Den negative spiral med 1. runde exits fortsatte, da Holger Rune i et jævnbyrdigt opgør, hvor Sebastian Baez vandt de vigtige bolde, mens Holger lod sig distrahere af publikum

Der opstår med jævne mellemrum debat om, hvorvidt publikum til tenniskampe er fair og sportslige, når deres egne favoritter står på den ene side af nettet.
Især under Australian Open blev temaet flere gange taget op, fordi flere spillere følte sig chikaneret, når de blev forstyrret af tilråb mellem 1. og 2. serven, eller der blev jublet, når modstanderen lavede relativt lette fejl.
I finalen i herredouble blev det så grotesk, at Nick Kyrgios insisterede på, at en tilskuer skulle fjernes helt fra arenaen, hvilket blev imødekommet.

Nogle spillere er mere sarte end andre, mens eksempelvis Daniil Medvedev tværtimod ofte har brugt publikums modvilje som inspiration til at løfte sit spil, mens andre lader sig påvirke heraf og mister det fulde fokus på sit eget spil.

Et aktuelt eksempel på det er 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune, der fortsat ofte har tendens til at lade sig påvirke af psykologiske kneb fra modstanderne, og i hans seneste kamp mod argentineren Sebastian Baez i 1. runde ved ATP 250 turneringen Argentina Open i Buenos Aires lod han sig irritere af, at tilskuere forstyrrede hans koncentration mellem 1. og 2. serven, selvom dommeren opfordrede til at undlade sådanne forstyrrelser.

ATP 250 Buenos Aires 2022
Tennistv – Holger fortæller dommeren, at tilskuer råbte “shut up”

I den afgørende fase af kampen, hvor Holger netop havde afværget en break-mulighed ved 3-4 30-40 i. 2. sæt førte både piften og tilråb fra tilskuere til en diskussion med dommeren, hvilket satte gang i en pibekoncert, som tog yderligere til, da Holger med håndtegn henvendt mod tilskuerne opfordrede til, at de skulle dæmpe sig, hvilket dog havde den modsatte effekt.

ATP 250 Buenos Aires 2022
Tennistv – Holger tysser på tilskuerne men opnår den stik modsatte effekt

Til gengæld bevirkede de tiltagende danske frustrationer, at Baez tydeligt fornemmede, at Holger var ved at være “grydeklar”, og han løftede sit spil yderligere, da han ved det næste point afsluttede en slagudveksling med en sublim vinder fra forhånden helt ude i baghåndshjørnet uden chance for Holger.
Da Holger derefter fulgte 2. bolden op med et net-fremstød, sendte Baez en cross vinder forbi, hvilket reelt afgjorde kampen, da Baez derefter brød Holgers serv til 5-3, og han sikrede derefter sejren 7-6(4), 6-3 på den første matchbold ved 40-15.

Stopbolde lukkedee Baez tilbage i 1. sæt

Forinden havde Holger fået den bedste start på kampen, da Baez ved stillingen 0-1 30-30 først missede en flugtning, da Holger fra en presset situation i baghåndshjørnet lagde en sliced baghånd i fødderne på Baez, som derefter med en dobbeltfejl  blev brudt, og Holger bragte sig foran 3-0, inden Baez vandt sit serveparti og kom på tavlen.

I Holgers næste serveparti satte han sig selv under pres, da han efter en fejl på 2. bolden til 0-15, nemt nåede frem til en stopbold, som han kunne have afgjort ned langs linjen, men i stedet valgte han den “smarte” løsning med en vinklet forhånd, som Baez uden problemer nåede frem til og lagde longline forbi Holger til 0-30.
En dansk servevinder efterfulgt af en vinder på et smash i 2. forsøg bragte dog balance i partiet, men da Holger derefter – trods overtag efter 1. serven – lagde en stopbold, som Baez nåede frem til og valgte den “fornuftige” løsning ned langs linjen, havde Baez pludselig muligheden for at bryde tilbage, hvilket han udnyttede, da han i den næste duel pressede Holger til en fejl i forhåndshjørnet.
Det fik derved afgørende betydning, at Holger valgte den forkerte løsning ved begge de nævnte stopbolde, som var med til at lukke Baez tilbage i sættet.

