Det er vigtigere end nogensinde at give børn og unge med særlige behov en tryg og god start i foreningsidrætten. TEAM Fred, der tilbyder tennis og nu også padel for børn med særlige behov som f.eks. autisme, er på få år gået fra at være en lokal succes til en na-tional succes.

Tennis og padel er et hit hos børnene
Det er et stort fokuspunkt hos DGI, DIF, Parasport Danmark, landets kommuner samt mange fonde, at alle børn og unge skal have lige adgang til foreningslivet. TEAM Fred træningspro-grammet er udarbejdet, så tennis- og padelklubber kan hjælpe børn med særlige behov til at blive aktive i foreningslivet og blive en del af et fællesskab.
TEAM Fred blev skabt i sommeren 2018 på initiativ fra Mette Rytsel fra Virum-Sorgenfri Tennis-klub, men det tog for alvor fart i 2019, da Jonas Øhlenschlæger Hansen, som er idrætskonsu-lent hos DGI, valgte at sætte tid af til at søge midler hos udvalgte fonde, så projektet kunne udbredes og fagligt opkvalificeres. Nu hvor projektet er rullet ud i hele landet – er det tid til at gøre status. Siden 2018 har mere end 300 børn og unge med særlige behov stiftet bekendtskab med tennis og padel i 12 forskellige foreninger landet over.
TEAM Fred bygger på DGI Fokus modellen. Dorthe Kock Ahrenkiel og Simone Christiansen, der er inklusionskonsulenter hos DGI, har hjulpet med at udarbejde et TEAM Fred hæfte og work-shopmateriale, samt afholdt online webinar for at hjælpe klubberne godt på vej.
Hvis din tennis- eller padelklub ønsker at blive en del af TEAM Fred, så kontakt endelig din lokale tenniskonsulent: https://www.bevaegdigforlivet.dk/tennis/kontakt-os

Gør TEAM Fred / DGI Tennis og Padel en forskel?
Et af målene med TEAM Fred / DGI Fokus Tennis og Padel er at give børn og unge med særlige behov et selvtillidsboost og vise, at der også er plads til dem i foreningsidrætten. Måske kan det endda give dem mod på endnu flere ting her i livet. En mor til et barn på TEAM Fred holdet i Virum-Sorgenfri Tennisklub udtaler:

”Vi kan se den store forskel I (TEAM Fred) har gjort for min søn, ved at give ham mod og lyst til at indgå i nye hold såsom taekwondo, klub og knallertkursus. Nu er han på vej på efterskole, på idrætslinje, og her kommer han også til at bruge de sociale hold-kompetencer, som I har været med til at udvikle, og han glæder sig. Tak for hjælpen, vi håber I kan fortsætte med at give mange flere mulighed for at prøve kræfter med tennis og TEAM Fred. Det nytter noget!”

I DGI ser formand Charlotte Bach Thomassen på projektet med stor glæde:
”TEAM Fred er et super godt eksempel på, hvordan idrætsfællesskaber kan tilpasses en mål-gruppe af børn og unge med særlige behov. Herigennem giver vi gode idrætsoplevelser og ven-ner til nogle børn og unge som ellers kunne stå uden for de aktive fællesskaber. Vi ved, at idræt, bevægelse og stærke relationer er vigtige for alle. Jeg er sikker på, at deltagerne i TEAM Fred bruger deres erfaringer fra aktiviteterne i mange andre sammenhænge. Et aktivt liv er vigtigt uanset hvilke udfordringer, vi hver især tumler med,” siger hun.

Henrik Thorsøe Pedersen, der er formand for Dansk Tennis Forbund, er ligeledes glad for pro-jektet:
”Der skal lyde en kæmpe ros til alle klubberne, der har engageret sig i TEAM Fred projektet og lægger en masse energi i at inkludere børn med særlige behov i tennis- og padelklubberne rundt om i landet. Jeg er ikke i tvivl om, at klubbernes arbejde anerkendes og værdsættes i lokalsam-fundet og ikke mindst af Dansk Tennis Forbund.”


Stor opbakning til TEAM Fred / DGI Fokus Tennis og Padel
”TEAM Fred vil på vegne af DGI, DTF og initiativtager Mette Rytsel gerne takke Ole Kirk’s Fond, Konsul George Jorcks og hustru Emma Jorcks Fond, Medarbejderfonden for VKR Gruppen, Leschly Tennis Foundation og Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld. Uden midlerne fra disse fonde ville projektet ikke have nået en brøkdel af det, der er blevet udrettet de seneste to år. Der skal derudover lyde en stor tak til de mange kommuner som støtter projektet samt hele Tennis- og Padel Danmark, der virkelig har taget projektet til sig.”, udtaler Jonas Øhlenschlæger Hansen, der er projektleder for TEAM Fred.

Find TEAM Fred:
Hjemmesiden, hvor du blandt andet kan downloade TEAM Fred hæftet gratis: https://www.dgi.dk/samarbejd/om-vores-fokusomraader/fokusomraader/boerns-bevaegelsesglaede/dgi-fokus/fokus-team-fred-tennis-og-padel
Facebookgruppen TEAM Fred er åben for alle, der vil følge med i projektet, hvor der løbende lægges information op om TEAM Fred og fotos fra træningen rundt om i landet: https://www.facebook.com/groups/199434920909637

Hvad betyder navnet Team Fred?
TEAM Fred er opkaldt efter Frederik – en dreng med autisme, der nu har gået til tennis i Virum i over 5 år – først på familietennis, senere på skoletennisholdet og TEAM Fred eftermiddagshol-dene.
Hvilke klubber har indtil videre haft TEAM Fred i 2022?
KB Tennis, Virum-Sorgenfri Tennisklub, Hillerød Tennis- og Padel Klub, Randers Tennisklub, Rød-ovre Tennisklub, B93 Tennis, Hjørring Tennisklub, Dronninglund Tennis & Padel, Skive Tennisklub og Hjørring Tennisklub.

Forrige artikelDavis Cup: Løchte og Ingildsen vandt nøgleopgøret i double. Næste opgave Play-offs mod Indien
Næste artikelInternationale turneringer i Danmark er fundamentet for fremtiden
Avatar photo
Tennisavisen.dk er Danmarks største digitale tennisunivers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra tennisverdenen – både fra Danmark og internationalt.