Clara Tauson fik kvalificeret modstand af ranglistens no. 711 i 1. kvalrunde, men hun er videre til kvalfinalen, selvom den velkendte "easy power" udeblev

Da 18-årige Clara Tauson buldrede ind på WTA-ranglistens top 100, viste hun i alle kampe ved WTA 250 turneringen i Lyon forrige uge spil af meget høj klasse, og ingen af hendes modstandere kunne hamle op mod den “easy power”, som satte modstanderne under konstant pres.

WTA Lyon: Clara Tauson i top 100 efter fransk visit og WTA titel

Næste opgave for Clara er at forsøge at kvalificere sig til St. Petersburg Ladies Trophy, som er i den lidt højere WTA 500 kategori, som tidligere betegnedes som “Premier”.
Ved tilmeldingsfristen var “cuttet” for direkte deltagelse i hovedturnering en rangering som no. 68 på ranglisten pr. 15. februar, og derfor rakte Claras daværende rangering som no. 144 kun til at være no. 14 på Alternate-listen.
Tilmeldingerne til kvalifikationen er baseret på ranglisten 22. februar, hvor Clara var no. 146, hvorved hun var den 5. sidste på kvallisten.

I mellemtiden har flere afbud betydet, at de 13 første på Alternate-listen er direkte i hovedturneringen, og derfor er Clara alligevel nødt til at spille kvalifikation, hvor hendes nye rangering som no. 96 betyder, at hun er seedet 1 foran no. 140 Viktoriya Tomova (BUL).

Lodtrækningen resulterede i, at Clara i 1. kvalrunde skulle møde den 20-årige russer Ekaterina Shalimova, der har fået wildcard.
Russeren har en rangering som no. 711 og en resultatliste, som på ingen måde er imponerende sammenlignet med, at Clara har vundet de seneste 12 kampe, heraf flere mod top 100 spillere, der blev sat grundigt til vægs.

Derfor var Shalimova ikke levet nogen som helst chance mod en formstærk spiller, der har imponeret en hel tennis-verden, men til gengæld kunne russeren spille frit og helt uden forventningspres, og det var lige præcis det hun gjorde fra starten af kampens, der kunne følges på livestreaming fra Unibet, hvorimod Clara langt fra fandt de samme takter frem, som det var tilfældet i de seneste mange kampe

Derved blev kampen et skoleeksempel på, at forskellen mellem en spiller i top 100 og udenfor top 500 bliver udjævnet, når de bedste spillere ikke rammer dagen.
Shalimova gik uimponeret til opgaven med en aggressivitet, som ofte satte Clara under pres i duellerne, mens Claras velkendte tempofyldte “easy power” ikke fungerede optimalt, og derfor blev kampen – trods den store forskel i spillernes rangering – en jævnbyrdig affære.

Shalimova holdt sin serv ved 40-15 til både 1-0 og 2-1, men i russerens næste serveparti blev hun ved 30-30 presset til en fejl efter en cross baghånd i hjørnet og endnu en fremprovokeret fejl efter en skarp dansk servereturnering.
Russeren brød dog straks tilbage, da hun overlistede Clara med et lob til 15-40, og en efterfølgende dansk fejl fra baghånden bragte balance i regnskabet ved 3-3, og efter et rent russisk serveparti blev stillingen 4-3 til Shalimova.

Clara fortsatte det usikre spil med 2 fejl til 0-30, og efter en dansk vinder ved nettet betød endnu en fejl fra baghånden 15-40, og partiet sluttede med endnu en fejl fra baghånden, hvorefter Shalimova kunne serve for 1. sæt ved 5-3.
Efter en dansk vinder og efterfølgende russisk fejl til 0-30 var Clara godt på vej til at bryde tilbage, men en russisk vinder på 2. bolden og et efterfølgende es skabte balance ved 30-30, hvorefter Clara fik en ny chance med et passerslag til 30-40.
Chancen blev dog ikke udnyttet, da næste servereturnering havnede i nettet, men en ny dansk vinder gav endnu en break-mulighed, som Clara udnyttede, da hun hårdt presset i baghåndshjørnet lagde en cross bold, som Shalimova sendte i nettet.

Derefter fik Clara kontrol over resten af sættet, da hun igen brød russerens serv til 6-5 og efterfølgende holdt serv til 7-5.

Sejrskursen var tilsyneladende stukket ud, da Clara i 2. sæt indledte med at bryde igen til 1-0, men Shalimova bed stadig godt fra sig og brød tilbage med en vinder til 1-1 – godt hjulpet af en stor dansk fejl forinden, da Clara havde chancen for at lukke partiet ved 40-30, og da endnu en dansk fordel forsvandt efter en fejl.

Clara fandt dog tilbage på vindersporet, da hun efter 3 forsøg brød til 2-1, og hun holdt fast i forspringet, da hun efter et langt parti, hvor Shalimova havde en enkelt break-mulighed, som blev hængende i netkanten, bragte sig foran 3-1 på den tredje fordel i partiet.

I det næste russiske serveparti havde Clara 2 muligheder for endnu et break, men efter kampens længste parti bevarede Shalimova kontakten, da partiet sluttede med 2 danske fejl til 2-3.
Clara havde dog godt styr på sine 2 næste servepartier, som begge blev vundet rent.
Da Shalimova servede for at blive i kampen ved 3-5 og førte 40-0, fik Clara udlignet efter en russisk fejl og efterfølgende dobbeltfejl og direkte vinder på servereturneringen til 40-40, hvorefter Clara lukkede kampen på sin 2. matchbold, og dermed blev det dansk sejr 7-5, 6-3.

Sejren indbringer foreløbig 18 point til WTA-ranglisten, og Clara kan optjene yderligere 7 point, hvis hun vinder kvalfinalen, hvor hun søndag møder 11-seedede 29-årige no. 180 Lesley Pattinama Kerkhove (NED), der i 1. kvalrunde vendte 0-6 i 1. sæt til 7-6(0), 6-3 i de næste mod 29-årige no. 232 Ekaterine Gorgodze (GEO).

Lesley Pattinama Kerkhove
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Lesley Pattinama Kerkhove

 

Forrige artikelATP Santiago: Holger Rune under argentinsk pres i kvartfinalen
Næste artikelDH slutspil: Favoritterne mødes hos damerne
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.