Stanislas Wawrinka slog Marcos Baghdatis i 6-4, 7-6 (13) i en tæt finale i Dubai. Dermed fortsætter han sin stime af finalesejre, mens Baghdatis fortsætter sin stime af finalenederlag.

To veteraner på 30 år stod over for hinanden i dagens Dubai-finaler. Men mens alderen er ens, er karrieren på to vidt forskellige steder.

Det er således 10 år siden, Marcos Baghdatis stod i karrierens første og eneste grand slam-finale, da han i Australian Open 2006 førte med et sæt og et break over den dengang uovervindelige Roger Federer (som siden hev sejren i land).

Omvendt har Wawrinkas karriere fået noget af et boost, siden han indledte samarbejdet med svenske Magnus Norman i 2013. Fra og med 2014 har Wawrinka således vundet ni af karrierens 13 turneringssejre – heriblandt Australian Open 2014, French Open 2015 og Monte Carlo 2014.

Hver eneste gang han har spillet sig en finale i den periode, har han vundet den. 9 ud af 9. Dén statistik kan ikke engang Djokovic måle sig med (Federer vandt dog i sin tid 24 ud af 24 finaler).

Før 2014 havde Wawrinka blot sejret fire gange i 13 finaler. Det er i høj grad Magnus Norman, der har en andel i den transformation.

Omvendt med Baghdatis. Cyprioten, der har været tæt ved at indstille karrieren, har nu tabt de seneste fem finaler, han har været i. Men vi håber, han kan tage det positive med fra Dubai, hvor han viste flot spil turneringen igennem.

Det er ingen skam at tabe til Stan the Man i en finale (Federer, Djokovic og Nadal har alle været der).

Samtidig var det første gang siden Washington 2010, at Baghdatis spillede sig frem til en ATP-500 finale.

Glimt af storhed kombineret med mange fejl

Kampen begyndte fremragende med gode dueller og slag fra begge parter. Men ved 2-3 spillede Baghdatis pludselig et løst parti, og lod sig bryde. Stan gjorde umiddelbart efter det samme.

Wawrinka kunne ikke helt finde sine slag fra baglinjen, særligt baghånden op langs linjen gik gang på gang for langt. Omvendt kunne Baghdatis ikke rigtigt finde sin førsteserv og afgav alt for mange dobbeltfejl. Ikke mindst to ved 4-5, som var med til at give Stan 0-40.

Baggy reddede dog dem alle, men Stan fik endnu en sætbold og med partiets tredje dobbeltfejl, afgav han sættet.

Andet sæt var bedre, men stadig svingende i kvalitet. Det begyndte med kampens “hot shot”, hvor Baghdatis på mirakuløs vis løb en Wawrinka flugtning op og skød retur på tværs uden at kigge.

Resten af sættet holdt de hver især serv uden de helt store problemer, og dermed var det tiebreak tid. Og sikke en af slagsen.

Wawrinkas baghånd ned af linjen, der havde været fraværende stort set hele kampen, lynede et par gange. Det samme gjorde den cross court, da han trak Baghdatis langt ud af banen med en fantastisk vinkel og tilspillede sig sin fjerde matchbold, den første i egen serv, ved 14-13.

Og efter en lidt forsigtig duel, sejlede Baghdatis slag lige akkurat ud over sidelinjen.

Dermed beviste Wawrinka endnu en gang sin plads i verdenstoppen. Selv på en dag hvor han var et godt stykke fra sit bedste, vidste han, hvad der skulle til hvornår.

Baghdatis har med finalepladsen spillet sig i top-40 for første gang siden 2013. Han er nr. 39 på mandag.

 

Djokovic ud i kvartfinalen

Derudover er det også værd at nævne, at den suveræne verdensetter ikke nåede i finalen. Sidste gang det skete var i Doha i starten af januar 2015, og i mellemtiden har han spillet 17 finaler og vundet 13. Bedre kan det ikke gøres.

Det blev spanske Feliciano Lopez, der stoppede Djokovic. Eller rettere: Djokovic stoppede sig selv efter at have tabt første sæt 3-6. Han henviste efterfølgende til en øjeninfektion og slem allergi.

Dele af publikum buhede ham af banen, hvortil Djokovic replicerede med et ironisk thumps up. 

Inden nederlaget nåede han at blive den tredje aktive spiller med 700 sejre på ATP-touren (Federer og Nadal er de øvrige).

Nick Kyrgios fortsatte de gode takter

20-årige Nick Kyrgios vandt i sidste uge sin første ATP-turnering. Det fik Tennisavisens Daniel Nøjsen Fallah til at skrive dette fine portræt.

Herfra skal det blot nævnes, at Kyrgios beviste talentet ved at fortsætte storspillet. I kvartfinalen i Dubai slog han således for anden uge i træk tjekkiste Tomas Berdych, hvormed han på lidt over én uge kom op på tre sejre mod top-10 spillere og fire sejre mod top-12 spillere.

Endestationen blev Wawrinka, hvor han trak sig med en rygskade (som han slog Berdych med!) nede 0-3 og dobbelt break i andet sæt efter en uskøn og rodet kamp.

Men serven, forhånden, det nærmest sløsede spil og den nonchalant slåede baghånd fik han vist. Kyrgios er kommet for at blive. Mandag er han nr. 26, én placering fra sin hidtil bedste.