17-årige Marketa Vondrousova er endnu en talentfuld venstrehånds-spiller, der ser ud til at være udklækket fra talent-fabrikken i Tjekkiet, som skaber topspillere på samlebånd

Når man studerer ranglister i kvinde-tennis, kan man sjældent undgå at støde på spillere fra Tjekkiet, som trods landets relativt beskedne størrelse – sammenlignet med andre af de store tennis-nationer – har ca. 50 spillere på WTA-ranglisten og omkring 30 på ITFs junior-rangliste, heraf henholdsvis 6 og 4 i top 100.

En af disse spillere er 17-årige Marketa Vondrousova, der er no. 222 på WTA-ranglisten og no. 633 hos ITF. Det skal dog tilføjes, at hun i maj 2015 var no. 1 på junior-ranglisten, efter at hun havde vundet en Grade A turnering i Milan og efterfølgende var i semifinalen ved juniorernes French Open samt i finalen ved Wimbledon.

I 2014 havde hun ligeledes markeret sig ved som 14-årig at nå semifinalen i en Grade 1 i Prerov i Tjekkiet samt i den samme Grade 2 turnering i Firenze, hvor Clara Tauson netop har præsteret det samme som 14-årig, og ugen efter vandt hun sin første Grade 2 titel i Piestany i Slovakiet, og samme år var hun i semifinalen i både French Open og Wimbledon.

Selvom Vondrousova stadig er junior, har hun det sidste års tid primært deltaget i ITF Pro Circuit turneringer, hvilket hun har gjort med maner, idet hun i starten af året vandt 15K turneringen i Stuttgart-stammheim i Tyskland og derefter 25K i Grenoble i Frankrig, og hun var desuden i et par finaler i 25K turneringer i Australien.

For et år siden fik hun wildcard til en WTA International turnering i Prag, hvor hun i 1. runde vandt over Oceane Dodin (FRA), inden hun i 1/8-finalen tabte 3-6, 4-6 til Samantha Stosur (AUS), hvilket er hendes hidtil eneste optræden i en WTA-turnering, indtil hun fik muligheden for deltage i kvalifikationen til denne uges WTA International turnering Ladies Open Biel Bienne i Schweiz.

Det kunne være blevet en kort visit i turneringen, da hun i 1. kvalrunde tabte 1. sæt 4-6 mod no. 267 Tessah Andrianjafitrimo (FRA), men hun sikrede sig videre til næste runde med cifrene 4-6, 6-3, 6-4.
Også i 2. kvalrunde så det svært ud, da hun havde tabte 1. sæt 2-6 mod 3. seedede no. 127 Aryna Sabalenka (BLR), men igen fik hun rettet op på tingene og vandt 2-6, 6-2, 6-1, hvorefter hun i kvalfinalen nøjedes med 2 sæt, da hun vandt 7-5, 6-2 over no. 207 Jasmine Paoline (ITA), og dermed var hun klar til hovedturneringen, hvor hun var en smule “heldig”, da hun mødte en Lucky Loser, no. 187 Lina Gjorcheska (MKD), som hun besejrede 7-6(4), 6-1.

Marketa Vondrousova
Foto: JImmie48 Photography – Marketa Vondrousova

Efter at hun således havde vundet 4 kampe, hvor hun havde haft større besvær i 1. sæt, mødte hun i 1/8-finalen no. 61 Annika Beck (GER), som man skulle tro var en væsentlig større udfordring end de førnævnte modstandere, men Vondrousova var tilsyneladende blevet så sejrsvant, at hun ikke lod sig påvirke af modstanderens højere rangering, og det blev til en sikker Tjekkisk sejr 6-3, 6-1.

