Årets topplacering giver jeg til to af WTA turens største arbejdsheste, der hver især er med til at give kvindetennis den kvalitet og styrke, der er er blevet udviklet gennem de sidste 10 år. Og naturligvis er det en stor fornøjelse for mig, at kunne sige at førstepladsen går til Caroline Wozniacki og næstbedst er Simona Halep.

1. Caroline Wozniacki, DEN
… det kan forsvares at Caroline havde en bedre sæson i 2017 end hun havde i nogen af hendes # 1 sæsoner tidligere i dette årti. Wozniacki sluttede sæsonen som nr. 3, selvom hun førte turen i antal kampe (81), match sejre (60) og finaler (8). Hun var 8-0 i semifinaler. Hun vandt tre sejre over tre forskellige # 1’er i løbet af sæsonen (den sidste spiller til at gøre det, var Dinara Safina i ’08), samt seks af hendes elleve karierresejre over Top 3-spillere. Hendes to single titler får hende op på 27 titler i sin karriere (kun sytten har nogensinde vundet 30 eller mere, og nogle i Hall of Fame, der aldrig har gjort det hedder Sanchez Vicario, Mandlikova, Sabatini og Mauresmo) og hendes nuværende karriere på ti år i træk med en titel rækker til en placering som ottende bedst i tourhistorien. Hun lukkede sin sæson ved at vinde sin hidtil største karriere titel i WTA Finalen, ved at besejre Venus Williams (og det er kun hendes anden sejr over en af Williamssøstrene) i finalen for at sætte punktum på en uge, hvor hun kun tabte to sæt i fem kampe. MEN hvis hun ikke havde tabt sine første seks finaler i sæsonen (der alle blev tabt i 2 sæt) før hun vandt hendes sidste to, eller havde samlet et slam forløb, der matchede hendes sæson placering (især var det skuffende med hendes 2. runde exit i US Open, hendes bedste store turnering, og hvor hun nåede en finale og SF i to af de sidste tre år), ja så ville hun sandsynligvis have afsluttet sæsonen som # 1.
Wozniackis ændrede spil i løbet af 2017 har været et godt modsvar mod den evindelige kritik over hendes noget passive spil (udenlandske kommentatorer mest) da det i løbet af 2017 havde en stigende aggressivitet, der gav noget bid til et spil, der altid har bygget på hendes stabile groundslags-arbejde og hastighed krydret med spektakulære forsvars færdigheder. Synet af Carolines brud med disse mønstre og satse på serv og vindere eller nærme sig nettet for at lægge yderligere pres på en modstander, der blev træt af de forlængede boldudvekslinger, er en ting der måske helt ville have vendt hendes karrieremæssige omdømme, hvis hun havde vist sig villig til at acceptere og implementere et sådant spil for år tilbage. Da hun endelig gjorde det, blev hun en anden, mere komplet spiller i 2017, og en af de personer der har hjulpet hende med det, er den formidable sparringspartner Sascha Bajin. En sparringspartner der helt uforståeligt for mange journalister og tenniseksperter og lille mig, ikke kunne få forlænget den aftale, der løb frem til og med finalerne i Singapore. Nå men det er en anden sag. Lad os kigge lidt på nogle tal der siger lidt om Carolines formidable sæson (udover ovennævnte).

