For 5 år siden stod Angelique Kerber i skyggen af flere tyske spillere, men en uventet semifinale ved US Open blev indledningen til en march mod toppen

US Open 2011 bød på mindst 2 store overraskelser hos kvinderne, hvoraf den største formentlig var, at Samantha Stosur i finalen efter storspil besejrede selveste Serena Williams 6-2, 6-3.

Forinden havde Serena i semifinalen vundet 6-2, 6-4 over Caroline Wozniacki, mens Stosur i sin semifinale vandt over den upåagtede no. 107, som var den relativt ukendte 23-årige tysker Angelique Kerber, der i netop den turnering fik et gennembrud, som gav genlyd i tennis-verdenen, ikke mindst efter sejrene i 2. runde mod Agnieszka Radwanska (POL) og Flavia Pennetta (ITA) i kvartfinalen.

Siden da har alle tenniskyndige kendt Kerber, der i de efterfølgende år markerede sig som den bedste tysker, da hun trådte ud af skyggen med Andrea Petkovic, Sabine Lisicki, Julia Goerges og Mona Barthel – inden både Laura Siegemund og Annika Beck også blandede sig i koret.

Kerber sluttede 2011 som no. 32, men i de efterfølgende år har hun konstant været i top 10, hvor hun sluttede de fire efterfølgende sæsoner som no. 5, 9, 10 og 10.

Første Grand Slam ved Australian Open 2016

I den første Grand Slam turnering i 2016 tydede meget lidt på, at Kerber ville indlede en helt forrygende sæson, da hun i 1. runde af Australian Open var nede med matchbold mod no. 65 Misika Doi (JPN), men den tyske fighter overlevede matchbolden og herefter fandt hun det gode spil frem og med lutter 2-sæts sejre stod hun i sin første Grand Slam finale, hvor hun med 6-4, 3-6, 6-4 besejrede selveste Serena Williams.

Det er ikke unormalt, at en spiller efter en uventet Grand Slam triumf har svært ved at følge op med nye sejre i de kommende turneringer, hvilket også var tilfældet for Kerber, der kort efter tabte i FED Cup til Belinda Bencic (SUI), og i både Doha og Indian Wells blev det til nederlag i første kamp, inden Kerber dog nåede semifinalen i Miami, hvor hun tabte til Victoria Azarenka (BLR).

I grussæsonen blev det til semifinale i Charleston, hvor Kerber trak sig ved 1-6, 0-3 mod Sloane Stephens (USA), men kort efter blev det til sikre sejre i FED Cup mod Rumænien over Irina-Camelia Begu og Simona Halep, og ugen efter vandt Kerber titlen i Stuttgart, men grussæsonen sluttede skuffende med 3 nederlag på stribe i både Madrid, Rom og ved French Open i Paris.

Nye højdepunkter ved Wimledon, OL og US Open

Kerber opnåede et nyt højdepunkt, da hun ved Wimbledon igen stod i en Grand Slam finale mod Serena Williams, som dog vandt 7-5, 6-3, og ved OL blev det til endnu en stor finale, hvor Kerber igen opnåede 2. pladsen, da hun blev besejret 6-4, 4-6, 6-1 af Monica Puig (PUR), der leverede en ægte sensation som Puerto Ricos første medaljetager.

Trods de nævnte 1. runde nederlag har de mange finalepladser i store turneringer uden tvivl givet Kerber masser af selvtillid, hvilket har båret hende igennem til endnu en finale ved US Open, og netop selvtilliden var en afgørende faktor, da hun i semifinalen vandt over Caroline Wozniacki, der i store dele af kampen havde både overtag og muligheder for at afgøre flere partier til egen fordel, men et stort antal fejl på vigtige tidspunkter hindrede, at det blev til en ny dansk US Open finale.

Derfor blev det i stedet Kerber, som endnu en gang stod i en stor finale, men denne gang var det ikke Serena Williams, der stod på den anden side, idet hun i semifinalen var blevet sendt ud af 10. seedede Karolina Pliskova (CZE), som i en længere periode har vist et højt niveau.
Serenas nederlag betød samtidig, at hun mistede 1. pladsen på ranglisten til Kerber, der desuden måtte påtage sig favorit-værdigheden inden finalen, selvom Pliskova for blot 2 uger siden vandt overbevisende 6-3, 6-1 over Kerber, da de mødtes i finalen i Cincinnati.

En Grand Slam finale er som bekendt noget ganske særligt, hvor det mentale spiller en endnu større rolle end i de fleste andre turneringer.
Formentlig har det også været en medvirkende årsag til, at Kerber trods bagud 1-3 i afgørende sæt alligevel kunne trække sig sejrrigt ud af finalen, som hun vandt 6-3, 4-6, 6-4.

De kommende måneder i Østen vil vise, om Kerber kun har førstepladsen til låns, idet både Serena og Kerber forventes at deltage i både Wuhan og Beijing, hvor der er henholdsvis 900 og 1000 point til vinderen, og måske bliver det endeligt afgjort ved slutspillet i Singapore, hvor de 8 bedste på racelisten dyster mod hinanden om både penge, prestige og gode point til ranglisten, hvor vinderen kan opnå 1.500 point.

Kerber overtager også 1. pladsen på racelisten med 7.802 point mod Serenas 7.050, så tyskeren starter dette kapløb med et pænt forspring.
Caroline skal præstere mirakler i de kommende turneringer, hvis hun skal gøre sig håb om at slutte endnu en sæson i top 10, men danskerens indsats ved US Open kan dog give berettigede forventninger om en god afslutning på sæsonen med yderligere avancement på ranglisten, hvor hun mandag vil være no. 29.