I kvartfinalen blev det også til sejr i 2 sæt 6-2, 7-5 over landsmanden no. 58 Kristyna Pliskova, der er tvillingesøster til ranglistens no. 3 Karolina, og i lørdagens semifinale gik det ud over endnu en landsmand, da hun efter imponerende flot spil vandt 7-6(3), 6-2 over 1. seedede no. 18 Barbora Strycova, der flere gange i frustration lod sin ketsjer få en flyvetur – ligesom på billedet herunder fra en tidligere kamp i turneringen

Barbora Strycova
Foto: JImmie48 Photography – Barbora Strycova

Selvom de færreste tennis-interesserede danske TV-seere, der jævnligt følger tennis transmissioner på TV, næppe har bemærket navnet Marketa Vondrousova, indikerer ovenstående opremsning formentlig, at det ikke behøver at blive betragtet som den helt store sensation, at hun pludselig står i sin første WTA-finale, hvor hun søndag kl. 15 møder 21-årige no. 101 Anett Kontaveit (EST), der i en yderst jævnbyrdig semifinale, der kunne være gået begge veje, vandt 6-4, 4-6, 7-5 over no. 111 Aliaksandra Sasnovich (BLR)

Anett Kontaveit
Foto: JImmie48 Photography – Anett Kontaveit

Finalen kan følges på TV2 Play 1, hvor man selv kan vurdere, om kommentatorens bemærkning efter semifinalen “A Star is born” er på sin plads.

En lignende bemærkning er ofte knyttet til Belinda Bencic (SUI), der fik sit helt store gennembrud i samme alder for ca. 3 år siden, men i mellemtiden er hun faldet langt ned ad ranglisten, hvor hun er no. 130.
Bencic fik wildcard til turneringen i sit hjemland, men hun har fortsat ikke fundet tilbage på sporet, og det blev en kort visit, da den grædefærdige Schweizer tabte 1-6, 3-6 til no. 69 Carina Witthoeft.

Belinda Bencic
Foto: JImmie48 Photography – Belinda Bencic

Julia Boserup i Europa de kommende måneder

Dansk-amerikanske Julia Boserup har pakket en kæmpestor kuffert, idet hun er langt fra hjemmet i Californien i de kommende måneder, hvor hun vil opholde sig i Europa indtil efter Wimbledon, hvor hun sidste år havde stor succes, da hun nåede 3. runde – bl.a. med sejr over førnævnte Belinda Bencic.

Julia indledte sin Europa tourne i Biel, hvorfra hun sender denne hilsen

Ahoy from Biel ⚓️?? @wtabielbienne

Et opslag delt af Julia Boserup (@jboserup) den

Opholdet på tennisbanen blev dog begrænset til en enkelt kamp, idet hun i 1. runde tabte 1-6, 2-6 til 2. seedede no. 25 Carla Suarez Navarro (ESP).

Carla Suarez Navarro
Foto: JImmie48 Photography – Carla Suarez Navarro

Spanieren tabte i 1/8-finalen 6-2, 6-7(5), 2-6 til no. 76 Camila Giorgi (ITA), der trods det skeptisk udtryk tilsyneladende har fået nogle gode og brugbare råd fra sin far.

Camila Giorgi
Foto: JImmie48 Photography – Camila Giorgi

Giorgi tabte derefter i kvartfinalen til Aliaksandra Sasnovich, der som nævnt tabte til Kontaveit i semifinalen.

Julia Boserups næste turnering bliver WTA i Stuttgart, og forinden tilbringer hun nogle dage i Danmark, hvor hun både besøger familien og forbereder sig med træning i KB, hvor hun er medlem.
Hendes træner Raj Chaudhuri er netop ankommet fra USA for at følge hende under turneringerne i Europa, hvor hun håber på at få mulighed for at deltage i både WTA Premier Mandatory i Madrid og Premier 5 i Rome, men alternativt kan hun deltage i nogle ITF turneringer.

Julia er no. 86 på den aktuelle rangliste, og på racelisten er hun no. 61.

Julia Boserup
Foto: JImmie48 Photography – Julia Boserup i kampen mod Carla Suarez Navarro

 

Forrige artikelITF Junior Firenze: Clara Tauson slutter god turnering i semifinalen
Næste artikelUM 2017: Storfavorit røg ud i semifinalen
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.