Da Baez derefter servede for at udligne til 3-3 fulgte Holger ved stillingen 30-30 en dyb returnering i argentinerens baghåndshjørne op med en longline baghånd modsat, og pressede Baez til en fejl, som skabte mulighed for at genetablere forspringet med et break, som Baez afværgede med sit første es i kampen, hvorefter han med en servevinder og efterfølgende vinder fra forhånden på 2. bolden udlignede til 3-3.

I det næste danske serveparti førte Holger 40-15, men 3 store fejl i træk fra forhånden gav Baez mulighed for endnu et break, som blev afværget med en fremprovokeret fejl i argentinerens forhånd, men Baez fik en ny breakmulighed, da han forudså og straffede en dansk stopbold, men da Baez efter en slagudveksling selv forsøgte sig med en stopbold, var Holger konsekvent og reddede muligheden med en cross vinder fra forhånden.
I den næste duel tog Holger initiativet fra start i en slagudveksling, hvor Baez blev presset langt tilbage, hvorved Holger på den første korte bold lagde en stopbold, som var umulig at nå frem til, og Holger bevarede initiativet i den næste duel, som han afgjorde med en stopflugtning ved nettet.

I de efterfølgende partier holdt begge serv uden at være i problemer, og derfor blev 1. sæt afgjort i tiebreak, hvor en fejl fra Holgers forhånd udløste det første argentinske minibreak til 3-2, men efter en længere slagsudveksling, hvor begge trykkede til boldene, blev Baez til sidst presset til en fejl, som betød dansk minibreak og udligning til 3-3.
Baez bevarede forspringet, da Holgers servereturnering blev lidt for lang, og tidligt i den næste duel troede Holger et kort øjeblik, at han havde presset Baez til en fejl, men han nåede dog at returnere bolden, der ramte tæt ved baglinjen.
Derved blev returneringen for kort, og Baez fik overtaget i duellen og pressede Holger til en fejl, som samtidig betød et afgørende minibreak til 5-3, og selvom Holger reducerede til 4-5 med en servevinder, afgjorde Baez derefter sættet med to 1. server, som Holger ikke kunne sætte i spil.

Det var således de berømte små marginaler der afgjorde et velspillet sæt, hvor Holger dog har grund til at ærgre sig over et par dårlige beslutninger, da Baez brød tilbage til 2-3.

Stopbold banede vejen for afgørende break i 2. sæt

I 2. sæt vandt begge deres servepartier uden at være i problemer, og den tendens så ud til at fortsætte, da Holger ved 2-3 – efter at have vundet sine to første servepartier ved 40-15 – førte 30-0 efter dominans i egne servepartier, hvor han trykkede godt igennem, så Baez ikke fik muligheder for at sætte Holger under pres.
Imidlertid lukke Holger selv Baez ind i partiet, da han i stedet for at bevare initiativet bag serven, lagde en stopbold, som Baez nemt kun nå frem og straffe, og en efterfølgende dansk dobbeltfejl gav Baez den åbning, som han ikke fik tidligere i sættet.
En velplaceret 1. serv fulgt op med en smash vinder gav dog Holger mulighed for at afgøre partiet, men en stor fejl fra forhånden i en upresset situation efterfulgt af en ny fejl fra forhånden betød, at Baez pludselig havde break-bold, hvilket han straks udnyttede, da han tog initiativet efter Holgers 2. serv, og med en vinder fra forhånden var Baez for alvor på sejrskurs med et break til 4-2.

Trods tydelige frustrationer genfandt Holger dog koncentrationen, og han spillede sig frem til 2 break-muligheder, som dog blev afværget, da Holger ved et retningsskift mistede balancen og faldt, da hans ene fod gled på linjen.
En longline servereturnering fremtvang derefter en fejl fra Baez, og efter en dansk stopbold, som Baez ganske vis nåede frem til, brød Holger tilbage, da han vandt duellen ved nettet.

