, da Holger blev fanget på det forkerte ben og kom bagud 15-40 i egen serv, og på den første break-mulighed ramte Holger bolden på rammen, så den landede langt udenfor, og dermed var 1. sæt afgjort, da Karatsev ved 40-15 i sit næste serveparti vandt sættet 6-3.

ATP 250 Marseille 2022
Foto: Corinne Dubreuil/Open 13

I 2. sæt fulgtes spillerne igen ad til 3-3, hvorefter der fulgte endnu et psykologisk 7. parti, hvor Karatsev havde break-mulighed ved 30-40, men et forsøg på en russisk stopbold blev forpurret, da Holger pressede Karatsev til en fejl, da han lagde bolden ned langs linjen.
Karatsev fik en ny break-mulighed, da Holger blev for passiv fra forhånden i den næste duel og overlod initiativet til russeren, der straks fremprovokerede en dansk fejl.

En russisk fejl fra forhånden forhindrede dog, at Holger blev brudt i denne omgang, men da Holger servede næste gang ved 4-4, havde Karatsev igen break-mulighed ved 30-40, men en russisk baghånd direkte i nettet efter Holgers 2. serv afværgede muligheden, men en efterfølgende dansk dobbeltfejl betød endnu en break-mulighed, som denne gang blev udnyttet, da Holger blev presset til fejl.

ATP 250 Marseille 2022
Foto: Corinne Dubreuil/Open 13

Statistikken for 2. sæt viste på dette tidspunkt, at Karatsev både fik flest 1.server i spil, og han havde desuden den bedste udnyttelse bag 1. serven, og derfor talte meget lidt for, at han ikke kunne serve kampen hjem ved 5-4.

Imidlertid svigtede 1. serven pludselig russeren, der desuden var begyndt at trække på sit venstre ben som muligt tegn på ømhed i læggen.
Desuden viste statistikken, at Holger i 2. sæt havde godt styr på situationen, når Karatsev måtte ty til 2. serven, og derved fik Holger spillet sig frem til break-muligheder ved 15-40, da han afsluttede en duel med en longline vinder fra forhånden i fuldt løb.

2 velplacerede 1. server afværgede dog begge break-muligheder, men en direkte vinder på returneringen af russerens 2. serv skaffede endnu en chance for at bryde tilbage, og denne gang lykkedes det, da Holger med en skarp cross retur på en 1. serv, der sad perfekt helt ude i baghånden, fik presset Karatsev til at sende den næste bold ud af banen.

På dette tidspunkt spillede Holger på et ekstremt højt niveau, som blev bibeholdt, da han vandt sit serveparti til 6-5 efter 40-15, og derefter fulgte kampens længste parti, da Karatsev servede for at tvinge sættet ud i en tiebreak.

ATP 250 Marseille 2022
Foto: Corinne Dubreuil/Open 13

Selvom Karatsev førte både 30-15, 40-30 og havde yderligere en mulighed for at udligne til 6-6, bevarede Holger kontakten, først og fremmest fordi han stadig havde godt styr på russerens 2. server, hvor statistikken på dette tidspunkt viste, at Karatsev kun havde vundet 2 point af 13 mulige bag 2. serven.

Da Holger derefter fik sin første sætbold efter en dyb returnering, der fremtvang russisk fejl, svigtede 1. serven fortsat, men til gengæld satte han 2. serven direkte mod kroppen, hvor Holger ikke kunne få rigtigt ram på bolden.
En russisk fejl på 2. bolden efter den efterfølgende 1. serv gav Holger ny sætbold, men selvom 1. serven igen svigtede, blev en velplaceret udad-skruet 2. serv fulgt op og afgjort ved nettet.

 

Da Karatsev derefter igen havde chancen for at udligne, blev muligheden forpasset efter en dobbeltfejl, hvorefter Holger med en ren longline vinder på servereturneringen havde sætbold for 3. gang, og igen svigtede russerens 1. serv, men endnu en gang afværgede han sætbolden, da han tog initiativet og fik overtaget i duellen.
Herefter havde Karatsev 3 gange mulighed for at afgøre partiet, men Holger insisterede på at forsøge at spille sig til endnu en sætbold, hvilket lykkedes efter en skarp servereturnering, som pressede Karatsev til at sende bolden i nettet.
For en gangs skyld fik Karatsev 1. serven i spil på en dansk sætbold, men alligevel var Holger helt med i duellen, som dog sluttede med en russisk cross vinder, der sad på linjen.
Herefter lykkedes det omsider for Karatsiv at udnytte sin 7. fordel i partiet, som varede 15 minutter.

I den afsluttende tiebreak, kom Holger skidt fra start med et minibreak, og da han blev brudt igen til 1-4 var løbet kørt, da Karatsev vandt de næste 3 point og vandt kampen 6-3, 7-6(1).

Når ærgrelsen og skuffelsen over de uudnyttede sætbolde har lagt sig, kan Holger være godt tilfreds med sin indsats, som uden tvivl kan styrke selvtilliden yderligere inden de næste opgaver.

Holger fandt dog hurtigt det gode humør tilbage, da han et par timer senere spillede double sammen med den 21-årige franskmand Hugo Gaston mod den 1. seedede franske stjerne-double Pierre-Hugues Herbert og Nicolas Mahut, der har vundet flere Grand Slams og masser af double-titler sammen.

ATP 250 Marseille
Foto: Corinne Dubreuil/Open 13 – Hugo Gaston og Holger Vitus Nødskov Rune fik lagt en god slagplan

De unge opkomlinge lod sig dog ikke dupere af de erfarne franskmænds CV, og de gik uimponeret til opgaven, og efter sprudlende spil lykkedes det for det unge par at vinde en imponerende sejr i 2 sæt 6-4, 6-4.

I kvartfinalen fredag møder de det polske par Szymon Walkow og Jan Zielinski, hvis bedste resultat i 2021 var en finaleplads ved ATP 250 i Gstaad.

Forrige artikelATP 250 Marseille: Holger Rune bryder stime på 5 nederlag i træk efter 0-5 skrækstart
Næste artikelITF Junior Nairobi: Sara Børkop følger double titel op med single titel ugen efter
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.