Første sæt lignede en cirkusforestilling med Alexander Bublik i klovnerollen mod Holger Rune, men efter et break i starten af 2. sæt indledte Bublik et sandt bombardement, og først efter en gyser tiebreak er Holger videre til 3. runde

Alle 32 seedede deltagere ved ATP 1000 Mtutua Madrid Masters var oversiddere i 1. runde (R128), og derfor trådte Holger Vitus Nødskov Rune først ind i turneringen fredag aften, hvorved han havde haft en lille uges tid til at komme til hægterne efter den opslidende finale ved ATP 250 BMW Open i München, hvor Holger med stor møje og besvær efter et forrygende comeback forsvarede sin titel fra året før.

ATP 250 München: Holger genvandt titel efter vanvittigt comeback

Modstanderen i 2. runde blev fundet onsdag, da Alexander Bublik (KAZ) efter en gyser vandt 1. sæt 17-15 i tiebreak, og efter knap 3 timer vandt han kampen 7-6(15), 6-7(4), 6-4 over Daniel Elahi Galan (COL).

Selvom Bublik sidste år vandt det første indbyrdes opgør ved ATP 250 i Metz 6-3, 5-7, 6-4, var Holger denne gang tårnhøj favorit, hvilket også var tilfældet, da de i december 2022 mødtes i opvisningsturneringen Open Markal i Frankrig, idet Holger ved den lejlighed havde fuldstændig styr på Bublik, der tidligt i kampen indså, at han var chanceløs, hvilket i Tennisavisens omtale blev beskrevet således:

Holger havde heller ikke de helt store problemer, da han derefter vandt 6-3, 6-2 over Bublik, der tidligt i kampen indså, at han ikke kunne hamle op med Holger, og i stedet gjorde han kampen til en cirkusforestilling, som kunne være ganske morsom, hvis klovnerierne ikke blev overdrevet lidt for meget, bl.a. med et væld af underhånds server, der som regel blev straffet af Holger, men det lykkedes dog for Bublik at vinde et par point med underhånden, endda i et enkelt tilfælde med et es, da Holger ikke havde forudset serven“.

Open Markal & Open de Caen: Holger Rune overlever 2 matchbolde og vinder Open Markal

Ovenstående citat er næsten en præcis gengivelse af 1. sæt i fredagens kamp i Madrid, hvor Holger valgte at modtage serven, og den taktik gav pote, idet Holger brød serven fra start, og selvom Bublik havde en enkelt break-mulighed, øgede Holger til 2-0, og efter endnu et break til 4-1 var sættet reelt afgjort, selvom Holger var bagud 15-40 i det næste serveparti, hvor han dog viste sin effektivitet på break-bolde.

Ligesom ved Open Markal lod Holger sig ikke lokke til at spille showtennis, men han bevarede koncentrationen, og han vandt derved sættet overbevisende 6-1.

Hvis Holgers ambition er at vinde turneringen, hvilket er tilfældet i hver eneste turnering, kan det få afgørende betydning at undgå lange opslidende kampe på vej mod finalen, og derfor gjaldt det om at bevare fokus i 2. sæt, så kampen kunne lukkes hurtigst muligt, da blot et enkelt lille bitte break til modstanderen kan få momentum til at svinge, og det var lige præcis hvad der skete, da Holger ved stillingen 1-1 i 2. sæt blev brudt.

Ganske vist førte Holger 30-15, men da Bublik satte returneringen på baglinjen fik han overtaget og pressede Holger til en fejl i baghånden, hvorefter en dobbeltfejl til 30-40 blev skæbnesvanger, idet Bublik på Holgers efterfølgende andenserv trådte ind i banen og sendte en longline vinder retur med baghånden.

Resten af sættet fik Holger aldrig en chance for at bryde tilbage, idet Bublik bankede førsteserver af sted med omkring 220 km. i timen, og derved vandt han sættet 6-4, og bombardementet fortsatte gennem resten af kampen, så Holger heller ikke i 3. sæt var i nærheden af at bryde serven.

Til gengæld bevarede Holger selv fuld koncentration i egne servepartier, og frem til stillingen 5-5 havde Holger afgivet sølle 3 point i egen serv, mens Bublik havde afgivet 6 point, men fordelt over 5 servepartier rækker det langt fra til at bringe serven i fare.
Desuden satte Bublik ca. 80 procent af førsteserverne, hvoraf Holger satte langt under halvdelen i spil.

Ved 5-5 fulgte Bublik med til 40-40 i Holgers serveparti, men Holger slap derefter af sted med at lægge en høj-risiko stopbold, som Bulik lagde ned mod baglinjen, hvor Holger dog passerede ham, og samtidig fik han tændt op under både sig selv og tilskuerne, og han sikrede partiet til 6-5 med en cross forhånd, som pressede Bublik til en fejl.

Bublik indledte dog sit næste serveparti med en servevinder, og da Holger derefter missede en god chance for at passere Bublik ved nettet, kunne Bublik med et es bringe sig på 40-0 med direkte kurs mod en afgørende tiebreak.
Samtidig blev på TV-skærmen vist en statistik med “1st serves unreturned”, som viste at Holger ikke havde returneret 71 procent af førsteserverne mod 48 procent af Holgers førsteserver.
Førsteserven svigtede dog på de 2 næste point, hvor en perfekt dansk kontra-stopbold og en dobbeltfejl skabte en minimal åbning i partiet, da førsteserven svigtede for 3. gang i træk, og en længere slagudveksling fulgte, indtil Holger igen forsøgte at lægge en kontra-stopbold, men Bublik lagde derefter et elegant lob til baglinjen uden chance for Holger, og derved skulle kampen afgøres i tiebreak.