Da Holger derefter servede ved 3-4 30-15, havde han fra starten overtaget efter en defensiv servereturnering, men i stedet for at bevare overtaget valgte Holger at lægge en stopbold, som prompte blev straffet, hvorved stillingen i stedet for 40-15 blev 30-30, og efter en vinder fra Baez, var Holger for alvor i problemer, der som nævnt indledningsvis fremkaldte frustrationer, der forstærkedes af Holgers reaktion på publikums tilråb og piften mellem serverne.

Som nævnt afværgede Holger den første break-mulighed ved 30-40, men på den næste mulighed blev kampen reelt afgjort, idet Baez derefter i sikker stil servede kampen hjem 7-6(4), 6-3.

Holger fremsætter kritik af publikum på Instagram

Ingen kan vide, om Holger havde vundet kampen, hvis han havde holdt hovedet koldt på de helt afgørende tidspunkter, men reelt var det ganske små marginaler, der blev afgørende i en kamp på et rimelig højt niveau.
Selvom Holger derved for femte turnering i træk røg ud i 1. runde, viste han dog væsentlig større stabilitet end i flere af de tidligere kampe, og i de perioder, hvor Holger trykkede igennem på boldene, fik han som regel et solidt overtag, men i den afgørende fase var det Baez, der havde overtaget.

Holger bør dog indse, at det ikke nytter noget at bruge fokus på hverken tilskuere eller diskussioner med dommerne under kampene, da det kun kan gavne hans modstander, med mindre han som Medvedev og andre formår at bruge modgangen konstruktivt.

Til gengæld har Holger fået mange positive tilkendegivelser, da han efterfølgende i en Instagram story skrev, at atmosfæren ved kampen ikke var rar, da han ikke bryder sig om, at tilskuere råber “shut up” under kampen eller bevidst støjer inden serven, hvilket han både finder respektløst mod ham selv og tennissporten.
Han bebrejdede ikke dommeren, der venligt forsøgte at appellere til at vise respekt.
Holger udtrykte desuden forståelse for, at folk støtter spillere fra deres egen nation, men han mindede om, at der ikke er tale om en fodboldkamp, og at en tennisspiller ikke har medspillere at støtte sig til på banen.
Han afsluttede med en bemærkning om, at support er godt, men at chikane er no go i hverken sport, skoler eller hvor som helst.

Holger spiller ATP 250 i Marseille i næste uge

Dagen efter blev Baez sendt ud af turneringen i 1/8-finalen af 6. seedede Lorenzo Sonego (ITA), der vandt 6-3, 6-3, og i samme runde vandt 1. seedede Casper Ruud (NOR) 7-6(2), 6-3 over Roberto Carballes Baena (ESP), som i sidste uge vandt 6-2, 6-4 over Holger, hvorefter han i 1/8-finalen blev besejret 4-6, 7-6(1), 6-2 af Sonego, som Holger i øvrigt vandt over sidste år ved en ATP 250 turnering i Metz i Frankrig.

Holger er netop rejst til Frankrig, hvor han er i fuld gang med at omstille sig til hardcourt på Mouratoglou Tennis Academy, inden han i næste uge er direkte i hovedturneringen ved ATP 250 Open 13 Provence i Marseille.

Oprindelig var planen at deltage i kvalifikationen til Rio Open i Argentina, men da Holger i forvejen var tilmeldt turneringen i Marseille, fangede bordet og forhindrede, at han kunne tilmelde sig kvalifikationen i Rio.
Risikoen for endnu en tidlig exit er overhængende i betragtning af, at de 3 øverstseedede Stefanos Tsitsipas, Andrey Rublev og Felix Auger-Aliassime alle er i top 10.

Ifølge entrylisterne er Holger ugen derefter tilmeldt ATP 250 Chile Dove Men+Care Open i Santiago, men det er stadig et åbent spørgsmål, om Holger igen rejser til Sydamerika.

 

 

Forrige artikelTurneringer uge 6: Holger mod Baez i Argentina. Sigs og Joe M25 i England
Næste artikelWTA 500 Dubai: Clara Tauson skal vinde 3 kvalkampe inden hovedturneringen
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.