18-årige Viktor Durasovic traf for fire år siden et stort valg. Et valg der har gjort ham til det bedste bud på en norsk ATP-spiller siden Christian Ruud.

Han er godt bygget, den norske teenager med de serbiske rødder. På Wimbledons bane otte er han godt i gang med tredje runde ved juniorudgaven af Wimbledon, der dog senere skal vise sig også at blive endestationen.

Juniortennis er inde længe et overstået kapitel, og knægten fra Trondheim har allerede taget forskud på seniorkarrieren. I årets første seks måneder har han gjort det så godt i en række futures-turneringer, at han allerede har spillet sig ind i top-500 i verden på verdensranglisten. Overgangen fra junior til senior beskriver han således.

”Det er lidt som at starte forfra, der er ingen der kender dig og du har ingen respekt fra modstanderne. Det er her du kun bliver belønnet for det du præsterer på banen, alt andet er ligegyldigt, ingen kigger på ranglister. Heldigvis har jeg med min træner arbejdet målrettet på dette øjeblik i lang tid, så der var som sådan ikke noget der overraskede mig,” fortæller Viktor Durasovic, da Tennisavisen møder ham i forbindelse med Wimbledon i London.

Som 11-årig flyttede han med forældrene fra barndomsbyen Trondheim til hovedstaden Oslo, hvor elitecenteret for tennis er placeret. Der gik dog ikke længe inden mulighederne her ej heller var tilstrækkelige. Tre år senere var der derfor bud efter flyttekasserne igen, denne gang til en noget anden destination, Barcelona. Her kunne mor og far ikke sådan lige flytte med, så Viktor flyttede ind på et værelse hos trænerens forældre. En løsning der har vist sig at fungere ganske godt.

”I Norge eksister professionel tennis nærmest ikke. Der er ikke en kultur eller et træningsmiljø man som ung bliver stimuleret af. Derfor var den eneste mulighed at flytte, hvilket mine sponsorer heldigvis var indstillet på at hjælpe mig med,” forklarer nordmanden.

I modsætning til i Danmark er en række store virksomheder gået ind i satsningen omkring den serbiske nordmand. Præcis som i Magnus Normans svenske akademi, Good-To-Great, har man sponsorer og spiller i fællesskab lagt en strategi og langsigtet plan for, hvordan den unge skal udvikle sig. Således er der ikke kortsigtet fokus på præmiepenge og succes, men på udvikling af en solid spiller, der kan begå sig på absolut øverste hylde.

Målet er verdens bedste

For selvom mange unge spillere i Viktor Durasovics sko måske ville prise sig lykkelige over at være nået så langt op på verdensranglisten allerede i teenageårene, så er det langtfra noget nordmanden er oppe og ringe over. Udsigten til at blive fast inventar på ATP-touren er måske nok en ambition, men langtfra et mål i sig selv.

”Top-100 er fint, det kræver meget hårdt arbejde at nå dertil, men det er bare et skridt på vejen for mig. Mit mål er at være nummer 1 i verden, alt andet ville være forkert at sige. Når man arbejder for at blive god i tennis, så må målet være at blive den bedste, sådan ser jeg på det,” fortæller den ambitiøse nordmand, der tydeligvis ikke er bange for at ligge et stort pres på egne skuldre.

Den ambitiøse indstilling bliver i den grad også bemærket hos nordmandens spanske træner, Bruno Alcala.

”Viktor er en meget ambitiøs ung dreng, en dreng der langtfra er som de fleste. Børn har det ofte sådan, at barndommen skal være fuld af leg og tid til at prøve forskellige ting, sådan er Viktor ikke. Han ser det sådan, at den tid han investerer nu kan give ham et bedre liv senere, på den måde er han meget moden i sin tilgang til tennis,” forklarer Bruno Alcala.

Alcala var hovedårsagen til, at Durasovic flyttede til Spanien, da Alcala efter en årrække valgte at flytte hjem til Spanien, da han havde svært ved at holde de mange regnvejrsdage i Oslo ud. At flytte basen til Spanien var ingen garanti for succes, men trænerens åbenhed kombineret med en udadvendt spiller har fået kabalen til at gå op.

Udover Durasovic har også Casper Ruud, søn af Christian Ruud, deltaget ved Wimbledon, hvor han nåede semifinalen i herredouble. Dog har Ruud endnu ikke ATP-rangering, men han er også to år yngre end Durasovic.

Efter at have haft stor succes i en række futures-turneringer føler nordmanden sig klar til at erobre næste niveau, Challengerturneringerne. Et niveau han med den nuværende rangering er lige på grænsen af at kunne gå ind i. Men netop det hele tiden at udfordre den aktuelle status er noget af formlen på succes.

”Hvis du kun træner det samme og ikke forsøger at blive bedre kommer du ingen vegne. Du skal hele tiden træne nye ting, forsøge at møde bedre modstandere for at tilpasse din stil og udvikle dig, så du skærper dine egne kompetencer,” forklarer Durasovic, der indtil videre har planer om at deltage i US Open for juniorer, den sidste Grand Slam inden de voksnes rækker for alvor venter til næste år.
Forrige artikelUS Open: Agnieszka Radwanska fik sin sejr nr. 100 ved en grand slam.
Næste artikelTE Liepaja: Sille Larsen i finalen i Letland
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.