I modsætning til tidligere i kampen, hvor serverne dominerede, indledtes tiebreak’en med 4 mini-breaks i træk, hvorefter begge dog vandt der server frem til 5-4, hvor Holger fik sat en dyb returnering på førsteserven, og han pressede derefter Bublik til en halvflugtning, som endte ved siden af linjen og gav 2 danske matchbolde.
På den første matchbold satte Holger igen en kvalificeret returnering på førsteserven, men han blev derefter fanget i ubalance med en fejl til følge.

Derefter havde Holger matchbold i egen serv, og der blev efter andenserven etableret en duel, hvor Bublik var den mest aggressive og fulgte med frem til nettet, hvor han nærmest mirakuløst fik lagt en vinder på tværs, da Holger forsøgte at passere ham med et passerslag, som formentlig havde givet point i 9 af 10 tilfælde.

I den neglebidende fortsættelse havde begge på skift matchbolde i modstanders serv, men Bublik afværgede ved både 6-7 og 8-9, og det samme gjorde Holger ved 7-8.
Lige før det 3. sidebytte satte Bublik et es til 9-9, men efter sidebyttet havnede en modig satset 2. serv i nettet, hvorved Holger igen havde matchbold i egen serv, og han tog sig ekstra god tid til gøre sig klar, hvorved han indkasserede en kalkuleret “time-warning”.
Det lykkedes dog ikke at sætte førsteserven, men Holger udviste samme mod som Bublik lige forinden på andenserven, som resulterede i et es, der efter lidt over 2 timer sikrede Holger sejren 6-1, 4-6, 7-6(9).

Sejren var endnu et eksempel – af mange – på Holgers vinderinstinkt, hvor han ligesom i finalen i Monte Carlo formår at finde de nødvendige mentale resurser frem, når presset er størst.

Kampen var Holgers sidste som teenager, idet han lørdag fylder 20 år, hvilket uden tvivl bliver mere festligt, end det ville være tilfældet, hvis Bublik var sluppet af sted med snuppe sejren.

Den jævnaldrende 1. seedede Carlos Alcaraz så længe ud til, at han samme dag også spillede sin sidste kamp som teenager, da Finlands 24-årige Emil Ruusuvuori, havde spanieren helt ude i tovene, da han vandt 1. sæt 6-2 og efter overbevisende servepartier førte 3-2, hvorefter han i det næste spanske serveparti havde break-muligheder ved 15-40 samt yderligere 3 muligheder, inden det omsider lykkedes for Alcaraz at hive partiet i land.

Som det er kendetegnende for de største stjerner, blev det samtidig et vendepunkt i kampen, idet Alcaraz derefter brød serven til 4-3, og resten af kampen havde han kontrol over kampen, som spanieren vandt 2-6, 6-4, 6-2, og derved kan han stadig nå at spille yderligere 3 kampe, inden han fylder 20 år fredag d. 5. maj, hvor han potentielt kan møde Holger i semifinalen.

Sejrens betydning for Alcarz understreges af opslaget herunder på Instagram, hvor en Google oversættelse lyder: “Vi led, men vi vandt! 🥵 Din støtte har været grundlæggende! 🤝🏻😍”

Det var forventet, at Holger for at nå frem til dette møde, skulle møde enten 3. seedede Casper Ruud eller 15. seedede Lorenzo Musetti i kvartfinalen, men begge blev overraskende sendt ud af spillere fra kvalifikationen, og nordmanden har fortsat store problemer med at finde takterne fra sidste år, idet den upåagtede 22-årige no. 105 Matteo Arnaldi vandt komfortabelt 6-3, 6-4 over Ruud, mens Musetti ligeledes blev sendt ud efter 2 sæt mod 31-årige no. 108 Yannick Hanfmann (GER), der vandt 6-4, 7-6(3).
Tyskeren mødte i sidste uge i 2. runde i München Holger, der vandt 6-3, 6-4.

Holger er derfor sikker på, at han ikke kan møde en seedet spiller i en eventuel kvartfinale, men det kræver dog, at han forinden vinder over 29. seedede Alejandro Davidovich Fokina (ESP) i 3. runde og i 1/8-finalen over vinderen af opgøret mellem 12. seedede Hubert Hurkacz (POL) og 17. seedede Borna Coric (CRO).

Alcaraz møder i 3. runde 25. seedede Grigor Dimitrov (BUL), og i en eventuel 1/8-finale 13. seedede Alexander Zverev (GER) eller den franske kvalspiller Hugo Grenier.
Kvartfinalen ser dog ud til at blive en væsentlig større udfordring, idet modstanderen kan blive den pt. formentlig mest formstærke 5. seedede Andrey Rublev, der søndag møder 28. seedede Yoshihito Nishioka (JPN), og vinderen møder enten 10. seedede Karen Khachanov eller den 20. seedede 35-årige spanske veteran Roberto Bautista Agut.

Rublev vandt 7-5, 6-4 over Stan Wawrinka i sin første kamp, hvor lodtrækningen inden kampen blev afviklet på utraditionel vis med “sten, papir, saks”.

I nederste halvdel træder de seedede ind i turneringen lørdag, hvor 2. seedede Daniil Medvedev i den første kamp på Manola Santana Stadium vandt 6-4, 6-3 over den italienske kvalspiller, no. 172 Andrea Vavassori, der i 1. runde overraskende vandt 6-2, 7-6(7) over Andy Murray, der er langt fra fordums styrke.

Forrige artikelTurneringer uge 17-18: Holger og Carlos fylder begge 20 år under Mutua Madrid Open
Næste artikel25K Nottingham: Største titel til August Holmgren afslutter stime af 1. runde exits
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.