Flest TOP 10 sejre: 1) Wozniacki: 14 2) Svitolina: 11
Flest TOP 5 sejre: 1) Svitolina, Wozniacki: 8
Flest 3 sæts sejre: 1) Ostapenko: 19 2) Wozniacki: 18
Flest 3 sæts spillet: 1) Ostapenko, Gavrilova: 27 2) Wozniacki, Pavlyuchenkova: 26
Retur partier vundet %: 1) Errani: 48.8% 2) Ostapenko: 46.4% 3) Svitolina: 45.2% 4) Wozniacki: 44.3%
Breakpoints vundet%: 1) Errani: 53.8% 2) Davis: 53.4% 3) Wozniacki: 52.1%
Returneringer vundet%: 1) Errani: 49.2% 2) Ostapenko: 48.2% 3) Svitolina: 48.0% 4) Wozniacki: 47.5%
Flest esser: 1) Ka. Pliskova: 452 2) Goerges: 412 3) Kr. Pliskova: 372 4) Garcia: 354 5) Safarova: 323 6) Mladenovic: 268 7) Vandeweghe: 250 8) Bertens: 243 9) Konta: 241 10) Wozniacki: 217
Flest hard court sejre: 1) Wozniacki: 41 2) Pliskova: 39 3) Goerges: 35 4) Svitolina: 34
Flest sejre i 2017: 1) Wozniacki: 60 2) Svitolina, Pliskova: 53 3) Garcia, Goerges: 48

Konklusion en fortjent placering for den bedste all-round arbejdshest på turen. God vind i 2018.

Champion – kan vel ikke ses for tit

Duellen der burde have ført til årets skud – men døm selv

Første titel kom i Tokyo

Es dronning

Flot passerslag – blot et af mange

Her ti flotte dueller fra 2017

Fantastisk baghånd

Nogle glimt fra FO

Det lykkelige par skal med også

2. Simona Halep, ROU
… Nå er hun der nu. Eller i det mindste synes det sådan. Men som sædvanligt må vi se om det holder. Efter en række lige ved og næsten skuffelser (herunder flere forsøg på at blive # 1, men hun manglede en sejr), overvandt mentale forhindringer (kom bagud et sæt og 5-1 i Roland Garros QF og går alligevel videre efter at have overlevet en MP) og rejste sig (førte RG-finalen 6-4 / 3-0, med 3 BP for 4-0), kun for igen at tabe titlen i Paris, fik p personlige problemer (træneren Darren Cahill var kort væk fra deres partnerskab efter at have troet Halep holdt op og tabte til Johanna Konta i Miami) efterfulgt af personlige triumfer (klarede den “mentale omstillingsprøve, som Cahill havde udfordret hende med,Halep var den mest i form spiller i grussæsonen, hvor hun gik 20- 3 og nåede finaler i Madrid, Rom og RG, og hele den udmattende og følelsesmæssige rejse i anden halvdel af 2017 resulterede i sidste ende med at hun opnåede sit største karrieremoment til dato, da hun blev den første rumænske spiller der nåede toppen af WTAs rangliste.
Selvfølgelig var Haleps vej til nummer 1 fyldt med tilbageslag. Fx vandt hun en semifinale over Alona Ostapenko, mod hvem hun havde mistet sin store føring på RG. En dag senere tabte hun i finalen med det resultat at hun endnu engang måtte se førstepladsen fordufte. Åh, Simona. Alligevel førte arbejdet Halep, både før og under 17-sæsonen, til hendes store belønning den 9. oktober, da hendes navn var ved siden af “1” på WTA-computeren. Hendes præstation, der er bygget op af en konsistens af resultater over en 12-måneders periode, er ofte vanskeligere at fuldføre, end de fleste gerne vil indrømme. Det et svært opnåeligt resultat. Men Halep har gjort det nu, så det er ikke længere hendes endelige mål. Endnu en gang er den store slamtitel, der hidtil har holdt hende væk fra førstepladsen, først på “To-Do” listen i resten af hendes karriere. Men den sæsonbestemte # 1 rangering er et bevis på Haleps evner til at presse sig frem og forblive der i lange perioder. Hun nåede fem finaler i ’17 og var lige ved og næsten. En sejr i Singapore over rivalen Pliskova gjorde, at hun kom på årets første plads – nej det var ikke Simona, der klarede det, men vores egen Caroline, der havde en hånd med. Simona fortjener top rangeringen efter det lange træk i toppen. Hvor der er vilje er der håb. Fortsæt med at være det gode eksempel på WTA turen.

Da hun vandt i Madrid

Årets fan favorit – hun afløser Aga

Den 13de års etter i WTAs nyere historie

Så glad man kan være for et ettal