Efter 29 sejre på stribe i individuelle turneringer tror bookmakerne så meget på Clara Tauson, at det nærmest vil være en større overraskelse, hvis hun ikke vinder over WTA-ranglistens no. 69

Siden starten af 2019 har 16-årige Clara Tauson haft favorit-rollen forud for stort set hver eneste kamp i de individuelle turneringer, hvor hun har deltaget.
Både ved Grade 1 turneringen i Traralgon og ved junior Grand Slam turneringen Australian Open i januar var Clara seedet 1, og trods udfordringer i enkelte kampe, gik hun hver gang fra banen som vinder.

Da Clara derefter deltog på Danmarks Fed Cup hold i Polen, var hun dog på ingen måde favorit forud for kampene, og hun fik en forsmag på, hvad der kræves for at dyste mod spillere med et niveau, som er nødvendigt for at være med på WTA-touren.
Clara tabte begge sine kampe ved Fed Cup, men i den første kamp mod Ruslands Natalia Vikhlyantseva, der i oktober 2017 var no. 54 på WTA-ranglisten, chock-startede Clara ved at bringe sig foran 4-0 med mulighed for 5-0, inden russeren dog fik kontrol over kampen og vandt 7-6(3), 6-1.

I kampen mod Polen tabte Clara i 2 sæt til 17-årige Iga Swiatek, der sidste år vandt juniorernes Wimbledon og efterfølgende har opnået en WTA-rangering som no. 115, og Clara havde gode muligheder for at vinde 2. sæt, hvor hun førte 4-1 og havde fordel til 5-1, men “lukke-nerver” bevirkede, at Swiatek alligevel vandt sættet og dermed kampen 6-3, 7-6(7).

Herefter var tiden inde til at jagte det næste mål, som er at få fodfæste på WTA-ranglisten, for på længere sigt at blive en del af WTA-touren, men ingen med fornuften nogenlunde i behold havde formentlig på det tidspunkt forestillet sig, at Clara allerede 2 måneder senere ville få debut i hovedturneringen i en WTA-turnering – vel at mærke efter at have spillet sig til det gennem 2 sejre i kvalifikationen.

Ikke desto mindre har Clara fortsat en ubrudt stime af sejre i individuelle turneringer, da hun først vandt en W15-titel i Monastir, og den blev fulgt op med en W60-titel i Shenzhen, og undervejs blev opbygget en forventning fra omgivelserne, som efterhånden har svært ved at forestille sig, at hun kan tabe, og det kom derfor heller ikke bag på nogen, da hun vandt den næste W15-titel i Xiamen i Kina.

Efter 5 titler i 5 turneringer var det både logisk og fortjent, at Clara fik et wildcard til kvalifikationen ved WTA International turneringen Samsung Open i Lugano i Schweiz, hvor hun kunne se frem til at møde spillere i top 200, men det ville være helt urimeligt at forvente, at hun kunne spille sig videre til hovedturneringen, hvorimod deltagelsen kunne være en god anledning til at få en indikation af, hvad der er brug for at forbedre i den fortsatte udvikling.

De mange sejre har dog gjort indtryk på omgivelserne på en måde, så bookmakerne forud for begge Claras kampe i kvalifikationen havde danskeren som favorit, og den værdighed levede hun op til i fin stil, med komfortable sejre mod no. 185 Rebecca Sramkova (SVK) i 1. kvalrunde, og i kvalfinalen 6-3, 6-3 over no. 191 Tereza Mrdeza (CRO).

Ingen af kampene kunne følges på TV eller livestream, men hendes far og coach, Søren Tauson fortalte, at den første kamp var på et højt niveau, hvor især hendes bevægelighed blev fremhævet.

WTA Lugano: Bevægelig Clara Tauson viste højt niveau i sin første WTA kvalifikation

Også før mandagens kvalfinale havde bookmakerne Clara som favorit, og når man studerer kampens udvikling på SofaScore, fremgår det at Clara vandt sine servepartier komfortabelt, mens der var mere kamp om det i modstanderens partier, hvilket betød flere break til danskeren med den logiske konsekvens, at hun vandt kampen 6-3, 6-3.

Dog dukkede der tilsyneladende nogle “lukke-nerver” op, da Clara kunne serve for kampen ved 5-2, hvor Mrdeza for første gang siden kampens første serveparti spillede sig til break-muligheder, og selvom Clara 2 gange afværgede break-muligheder, fik kroaten alligevel brudt i 3. forsøg, men Clara sikrede derefter sejren med endnu et break.

Denne milepæl i en spirende lovende karriere blev fejret med denne selfie på Instagram, hvor Clara modtager masser af lykønskninger og opmuntrende støtte-erklæringer.

Der blev med spænding set frem mod, hvorledes vinderne af kvalfinalerne vil blive indplaceret, hvor en af mulighederne var 1. seedede Belinda Bencic (SUI), men loddet til det møde faldt på Anonia Lottner (GER), mens Clara skal møde 30-årige Evgeniya Rodina (RUS), der er no. 69 på den seneste rangliste, hvor hun i sidste uge var no. 68.

Evgeniya Rodina
© 2018 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Evgeniya Rodina ved Wimbledon 2018

Selvom det “burde” være utænkeligt at udråbe Clara som favorit mod en etableret top 100 spiller, der sidste år sendte Charleston-vinderen Madison Keys ud i 3. runde ved Wimbledon sidste år, er det ikke desto mindre tilfældet, idet Clara både hos Unitbet og Bet365 er “kæmpe-favorit”, da sejr til Rodina næsten vil give pengene 3,5 gange, hvorimod der kun er småpenge at hente ved at spille på sejr til danskeren.

Medvirkende til disse “odd Odds” (skæve Odds) kan være, at russeren i 2019 kun har vundet 2 kampe i 10 turneringer – senest i Charleston, hvor hun tabte i 1. runde 4-6, 2-6 til Shelby Rogers (USA), der spillede sin første kamp siden marts 2018.

Der er således næppe tvivl om, at Clara møder op med den største selvtillid, når kampen efter planen afvikles tirsdag som 3. kamp på Court 1, men på grund af elendigt vejr i Lugano er den planlagte start kl. 1030 forsinket ca. 1 time.

Kampen forventes vist på TV2 Sport, men udsættelse på grund af vejret kan dog betyde, at kampen i stedet vises på TV2 Play.
Desuden kan kampen følges på WTATV, som viser kampene fra alle baner, og derfor bliver det formentlig også muligt at følge kampe i double, hvor Clara har fået wildcard sammen med Leonie Kung (SUI), og de – formentlig onsdag – møder det 3. seedede rumænske par Sorana Cirstea og Andreea Mitu.